Egpis2 – Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των κοριτσιών στον αθλητισμό 2
Untitled 1

EGPiS2 – Το τέλος του ταξιδιού

Η 30η Δεκεμβρίου 2019 σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα του έργου EGPiS2, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ και διήρκεσε πέντε χρόνια (υπολογίζοντας και το προηγούμενο πρόγραμμα EGPiS). Εκπονήθηκε μια διεθνής έρευνα για την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τη συμμετοχή των νέων κοριτσιών στον αθλητισμό, μία μέθοδος κατάρτισης για προπονήτριες/ες και γυμνάστριες/ες πιλοταρισμένη σε χώρες της Ε.Ε. & ένας οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες. Πάνω από 200 κορίτσια, 150 γυμναστές, προπονητές και φορείς τους αθλητισμού εκπαιδεύτηκαν, πολλά διδάγματα και πολλά αποτελέσματα προέκυψαν. Αποτελέσματα που μοιραζόμαστε τώρα με όλες και όλους ελπίζοντας ότι αυτά που έχουμε πετύχει μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για αθλητικούς οργανισμούς, γυμνάστριες/ες, προπονήτριες/ες, καθηγητές φυσικής αγωγής & γονείς που θέλουν να στηρίξουν τη συμμετοχή των κοριτσιών στον αθλητισμό.

Προσβάσιμο υλικό

Η συνεργασία και η αφοσίωση που έδειξαν όλοι οι εταίροι κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου ταξιδιού οδήγησαν στην παραγωγή υλικού, το οποίο σύντομα θα διατίθεται σύντομα στον ιστότοπο του EGPiS2. Μέσα από αυτό το υλικό ελπίζουμε πραγματικά να αναδείξουμε και να διαδώσουμε τη σημασία της ισότητας των φύλων στον αθλητικό τομέα, αλλά και σε κάθε σφαίρα της ανθρώπινης ζωής. Αν και θεωρείται βασικό θέμα για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του αθλητισμού, στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη επιλυθεί αν λάβουμε υπόψη τον μικρό αριθμό ευρωπαϊκών κρατών που αναγνωρίζουν αληθινά την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό ως προτεραιότητα και που εφαρμόζουν στην πράξη δράσεις και στρατηγικές με στόχο ν την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Προσβάσιμο υλικό:

 1. Έρευνα για τους κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη συμμετοχή των κοριτσιών στον αθλητισμό (συντονιστής: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη έρευνα που εστιάζει:
 • στο ρόλο των κοινών αθλητικών δραστηριοτήτων για κορίτσια και αγόρια, στη διαφοροποίηση μεταξύ σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων «ελεύθερου χρόνου», στους τρόπους διατήρησης της συμμετοχής των κοριτσιών στον αθλητισμό.
 • σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες
 • στη σχέση του αθλητισμού με το διαπολιτισμικό διάλογο
 • στην κατάρτιση γυμναστριών/ων και προπονητριών/ων
 • στη διερεύνηση χρήσιμων πρακτικών για την παρότρυνση τοπικών θεσμών ώστε να παρέχουν ευκαιρίες για άθληση στα κορίτσια.

2) Οδηγός

Ο οδηγός βασίζεται στα αποτελέσματα των δύο προγραμμάτων EGPiS και EGPiS2 και στα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τους κοινωνικούς παράγοντες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των κοριτσιών στον αθλητισμό. Παρέχουν πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για να διευκολύνουν το έργο των προπονητριών/ων που εργάζονται με νέα κορίτσια.

3) EGPiS2 Video

Να δείξει τη σημασία του ρόλου των καθηγητών φυσικής αγωγής, των προπονητών και των γονέων στην υποστήριξη νέων κοριτσιών που αθλούνται. Το βίντεο θέλει να εμπνεύσει και να προτείνει ότι:

 • ο αθλητισμός δεν είναι “μόνο για τους άνδρες”, αλλά για κάθε άνθρωπο
 • υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος άθλησης, δημιουργικός, διασκεδαστικός και ομαδικός. Αθλητισμός δεν σημαίνει μόνο ανταγωνισμός
 • είναι σημαντικό να ξεπεραστούν τα στερεότυπα του φύλου στον αθλητισμό.

Το βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απλό και αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας.

4) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Δημιουργία εκπαιδευτικού σεμιναρίου (που απαιτεί εν μέρει φυσική παρουσία και εν μέρει διεξάγεται από απόσταση) για τις γυμνάστριες/ες, τις προπονήτριες/ες, τους αθλητικούς διευθυντές και τις καθηγήτριες/ες φυσικής αγωγής με το ακόλουθο περιεχόμενο:

 • Ανάλυση των παραγόντων που εμποδίζουν τα κορίτσια να συμμετέχουν στον αθλητισμό
 • Δημιουργία αθλητικών δραστηριοτήτων για νέες γυναίκες και κορίτσια μέσω της μεθοδολογίας του EGPiS2 και των εργαλείων του.
 • Συνεργασία με την οικογένεια και την κοινότητα για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των κοριτσιών στον αθλητισμό.

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

 • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
 • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
 • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
 • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube