Μαρμπέγια, Ισπανία — Ο Μάικ Μιχαηλίδης έφτασε στον Μεγάλο Τελικό του Gran Premio de España με δύο συνεχόμενες τρίτες θέσεις και με ένα σκάφος που είχε ήδη επισκευαστεί επιτόπου. Στην πρώτη στροφή του τελικού, το λουρί του πίσω δεσίματος έσπασε. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε αγώνας — υπήρχε μόνο ένα σκάφος που δεν οδηγιόταν.
Το UIM MotoSurf World Championship 2026 πέρασε από την Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία του, στις 11–13 Σεπτεμβρίου, με έδρα το El Lago Club του Real de La Quinta στη Μαρμπέγια. Ο 18χρονος Κύπριος αγωνίστηκε στην Elite Men με το νούμερο 22 και τα χρώματα της Seawolf Watersports / FORCE8SPORTS.
Παρασκευή: πέμπτος στα κατατακτήρια
Στα κατατακτήρια της Παρασκευής ο Μιχαηλίδης έγραψε 51.800 και τερμάτισε 5ος ανάμεσα σε 11 αθλητές, στα 2.596 από τον ταχύτερο Matyáš Novotný (49.204) και μόλις 1.033 πίσω από τον 4ο Alex Lukscheider. Πέμπτη θέση σημαίνει πέμπτη επιλογή θέσης εκκίνησης — αρκετά καλή για να παλέψει, όχι αρκετά καλή για να ελέγξει την πρώτη στροφή.
Το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά δεν ήρθε από το χρονόμετρο. Ήρθε από την αίσθηση: στις δοκιμές το σκάφος έδειχνε εντάξει, αλλά στους χρονομετρημένους γύρους δεν είχε το πάτημα που περίμενε η ομάδα.
Σάββατο: δύο έβδομες θέσεις, μια σύγκρουση και επισκευές στην παραλία
Στο πρώτο heat ο τερματισμός δεν βρήκε τον Μιχαηλίδη σε καλή θέση: 7ος.
Στο δεύτερο heat ήρθε το περιστατικό που καθόρισε το υπόλοιπο σαββατοκύριακο. Ο αθλητής που ακολουθούσε έπεσε πάνω στο σκάφος του — η σκηνή υπάρχει σε βίντεο — και η ζημιά δεν ήταν επιφανειακή. Χτυπήθηκε το σκάφος και η αντλία προώθησης. Ξανά 7ος.
Ό,τι ακολούθησε έγινε επί τόπου. Η ομάδα προχώρησε σε επείγουσες επισκευές στο σημείο, με έναν και μόνο στόχο: να μπορέσει ο αθλητής να συνεχίσει. Το μηχανικό κομμάτι αυτού του αθλήματος σπάνια φαίνεται στην τηλεόραση. Εδώ ήταν η διαφορά ανάμεσα στο να τελειώσει το σαββατοκύριακο το μεσημέρι του Σαββάτου και στο να φτάσει μέχρι τον Μεγάλο Τελικό.
Στο τρίτο heat, το απόγευμα του Σαββάτου, ήρθε η απάντηση. Οκτώ γύροι, τρεις long laps, χρόνος 8:03.690 και 3η θέση με 11 βαθμούς, πίσω από τον Adam Ficek και τον Novotný. Ο Μιχαηλίδης κράτησε τον Daniel Provazník στα 2 δέκατα πίσω του.
Κυριακή: δεύτερο βάθρο heat και μετά ο τελικός
Το τέταρτο heat, την Κυριακή το μεσημέρι, επιβεβαίωσε ότι η επισκευή κράτησε. 3η θέση ξανά, με 8:06.450 και άλλους 11 βαθμούς, πίσω από τον Novotný και τον Jan Trávníček. Δύο διαδοχικά βάθρα σε heat, με σκάφος που είχε μπαλωθεί στην άμμο την προηγούμενη μέρα.
Μπαίνοντας στον Μεγάλο Τελικό, η εικόνα ήταν καθαρή: ο Μιχαηλίδης ήταν ο τρίτος ταχύτερος άνθρωπος στο νερό εκείνο το σαββατοκύριακο.
Ο τελικός: πρώτη στροφή, τέλος
Στην πρώτη στροφή του Μεγάλου Τελικού έσπασε το λουρί του πίσω δεσίματος. Χωρίς σταθερό πίσω πόδι, το σκάφος δεν οδηγείται — δεν είναι θέμα ταχύτητας, είναι θέμα ελέγχου. Ο αγώνας τελείωσε εκεί, με τον αθλητή να μην μπορεί να διεκδικήσει τίποτα από όσα είχε χτίσει τις δύο προηγούμενες μέρες.
Τι μένει από τη Μαρμπέγια
Μένουν δύο πράγματα, και τα δύο μετρούν.
Το πρώτο είναι ο ρυθμός: από 7ος-7ος σε 3ος-3ος μέσα στο ίδιο σαββατοκύριακο, με ενδιάμεσα μια σύγκρουση και μια χτυπημένη αντλία. Αυτό δεν είναι τύχη.
Το δεύτερο είναι το κόστος του εξοπλισμού. Δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες ο αγώνας κρίθηκε από κάτι που δεν ήταν το χέρι του αθλητή — μια σύγκρουση και ένα λουρί. Σε ένα άθλημα όπου το σκάφος φτάνει στον προορισμό του με μεταφορά και επισκευάζεται σε σκηνή δίπλα στην παραλία, αυτό είναι μέρος του αγωνίσματος.
Ο 18χρονος συνεχίζει τη φετινή του σεζόν στην Elite, την πρώτη του στην κατηγορία, έχοντας ήδη περάσει από την Τουρκία, την Τσεχία και τη Σουηδία. Το πρωτάθλημα κλείνει με δύο GP στην Κίνα τον Νοέμβριο.








