Χάλκινη η Θεοδοσία Γιαμούκη στο Τάραντο — το δεύτερο μετάλλιο στην ιστορία του κυπριακού καράτε σε Μεσογειακούς Αγώνες

Η Κύπρια πρωταθλήτρια ανέβηκε στο βάθρο του κούμιτε +68 κιλών και χάρισε στην Κύπρο το 15ο μετάλλιο του «Taranto 2026» — νέο ρεκόρ αποστολής. Είναι η πρώτη Κύπρια γυναίκα που κατακτά μετάλλιο καράτε σε Μεσογειακούς.


Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Θεοδοσία Γιαμούκη στο κούμιτε γυναικών +68 κιλών, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στη δεύτερη και τελευταία μέρα του καράτε των 20ών Μεσογειακών Αγώνων «Taranto 2026». Είναι μόλις το δεύτερο μετάλλιο που κερδίζει το κυπριακό καράτε στην 33χρονη ιστορία του αθλήματος στη διοργάνωση — και το πρώτο από γυναίκα.

Η πορεία: μπροστά στο σκορ, εκτός με ποινές

Η Γιαμούκη μπήκε στη διοργάνωση από τη φάση των προημιτελικών, όπου αντιμετώπισε την Πορτογαλίδα Ana Rita Ferreira de Oliveira — τη μετέπειτα χρυσή νικήτρια της κατηγορίας. Η Κύπρια αθλήτρια βρέθηκε να προηγείται στον αγώνα, όμως ο αγώνας έκλεισε εις βάρος της με τη συμπλήρωση του ορίου ποινών, μετά από επαναλαμβανόμενες εξόδους εκτός τατάμι (jogai). Ένα μαθηματικό, όχι αγωνιστικό, τέλος.

Επειδή η Ολιβέιρα προκρίθηκε στον τελικό, η Γιαμούκη πέρασε στο ρεπεσάζ. Εκεί απάντησε με τον πιο καθαρό τρόπο: 4-0 επί της Stefani Kresic από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χωρίς να δεχθεί πόντο.

Το χάλκινο κρίθηκε τελικά χωρίς αγώνα. Η αντίπαλός της για την τρίτη θέση, η Fortesa Orana από το Κόσοβο, είχε αποκλειστεί από τη διοργάνωση — στον ημιτελικό της, βρισκόμενη πίσω με 3-0 από την Ολιβέιρα, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό. Η Γιαμούκη ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου.

Στην κορυφή της κατηγορίας ανέβηκε η Ολιβέιρα, που επικράτησε στον τελικό με 4-3 της Jovana Damjanović από το Μαυροβούνιο σε αγώνα που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο — το πρώτο μετάλλιο καράτε στην ιστορία της Πορτογαλίας σε Μεσογειακούς Αγώνες.

Χάλκινη η Θεοδοσία Γιαμούκη στο Τάραντο — το δεύτερο μετάλλιο στην ιστορία του κυπριακού καράτε σε Μεσογειακούς ΑγώνεςΔύο πέμπτες θέσεις που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες

Η Κύπρος κατέβασε οκτώ αθλητές στο καράτε του Τάραντο, και το μετάλλιο της Γιαμούκη δεν ήταν η μοναδική στιγμή που έφτασε κοντά στο βάθρο.

Ανδρέας Γαβριήλ (-60 κιλά): έφτασε μέχρι τον αγώνα για το χάλκινο την πρώτη μέρα, όπου ηττήθηκε με 4-1 από τον Έλληνα Στέφανο Ξένο. 5η θέση.

Λοΐζος Βασιλείου (-84 κιλά): επικράτησε με 3-1 του Κωνσταντίνου Μαστρογιάννη στο ρεπεσάζ, αλλά στον αγώνα για το χάλκινο ηττήθηκε με 0-8 από τον Αιγύπτιο Youssef Emad Mahmoud Abdelhameed. 5η θέση.

Αλέξανδρος Μιχαήλ (+84 κιλά): αποκλείστηκε στον πρώτο του αγώνα με 0-4 από τον Anes Bostandzic της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τρεις Κύπριοι μέσα στους οκτώ καλύτερους της κατηγορίας τους, δύο σε αγώνα για μετάλλιο. Είναι η πιο πυκνή παρουσία που έχει καταγράψει το κυπριακό καράτε σε Μεσογειακούς Αγώνες.

Το 15ο μετάλλιο: η Κύπρος έσπασε το ρεκόρ της

Το μετάλλιο της Γιαμούκη ήταν το 15ο της κυπριακής αποστολής στο «Taranto 2026». Η προηγούμενη καλύτερη συγκομιδή ήταν τα 14 μετάλλια του Οράν 2022 — η Κύπρος πήγε με 145 αθλητές σε 24 αθλήματα και γύρισε με νέο ιστορικό ρεκόρ.


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: 33 χρόνια κυπριακό καράτε στους Μεσογειακούς — και δύο μετάλλια

Το καράτε μπήκε στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων στην πρώτη του εμφάνιση το 1993, στο Languedoc-Roussillon της Γαλλίας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει οκτώ διοργανώσεις με καράτε στο πρόγραμμα.

Για 29 συνεχόμενα χρόνια — 1993, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013, 2018 — η Κύπρος δεν κατέκτησε ούτε ένα μετάλλιο καράτε. Και αυτό σε ένα άθλημα όπου η Κύπρος κυριαρχεί σε επίπεδο μικρών κρατών, διοργανώνει Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (53ο Ευρωπαϊκό στη Λεμεσό) και φιλοξενεί Karate1 στη Λάρνακα. Το ταβάνι της Μεσογείου ήταν πάντα άλλης τάξης: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Αίγυπτος, Αλγερία — έξι από τις ισχυρότερες σχολές καράτε στον πλανήτη, όλες στην ίδια λεκάνη.

Το φράγμα έσπασε στο Οράν 2022. Ο Μάρκος Ζίγκα Τσαγγαράς κατέκτησε το χάλκινο στα -67 κιλά, επικρατώντας με 5-4 του Γάλλου Younes Salmi στον μικρό τελικό. Ήταν το πρώτο μετάλλιο καράτε στην ιστορία της κυπριακής συμμετοχής σε Μεσογειακούς Αγώνες — προπονητής, ο Νικόλας Βατυλιώτης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Θεοδοσία Γιαμούκη έκανε το δεύτερο. Και το έκανε πρώτη ανάμεσα στις γυναίκες.

Ο πλήρης απολογισμός του κυπριακού καράτε σε Μεσογειακούς Αγώνες:

ΔιοργάνωσηΑθλητής/τριαΚατηγορίαΜετάλλιο
Οράν 2022Μάρκος Ζίγκα ΤσαγγαράςΚούμιτε -67 κγ🥉 Χάλκινο
Τάραντο 2026Θεοδοσία ΓιαμούκηΚούμιτε +68 κγ🥉 Χάλκινο

Δύο μετάλλια σε οκτώ διοργανώσεις. Αλλά και τα δύο μέσα σε τέσσερα χρόνια — που σημαίνει ότι η αλλαγή δεν είναι σύμπτωση, είναι τάση. Με δύο πέμπτες θέσεις στο ίδιο Τάραντο, το επόμενο ερώτημα για την Κυπριακή Ομοσπονδία Καράτε δεν είναι πλέον αν θα υπάρξει μετάλλιο, αλλά πόσα.


Ποια είναι η Θεοδοσία Γιαμούκη

Χάλκινη η Θεοδοσία Γιαμούκη στο Τάραντο — το δεύτερο μετάλλιο στην ιστορία του κυπριακού καράτε σε Μεσογειακούς ΑγώνεςΤο Τάραντο ήταν η πρώτη της συμμετοχή σε Μεσογειακούς Αγώνες. Δεν ήταν στην αποστολή του Οράν 2022.

Στο βιογραφικό της:

  • Χρυσό μετάλλιο, Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης 2023 (Λουξεμβούργο), κούμιτε +68 κγ — στη διοργάνωση όπου η Κύπρος τερμάτισε πρώτη με 73 μετάλλια
  • Χρυσό μετάλλιο, EUSA Combat Games 2023 (Ζάγκρεμπ), κούμιτε +68 κγ
  • Αργυρό μετάλλιο, Karate1 Series A Λάρνακα 2023

Και η λεπτομέρεια που κλείνει τον κύκλο: στη Λάρνακα το 2023, στον δρόμο της προς εκείνον τον τελικό, η Γιαμούκη είχε νικήσει με 1-0 την Ana Rita Ferreira de Oliveira — την αθλήτρια που τρία χρόνια αργότερα στο Τάραντο της πήρε τον προημιτελικό και έφυγε με το χρυσό.

Social Media Banners Dance 700px

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
738ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΝΕΑ ΜΕΛΗ