Capture 1
Capture 1

Τα μέλη της ΔΟΕ αμφισβητούν το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ολυμπιακής πυγμαχίας καθώς η Συνεδρία επιβεβαιώνει την αναστολή της αναγνώρισης της AIBA

Αναστολή της αναγνώρισης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΑΙΒΑ) ως ολυμπιακή αρχή του αθλήματος της Πυγμαχίας και της απόφασης να διεξαχθεί ένα  τουρνουά πυγμαχίας στο Τόκιο 2020 χωρίς τη συμμετοχή της, δόθηκε επίσημη έγκριση κατά τη διάρκειά της Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Μέλη της ΔΟΕ ψήφισαν ομόφωνα τόσο τις αποφάσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ μετά από μια παρατεταμένη συζήτηση η οποία περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον της πυγμαχίας και το εμπλεκόμενο διοικητικό όργανο.

Η έγκριση της Συνόδου – που αναμένεται ευρέως – έρχεται πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της AIBA έκτακτης ανάγκης στη Γενεύη αύριο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε την πλήρη σύνθεση της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων προεπιλογής και του τουρνουά πυγμαχίας στο Τόκιο 2020 και ενέκρινε την πορεία για τους αθλητές που ελπίζουν να συναγωνιστούν στους Αγώνες του επόμενου έτους.

Η ομάδα εργασίας, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή της το περασμένο Σαββατοκύριακο, προεδρεύεται από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Μορινάρι Ουταναμπέ, ο οποίος παρουσίασε την έκθεσή του στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο διευθυντής σπορ της ΔΟΕ Kit McConnell αποκάλυψε ότι η Κίνα, το Μπουένος Άιρες, το Λονδίνο και το Ντακάρ στοχεύουν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις προκριματικού στις αντίστοιχες περιοχές τους τον επόμενο χρόνο.

Η έγκριση ακολούθησε μια σπάνια έντονη συζήτηση από την ιδιότητα του μέλους της ΔΟΕ, ο οποίος έθεσε ερωτήσεις σε Watanabe, McConnell και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Nenad Lalović, πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής και της οποίας η έκθεση πυροδότησε την αναστολή της AIBA ως ολυμπιακής διοίκησης του αθλητισμού.

Ο Lalović θα ηγηθεί της επιτροπής παρακολούθησης, η οποία θα αποτελείται από τους ίδιους αξιωματούχους της εξεταστικής επιτροπής, οι οποίοι θα αναλύσουν την πρόοδο της AIBA προς την ενδεχόμενη επανένταξή της μετά το Τόκιο 2020.

Το επίκεντρο των παρεμβάσεων αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο οι δικαστές θα επιλεγούν για να διορίσουν το τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Θα επιλεγούν από μια ομάδα που σχεδιάστηκε από την ΑΙΒΑ, αλλά το ίδιο το όργανο διοίκησης δεν θα συμμετέχει στο ποιος τους διορίζει.

Ο αθλητικός διευθυντής της ΔΟΕ, Kit McConnell, παρουσίασε μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της AIBA στη συνάντηση © IOC

Η ομάδα εργασίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο, Μάριους Βίζερ, τον ασημένιο αθλητή της Αίγυπτο, τον Αία Μεντάν, τον Αλέξανδρο Μαντάν, τον Ουλίτιδα Γουατεμάλα και τον William Blick της Ουγκάντα, θα λύσει αυτό το θέμα “το συντομότερο δυνατόν”.

Djibouti’s Aïcha Garad Ali asked if a decision on the sport’s place at Paris 2024 could be taken today to get the IOC out of a “quagmire”, while Luis Mejía Oviedo of Domincan Republic raised concern over the long-term impact of the continued refereeing and judging problems.

Εξετάστηκαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν η Επιτροπή Ερευνών, η επιτροπή παρακολούθησης και η υλοποίηση της ομάδας εργασίας.

McConnell επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τις πληρωμές που σχετίζονται με τον εγκιβωτισμό που συνήθως δίνονται στην ΑΙΒΑ από τη ΔΟΕ.

Ο Aïcha Garad Ali του Τζιμπουτί ρωτούσε αν θα μπορούσε να ληφθεί σήμερα απόφαση για το μέλλον του αθλήματος στο Παρίσι το 2024, ωστερ το ΔΟΕ για να αποκτήσει μια ένα λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε , ενώ ο Luis Mejía Oviedo της Δημοκρατίας της Δομινικανής εξέφρασε ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης προβληματικής διαιτησίας .

Η IOC doyen Richard Pound δήλωσε την υποστήριξή του για τις αποφάσεις που έλαβε η ΔΟΕ από την έναρξη της έρευνας το περασμένο έτος υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο οι Ολυμπιακοί αθλητές της πυγμαχίας να είναι όμηροι σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον».

Το μέλλον της ΑΙΒΑ παραμένει αμφίβολο μετά την αναστολή της αναγνώρισής της, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής Tom Virgets λέει στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ότι πιθανώς θα την οδηγήσει σε πτώχευση και πτώχευση.

Ο Lalović προειδοποίησε την AIBA ότι το μέλλον τους “δεν θα είναι λαμπρό” εάν δεν επιδιορθώσει τη διακυβέρνησή του μετά την αναστολή, που προκλήθηκε από την εκλογή του Gafur Rakhimov, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως “ένας από τους κυριότερους εγκληματίες του Ουζμπεκιστάν” .

Το μονοπάτι των προδιαγραφών για τους μπόξερ που ελπίζουν να ανταγωνιστούν στο Τόκιο 2020 εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα © IOC

Το μονοπάτι των προδιαγραφών για τους μπόξερ που ελπίζουν να ανταγωνιστούν στο Τόκιο 2020 εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα © IOC

“Η μακροπρόθεσμη λύση βασίζεται στη Διεθνή Ομοσπονδία και τις αλλαγές που εφαρμόζει πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο Lalović.

“Πρέπει να είναι έτοιμοι να φροντίσουν το άθλημά τους μετά το Τόκιο 2020.

“Εάν δεν πετύχουν, το μέλλον τους δεν θα είναι φωτεινό.

“Βοηθούμε τους αθλητές να σώσουν το δικό τους άθλημα.

“Οι AIBA πρέπει να μεταρρυθμιστούν, χρειάζονται ταχείες αλλαγές και μόνο που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

«Προσπαθήσαμε να τους είμαστε εταίροι, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

“Ελπίζω να βρουν μια διέξοδο από αυτή την κρίση.”