29 C
Limassol
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
Περισσότερο

    Ζητείται Διαφάνεια και Δίκαιη Εκπροσώπηση στην Εθνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό Κύπρου

    Όπως πληροφορηθήκαμε η Εθνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό Κύπρου (ΕΟΤΚ) προετοιμάζεται για μία έκτακτη καταστατική συνέλευση στις 31 Μαΐου 2024, με την ατζέντα να περιλαμβάνει θέματα καίριας σημασίας όπως η έγκριση νέου καταστατικού, η ανασκόπηση οικονομικών καταστάσεων και η εισαγωγή νέου συστήματος κατάταξης αθλητών. Ωστόσο, τα βασικά ζητήματα διαφάνειας και δικαιοσύνης παραμένουν ανεπίλυτα.

    Ειδικά ανησυχητική αποτελεί όπως πληροφορηθήκαμε, η επιλεκτική ενημέρωση και η αποκλειστικότητα στην πρόσκληση των συμμετεχόντων. Ενώ η ομοσπονδία έχει την ευθύνη να είναι περιεκτική και διαφανής, διαπιστώνεται ότι δεν καλούνται όλα τα σωματεία, ανεξάρτητα αν αυτά είναι εγγεγραμμένα ή όχι στο μητρώο της ΚΟΑ.  Αυτή η πρακτική δημιουργεί ένα πεδίο ανισοτήτων και υπονομεύει την αρχή της ισότητας στον αθλητισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που ανακοινώνει την ατζέντα προσυπογράφεται από τον πρόεδρο Φοίβο Χρίστου ο οποίος είναι και επίτιμος πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και τον γενικό γραμματέα Γεώργιο Κ. Κορέλλη ο οποίος είναι και λειτουργός της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), χωρίς να υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση με τα σωματεία.

    Μέσα από επικοινωνία με αρκετά σωματεία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονο αίσθημα απογοήτευσης και δυσπιστίας που έχει ριζώσει διαχρονικά. Μέλη της κοινότητας του ταεκβοντό περιέγραψαν εμπειρίες που χαρακτήρισαν ως “τυραννία” που βίωσαν επί δεκαετίες κάτω από διοικήσεις όπως αυτή του κ. Χρίστου, αναφέροντας ακόμη και περιστατικά που ένιωθαν ως “πόλεμος” εναντίον τους. 

    Έλλειψη Διαλόγου και Περιορισμένη Προετοιμασία στην Έγκριση του Νέου Καταστατικού της ΕΟΤΚ

    Εκτός από τις προκλήσεις σχετικά με τη διαφάνεια και την επιλεκτική ενημέρωση που αναφέρθηκαν νωρίτερα, υπάρχει ένα επιπλέον κρίσιμο θέμα που πρέπει να αναδειχθεί: η έγκριση του νέου καταστατικού της ΕΟΤΚ. Αυτό το έγγραφο, κρίσιμο για τη λειτουργία και τη διακυβέρνηση της ομοσπονδίας, απεστάλη στα μέλη μόλις την 15η Μαΐου 2024, δηλαδή δεκαπέντε μέρες πριν από την καταστατική συνέλευση.

    Το περιορισμένο αυτό χρονικό περιθώριο δεν επιτρέπει αρκετό χρόνο για μια ουσιαστική μελέτη του καταστατικού, πόσο μάλλον για μια διεξοδική συζήτηση ή διάλογο μεταξύ των μελών. Αυτό στερεί από τα μέλη τη δυνατότητα να προβάλουν τις απόψεις τους, να θέσουν ερωτήματα και να διατυπώσουν πιθανές ανησυχίες για τις προτεινόμενες αλλαγές.

    Η κατάσταση αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΟΤΚ. Η απόφαση για ένα τόσο σημαντικό έγγραφο πρέπει να βασίζεται σε ενημερωμένες και καλά θεμελιωμένες γνώμες, όχι να προωθείται βιαστικά χωρίς κατάλληλη συζήτηση και συναίνεση.

    Όπως διαφαίνεται από την επικοινωνία μας με την κοινότητα του Κυπριακού Ταεκβοντο στη δημοσιογραφική μας έρευνά προκύπτουν συμπεράσματα οπού η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί περισσότερο από μερικές απλές αλλαγές στο καταστατικό ή στη διαδικασία των συνεδριάσεων. Απαιτεί μια ουσιαστική αναθεώρηση των μεθόδων με τις οποίες η ομοσπονδία λειτουργεί, αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις ρίζες του δυσαρεστήματος και της δυσπιστίας που έχουν ενσταλάξει στα μέλη της κοινότητας του ταεκβοντό.

    Μερικά θέματά που Ίσως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    Πρώτο βήμα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητης επιτροπής ή οργάνου ελέγχου που θα εξετάζει τις καταγγελίες και τα παράπονα που υποβάλλονται από τα μέλη. Αυτό το όργανο πρέπει να έχει την εξουσία να δράσει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εξασφαλίζοντας ότι οι φωνές όλων των μελών θα ακούγονται και θα λαμβάνονται υπόψη.

    Δεύτερο, η ομοσπονδία πρέπει να δεσμευτεί στην πραγματοποίηση τακτικών, ανοιχτών και διαφανών συναντήσεων όπου θα συζητούνται οι αποφάσεις και θα προωθείται ο διάλογος. Σε αυτές τις συναντήσεις, τα μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να καταθέσουν προτάσεις για αλλαγές.

    Τρίτο, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανείς και να καταγράφονται αναλυτικά, ώστε τα μέλη να μπορούν να παρακολουθούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές. Η δημοσίευση των πρακτικών συνεδριάσεων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και να γίνεται σε εύκολα προσβάσιμα μέσα.

    Τέταρτο, είναι απαραίτητο η ομοσπονδία να ενισχύσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση των διοικητικών της στελεχών σε θέματα ηθικής, διαχείρισης συγκρούσεων και διαφάνειας. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, όπου οι διαφορές θα μπορούν να διευθετούνται με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο.

    Μόνο μέσω της υλοποίησης αλλαγών και νέων βημάτων μπορεί η ΕΟΤΚ να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των μελών της και να προχωρήσει σε μια νέα εποχή όπου η διαφάνεια, η δικαιοσύνη, και η ισότητα δεν θα είναι απλώς ιδανικά, αλλά βασικοί πυλώνες λειτουργίας της. Ο ΚΟΑ άλλα και άλλοι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προβληματιστούν για αυτή την κατάσταση.

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    682ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ