CFF general assembly
CFF general assembly

Στην γενική-καταστατική συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, που έλαβε χώρα το Σάββατο 24/11/18, συμμετείχαν 11 εκ των 15 μελών (8 εκ των 9 φυσικών προσώπων και 3 εκ των 6 αθλητικών σωματείων), όπου τροποποιήθηκε το καταστατικό και υιοθετήθηκε πλήρως ο κώδικας χρηστής διακυβέρνησης αθλητικών ομοσπονδιών του ΚΟΑ, σηματοδοτώντας και την ολοκλήρωση της 5χρονης μεταβατικής της πορείας.

 

Ιστορικό: Από το 1987, η Ομοσπονδία λειτουργούσε με το ιδρυτικό καταστατικό της, αναγνωρισμένη ως Εθνική αθλητική ομοσπονδία από τις αθλητικές αρχές του κράτους (Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και Κυπριακή Ολυμπιακή επιτροπή) και εγγράφηκε μέλος όλων των διεθνών οργανισμών του αθλήματος (Παγκόσμια, Ευρωπαϊκή, Μεσογειακή κ.α.). Η ομοσπονδία δημιουργήθηκε από άτομα και όχι σωματεία, καθότι τότε λόγο της μεταπολεμικής (1974) περιόδου, έπρεπε να δημιουργηθούν ομοσπονδίες και να τύχουν διεθνής αναγνώρισης πριν να το πράξει η Τουρκοκυπριακή πλευρά (ψευδοκράτος). Το άθλημα την τότε περίοδο αναπτύσσετο από ατομικές πρωτοβουλίες και ετύγχανε της κρατικής χορηγίας, καθότι η νομική της οντότητα ήταν και είναι ακόμα και σήμερα καθόλα νόμιμη με βάση την υφιστάμενη Κυπριακή νομοθεσία. Το 2005 δημιουργήθηκε το πρώτο αθλητικό σωματείο ξιφασκίας και ακολούθησαν ακόμα δύο το 2008 και 2012. Το 2013 λοιπόν, αναγνωρίστηκε η ανάγκη και έγινε η πρώτη καταστατική αλλαγή, ώστε τα αθλητικά σωματεία να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου και εκλογής στα διοικητικά όργανα. Παράλληλα συμφωνήθηκε η έναρξη μίας μεταβατικής περιόδου κατά την οποία τα άτομα θα απεμπλέκονταν και την θέση τους θα έπαιρναν αθλητικά σωματεία με αντιπροσώπους. Σε εφαρμογή των πιο πάνω, σήμερα η ομοσπονδία αποτελείτε από 6 αθλητικά σωματεία και έχουν απομείνει 9 από τα 46 άτομα-μέλη. Το Σάββατο 24/11/18 ορίστηκε η 4η κατά σειρά καταστατική συνέλευση, στην οποία ψηφίστηκε ομόφωνα ένα τροποποιημένο καταστατικό, το οποίο υιοθετεί πλήρως τον κώδικα χρηστής διακυβέρνησης αθλητικών ομοσπονδιών και προνοεί ως μέλη της ομοσπονδίας μόνο αθλητικά σωματεία, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της 5χρονης μεταβατικής περιόδου.

 

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας συνεργάστηκε στενά με τον ΚΟΑ, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα και εκτελώντας μία σειρά ενεργειών προς όφελος του αθλήματος. Ξεκινά μία νέα εποχή, μία νέα σελίδα στην ιστορία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και ευχόμαστε να συμβάλει στις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη, πρόοδο και περισσότερες επιτυχίες στο άθλημα.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube