Η καταγραφή του προπονητικού φορτίου συμβάλλει στη μείωση των μυοσκελετικών τραυματισμών και τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης των ποδοσφαιριστών. Στις μέρες μας υπάρχον διάφορες μέθοδοι και πολλά εργαλεία για την καταγραφή. Ίσως χρειάζεται να εστιάσουμε περισσότερο στην αξιολόγηση και την αξιοποίηση των δεδομένων. Οι ειδικοί στο πεδίο καλό είναι να επεξεργαστούν αποτελεσματικές μεθόδους επικοινωνίας με τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές. Το συγκεκριμένο διαδραστικό σεμινάριο απευθύνεται σε γυμναστές, εξειδικευμένους αθλητικούς επιστήμονες και επιστήμονες υγείας που ασχολούνται με την υγεία και την απόδοση των ποδοσφαιριστών. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν οι πρακτικές αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις αναφορικά με την καταγραφή του προπονητικού φορτίου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για πρακτικές επικοινωνίας και μεταφοράς της γνώσης στον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές.
Ομιλητές:
Καθ. Γιώργος Νάσσης (PhD, MBA) Αν. Καθηγητής Εργοφυσιολογίας Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής Αγωγής United Arab Emirates University, Abu Dhabi Adjunct Professor University of Southern Denmark
Δρ Γιώργος Παναγιώτου (PhD) Επίκουρος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας Τμήμα Επιστημών Ζωής Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Αθλητικής Επιστήμης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αθανάσιος Αγγελής (BSc, MSc Cand.) Μεταπτυχιακός Φοιτητής Εφαρμοσμένης Αθλητικής Επιστήμης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αναλυτής Αγωνιστικής Απόδοσης Ομόνοια Λευκωσίας
Γιάννης Αναστασίου, UEFA Pro Προπονητής Ποδοσφαίρου 2008-2009, Παναθηναϊκός 2011-2012, Jong Ajax 2013, Reading FC 2013-2015, Παναθηναϊκός 2016-2017, Roda JC 2017, Kortrijk 2018-2019, Ομόνοια Λευκωσίας 2019, Ατρόμητος Αθηνών 2021 – , Παναιτωλικός
Θεματολογία:
12:00 – 12:40. Δρ. Γιώργος Παναγιώτου, «Τι είναι και πως διαμορφώνεται το φυσιολογικό και προπονητικό στρες. Από την επιστημονική θεώρηση στη διαχείριση»
Σύντομο Βιογραφικό: Ο Γιώργος Παναγιώτου είναι ακαδημαϊκός και Συντονιστής του Εργαστηρίου Άσκησης, Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εφαρμοσμένης Αθλητικής Επιστήμης του Τμήματος Επιστημών Ζωής, της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Εξειδικεύεται στον προσδιορισμό και ανάλυση της αθλητικής απόδοσης στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον ευρύτερο αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει συνεργαστεί με πληθώρα αθλητικών ποδοσφαιρικών σωματείων κυρίως στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, ενώ διατέλεσε Εργοφυσιολόγος και διευθυντής Επιστημονικών Επιτελείων στην «ΑΕΛ Λεμεσού» (2008 – 2014) και στην «Ομόνοια Λευκωσίας» (2018 -2019).
Περιεχόμενο Ομιλίας: Η διασφάλιση της αγωνιστικής ετοιμότητας στο ποδόσφαιρο από πλευράς φυσικής κατάστασης, προϋποθέτει άριστη ισορροπία ανάμεσα στην επιβάρυνση την οποία δέχεται ο αθλητής και την αποκατάσταση του. Τι ακριβώς είναι όμως η επιβάρυνση (στρες) και ποιες οι προπονητικές, αγωνιστικές και άλλου είδους πηγές της; Ποια η σχέση και πως το στρες διαμορφώνει τις βιολογικές προσαρμογές και κατά συνέπεια τη βελτίωση των επιδόσεων και πως οδηγεί σε περιστασιακή ή παρατεταμένη κόπωση; Ποιες οι βασικές προσεγγίσεις προσδιορισμού και διαχείρισης του στρες;
12:40 – 13:40. Καθ. Γιώργος Νάσσης, Κεντρική Ομιλία: «Δεν αρκεί να καταγράψουμε το προπονητικό φορτίο, πρέπει να το ερμηνεύσουμε!».
Σύντομο Βιογραφικό: Ο Δρ. Νάσσης είναι Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής στο United Arab Emirates University στο Αμπού Ντάμπι, ΗΑΕ, και Adjunct Professor, University of Southern Denmark στη Δανία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 85 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ήταν στη λίστα των καλύτερων 2% επιστημόνων παγκοσμίως που εκδίδει κάθε χρόνο το Stanford University, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού και πιο πρόσφατα υπήρξε International Director of High Performance team για την ομάδα της Κίνας στους Ολυμπιακούς του 2020.
Περιεχόμενο Ομιλίας: Αναζητάτε λύσεις για την καταγραφή του προπονητικού φορτίου; Είστε εξοικειωμένοι με τη χρήση δεδομένων GPS και αναρωτιέστε πώς να χειριστείτε τα δεδομένα; Ή μήπως αναρωτιέστε πώς να παρουσιάσετε τα στοιχεία στον προπονητή; Η ομιλία του κ. Νάσση θα σας βοηθήσει αρχικά να καταλάβετε το θεωρητικό υπόβαθρο της καταγραφής του προπονητικού φορτίου για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και την πρόληψη των τραυματισμών. Ακολούθως, θα γίνει συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις και προκλήσεις. Η ενότητα θα περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση με σκοπό τη βελτίωση των στοιχείων της επικοινωνίας του ειδικού επιστήμονα με τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές. Η ομιλία του κ. Νάσση στοχεύει να προετοιμάσει τον αθλητικό επιστήμονα για την εξέλιξη στο ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια.
13:40 – 14:30. Αθανάσιος Αγγελής, «Πρακτικές εφαρμογές ανάλυσης δεικτών προπονητικής επιβάρυνσης – Εργαστηριακές Εφαρμογές»
Σύντομο Βιογραφικό: Ο Αθανάσιος Αγγελής είναι απόφοιτος του Προγράμματος Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και μεταπτυχιακός φοιτητής του Προγράμματος Εφαρμοσμένης Αθλητικής Επιστήμης (κατεύθυνση Μεγιστοποίησης της Αγωνιστικής Απόδοση) του Τμήματος Επιστημών Ζωής, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι επίσης κάτοχος διπλώματος, του Προγράμματος “Workload and Injury in Team Sports” από το Barça Universitas. Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατέχει τη θέση του Αναλυτή Αγωνιστικής Απόδοσης του ποδοσφαιρικού συλλόγου “Ομόνοια Λευκωσίας”.
Περιεχόμενο Ομιλίας: Πως οργανώνεται η καταγραφή και η ανάλυση της προπονητικής επιβάρυνσης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Παρουσίαση πρακτικών εφαρμογών και διαδραστικών ασκήσεων.
Διάλειμμα 15’
14:45 15:30- Στρογγυλή Τράπεζα: «Επιστημονική παρακολούθηση στο ποδόσφαιρο: σκέψεις, προκλήσεις, πρακτικές λύσεις μέσα από τη ματιά του προπονητή». Συζήτηση με τον κ. Γιάννη Αναστασίου για τις προκλήσεις της αθλητικής επιστήμης στην καθημερινότητα της ομάδας. Συμμετέχουν Καθ. Γιώργος Νάσσης, Δρ. Γιώργος Παναγιώτου και το κοινό.
Εγγραφή εδώ