20 C
Limassol
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Περισσότερο

    «Τόκυο 2020» : Τα πέντε νέα Ολυμπιακά αθλήματα στην Κύπρο

    Μερικές χιλιάδες Κύπριοι ασχολούνται σήμερα με Καράτε, Μπέιζμπολ/Σόφτμπολ, Σκέιτμπορντ, Αγωνιστική Αναρρίχηση και Σέρφινγκ

     

    Πέντε νέα αθλήματα προστέθηκαν στο καλεντάρι των Ολυμπιακών Αγώνων, και το «Τόκιο 2020», ετοιμάζεται για να φιλοξενήσει με 33 διαφορετικά σπορ. Στην 129η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που έγινε στο Ρίο στις αρχές Αυγούστου εγκρίθηκε η εισήγηση των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» για συμπερίληψη πέντε νέων αθλημάτων στο καλεντάρι, απόφαση που θα προσθέσει επιπλέον 18 αγωνίσματα και 474 αθλητές στους 32ους  Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, τα πέντε νέα ολυμπιακά αθλήματα είναι το Καράτε, το Μπέιζμπολ/Σόφτμπολ, η Αγωνιστική Αναρρίχηση, το Σέρφινγκ και το Σκέιτμπορντ.

     

    «Θέλουμε να προσεγγίσουμε τη νεολαία, και τα πέντε νέα αθλήματα αποτελούν ένα πρωτοποριακό συνδυασμό από νεανικά σπορ, κάποια καθιερωμένα αλλά και κάποια ανερχόμενα, στην ολότητα τους ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ. Η επέκταση του Ολυμπιακού προγράμματος είναι η μεγαλύτερη αλλαγή τέτοιας φύσεως μετά από δεκαετίες.

    Στην Κύπρο, με εξαίρεση το Καράτε, τα αθλήματα αυτά δεν είναι ευρέως διαδεδομένα, αν και είναι χιλιάδες τα άτομα στο νησί μας που ασχολούνται και με τα πέντε νέα ολυμπιακά αθλήματα. Παρά το γεγονός αυτό, αθλήματα όπως το Σέρφινγκ και το Σκέιτμπορντ δεν έχουν ακόμη δική τους ομοσπονδία, αλλά καλλιεργούνται από σωματεία ή σχολές.

     

    ΚΑΡΑΤΕ

    Από τα πέντε νέα ολυμπιακά αθλήματα, το πιο γνωστό και διαδεδομένο στην Κύπρο είναι το Καράτε. Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, το άθλημα έχει εκπροσωπηθεί σε Μεσογειακούς και άλλους διεθνείς αγώνες και Κύπριοι αθλητές έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καράτε Ανδρέα Αρχιμήδη, αυτό το διάστημα, γύρω στις 35 σχολές σε όλη την Κύπρο καλλιεργούν το άθλημα και περίπου 2500 με 3000 αθλητές προπονούνται συστηματικά. «Είναι πολλοί οι έφηβοι αθλητές μας και κάνουμε σημαντική δουλειά στις αναπτυξιακές ηλικίες. Όμως έχουμε έλλειψη από άνδρες και γυναίκες, αφού, λόγω στρατού και σπουδών, σταματούν το άθλημα. Ως Ολυμπιακό άθλημα πλέον ευελπιστούμε ότι το Καράτε θα αποκτήσει νέα δυναμική», μας ανέφερε ο κ. Αρχιμήδης.

     

    ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ/ΣΟΦΤΜΠΟΛ

    Το 2013 η ΔΟΕ αναγνώρισε την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μπέιζμπολ και Σόφτμπολ, κάτω από την οποία υπάγονται πλέον οι δύο αντίστοιχες παγκόσμιες Ομοσπονδίες, τις οποίες η ΔΟΕ έχει εντάξει στους Ολυμπιακούς ως ένα άθλημα. Έτσι το 2020 οι άνδρες θα αγωνιστούν στο Μπέιζμπολ και οι γυναίκες στο Σόφτμπολ.

    Στην Κύπρο λειτουργούν δύο διαφορετικές ομοσπονδίες, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία της ενοποίησης κάτω από μία κοινή διοίκηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ Χρύση Πρέντζα. Τα δύο αθλήματα βρίσκονταν στο Ολυμπιακό καλεντάρι μέχρι το 2008, όμως για τους Αγώνες του 2012 και του 2016 τέθηκαν εκτός. «Με το Μπέιζμπολ και το Σόφτμπολ να επιστρέφουν μετά από δώδεκα χρόνια στους Ολυμπιακούς, ελπίζουμε σε μια γενικότερη προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης», λέει ο κ. Πρέντζας.

    Στην Κύπρο γύρω στους 100 αθλητές ασχολούνται με Μπέιζμπολ και Σόφτμπολ, κυρίως μαθητές σε ιδιωτικά σχολεία. «Ο μεγάλος μας στόχος είναι το άθλημα να μπει στα δημόσια σχολεία», τονίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ.

     

    ΣΚΕΪΤΜΠΟΡΝΤ

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Τροχοπεδιλισμού βρίσκεται στη διαδικασία αναγνώρισης ως η επίσημη Αθλητική Ομοσπονδία στην Κύπρο, όπως τονίζει ο Μάριος Κωνσταντίνου, ο οποίος ηγείται σωματείου στο οποίο καλλιεργούνται διάφορα αγωνίσματα, όπως είναι το Χόκεϊ με Τροχοπέδιλα, το Καλλιτεχνικό Πατινάζ με Τροχοπέδιλα και το Σκέιτμπορντ. Επίσημη ελληνική λέξη για το Σκέιτμπορντ δεν υπάρχει, αν και ο όρος «Τροχοσανίδα» ίσως είναι ο πιο κοντινός.

    Το Σκέιτμπορντ είναι ένα άθλημα που μπορείς κανείς να συναντήσει σε διάφορα μικρά πάρκα στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και στο Μόλο της Λεμεσού, όπου καθημερινά δεκάδες νέοι ανεβαίνουν στις ράμπες με τις σανίδες τους. «Γύρω στις 5-6 ακαδημίες και σχολές δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, και περίπου 400 παιδιά ασχολούνται με το Σκέιτμπορντ. Τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί το ενδιαφέρον στην Κύπρο», λέει ο κ. Κρις Γκάιλς, Άγγλος που ζει στην Κύπρο και ασχολείται με το άθλημα εδώ και οκτώ χρόνια.

    Όσον αφορά την αγωνιστική Ολυμπιακή εκδοχή του αθλήματος, αυτή θα λάβει χώρα σε ειδικό προκατασκευασμένο πάρκο. Οι αθλητές θα αγωνίζονται εντός ενός προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου, στο οποίο πρέπει να δοκιμάσουν διάφορες ασκήσεις και φιγούρες, οι οποίες θα βαθμολογούνται από τους κριτές ανάλογα με τη δυσκολία, την τεχνική, το στυλ και την πλήρη χρήση του πάρκου.

     

    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού λειτουργεί από το 2002 και από το 2008 είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IFSC). «Από το 2008 είμαστε ενεργό μέλος της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας της αγωνιστικής αναρρίχησης. Διοργανώσαμε ευρωπαϊκό κύπελλο το 2010, ενώ λαμβάνουμε μέρος τακτικά σε διεθνείς διοργανώσεις και στις συνεδριάσεις της IFSC», τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Παύλος Γεωργιάδης. Με την Αγωνιστική Αναρρίχηση να είναι πλέον Ολυμπιακό άθλημα, ο κ. Γεωργιάδης ελπίζει πως οι αθλητές που θα ασχολούνται με αυτό θα έχουν επιπλέον κίνητρα. «Η βάση μας είναι στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως, όπου έχουμε πίστα, ενώ προσεχώς θα έχουμε σχολή και στη Λεμεσό. Πρόκειται για ένα ασφαλές σπορ και εξαιρετικό για τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης. Σήμερα, είναι πάνω από 500 τα άτομα που ασχολούνται στην Κύπρο με την Αναρρίχηση.

     

    ΣΕΡΦΙΝΓΚ

    Αν και άθλημα του νερού -ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το νησί μας- το Σέρφινγκ είναι το μοναδικό από τα πέντε νέα Ολυμπιακά αθλήματα που δεν έχει επίσημη εκπροσώπηση μέσω αθλητικής Ομοσπονδίας στη χώρα μας. Το άθλημα καλλιεργείται σε μερικές σχολές σε διάφορες πόλεις, κυρίως ως χόμπι, με δεκάδες άτομα να ασχολούνται, αλλά και αρκετούς τουρίστες να κάνουν Σέρφινγκ κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο. «Σιγά-σιγά ο κόσμος μαθαίνει για το άθλημα, αφού η Μεσόγειος έχει παντού κύματα και προσφέρεται για Σέρφινγκ. Με τη συμπερίληψη του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το άθλημα αναμένεται να αυξήσει τη δημοτικότητα του, και ίσως πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα και στην Κύπρο», λέει ο κ. Σάμουελ Σωτηρίου, που κατάγεται από την Αυστραλία, αλλά ζει εδώ και χρόνια στη Λεμεσό, όπου διευθύνει σχολή Σέρφινγκ.

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ