Τόκιο 2020: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση
gipeda tokyo 2020

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και το ΑΠΕ παρουσιάζει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

Αυτές είναι:

Olympic Stadium
Το Εθνικό Στάδιο χρησιμοποιήθηκε ως το βασικό στάδιο για τους Ολυμπιακούς που πραγματοποιήθηκαν το 1964 στο Τόκιο, ενώ ανακατασκευάστηκε για τους Αγώνες του 2020 στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Στο Ολυμπιακό Στάδιο θα διεξαχθούν οι τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, μαζί με αγωνίσματα του στίβου και αγώνες ποδοσφαίρου. Μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών του 2020, το στάδιο θα χρησιμοποιηθεί για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Τελετές Έναρξης και Λήξης Ολυμπιακών Αγώνων: 68.000 θεατές
Στίβος: 68.000
Ποδόσφαιρο: 68.000

Tokyo Metropolitan Gymnasium
Το “Tokyo Metropolitan Gymnasium” είναι μια από τις θρυλικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964. Χρησίμευσε ως το βασικό στάδιο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, κατά την οποία φιλοξένησε τα αγωνίσματα της γυμναστικής και την υδατοσφαίριση, η οποία διεξήχθη στην εσωτερική πισίνα της εγκατάστασης.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Πινγκ πονγκ: 7.000 θεατές

Yoyogi National Stadium
Το “Yoyogi National Stadium” κατασκευάστηκε, προκειμένου να φιλοξενήσει τα αθλήματα του υγρού στίβου και το μπάσκετ στους Ολυμπιακούς του 1964, και είναι διάσημο για το σχέδιο της οροφής του, η οποία αναρτάται από κρεμαστές γέφυρες.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Χάντμπολ: 10.200 θεατές

Nippon Budokan
Το “Nippon Budokan” είναι γνωστό ως το πνευματικό «σπίτι» των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών και ειδικά του τζούντο. Στους Αγώνες του 1964, το τζούντο έκανε το ντεμπούτο του ως Ολυμπιακό άθλημα, στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Τζούντο: 11.000 θεατές
Καράτε: 11.000

Tokyo International Forum
To “Tokyo International Forum” είναι ένα εκθεσιακό κέντρο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο αποτελείται από οκτώ κύριες αίθουσες διαφόρων μεγεθών, εκθεσιακούς χώρους και άλλες εγκαταστάσεις. Το εξωτερικό σχέδιό του μοιάζει με επιμήκη βάρκα.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Άρση βαρών: 5.000 θεατές

Kokugikan Arena
Η “Kokugikan Arena” είναι το πνευματικό «σπίτι» του εθνικού σπορ της Ιαπωνίας, του σούμο. Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί σε σχήμα μπολ, προκειμένου να επιτρέπει στους θεατές να παρακολουθούν εύκολα τους αγώνες σούμο στο κέντρο της αίθουσας, απ` όπου κι αν κάθονται.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Πυγμαχία: 7.300 θεατές

Equestrian Park
Αυτή η εγκατάσταση αποτελεί… κληρονομιά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964, καθώς εκεί έλαβαν χώρα τα ιππικά αγωνίσματα της διοργάνωσης. Αυτή τη στιγμή το πάρκο χρησιμεύει ως κύριο κέντρο για την προώθηση της ιππασίας και τη διεξαγωγή ιππικών αγώνων.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ιππασία (ιππική δεξιοτεχνία, ιππικό τρίαθλο, υπερπήδηση εμποδίων): 9.300 θεατές

Musashino Forest Sport Plaza
Το “Musashino Forest Sport Plaza” βρίσκεται κοντά στο “Tokyo Stadium” και θα χρησιμεύσει ως αθλητική εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Μπάντμιντον: 7.200 θεατές
Μοντέρνο πένταθλο (ξιφασκία): 7.200

Tokyo Stadium
Το “Tokyo Stadium” είναι ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, ο οποίος χρησιμοποιείται για μια ποικιλία δραστηριοτήτων και είναι ιδιαίτερα γνωστός ως κορυφαία εγκατάσταση για ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδόσφαιρο: 48.000 θεατές
Μοντέρνο πένταθλο (κολύμβηση, ξιφασκία, ιππασία, laser run): 48.000
Ράγκμπι: 48.000

Musashinonomori Park
Το “Musashinonomori Park” θα χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για τον αγώνα δρόμου της ποδηλασίας δρόμου. Το πάρκο περιβάλλεται από τη μεγάλη έκταση του δάσους Μουσασίνο.

Ariake Arena
Η “Ariake Arena” είναι μια νέα εγκατάσταση στο βόρειο τμήμα της περιοχής Αριάκε του Τόκιο. Μετά τους Αγώνες «Τόκιο 2020», θα γίνει ένα νέο αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο με χωρητικότητα έως και 15.000 θεατών.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Βόλεϊ: 15.000 θεατές

Ariake Gymnastics Centre
Αυτή η προσωρινή εγκατάσταση βρίσκεται στο βόρειο μέρος της περιοχής Αριάκε του Τόκιο. Μετά τους Αγώνες «Τόκιο 2020», σε αυτό το χώρο είναι προγραμματισμένο να κατασκευαστεί ένα γήπεδο χωρητικότητας 12.000 θεατών.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Γυμναστική: 12.000 θεατές

Ariake Urban Sports Park
Αυτή η πίστα έχει κατασκευαστεί στην περιοχή Αριάκε, η οποία βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό και το εκθεσιακό κέντρο Big Sight, το οποίο θα στεγάσει το IBC (International Broadcast Centre) και το MPC (Main Press Centre).
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδηλασία (BMX Racing): 5.000 θεατές
Ποδηλασία (BMX Freestyle): 6.600
Σκέιτμπορντ: 7.000

Ariake Tennis Park
Το “Ariake Tennis Park” είναι μια από τις κύριες εγκαταστάσεις τένις στην Ιαπωνία, η οποία περιλαμβάνει το κεντρικό κορτ Ariake Coliseum, ενώ είναι πλήρως εξοπλισμένη με γήπεδα επίδειξης, εσωτερικά και υπαίθρια κορτ.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Τένις: 19.900 θεατές

Odaiba Marine Park
Το “Odaiba Marine Park” προσφέρει στους επισκέπτες μια πλούσια αρμονία από φυσικό πράσινο, τον ωκεανό και την εκπληκτική θέα στο φουτουριστικό αστικό τοπίο του Τόκιο, συμπεριλαμβανομένης της κοντινής γέφυρας Rainbow Bridge. Για τους Αγώνες «Τόκιο 2020», θα κατασκευαστεί μια προσωρινή εγκατάσταση στο πάρκο.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Υγρός στίβος (κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας): 5.500 θεατές
Τρίαθλο: 5.500

Shiokaze Park
Το “Shiokaze Park” προσφέρει εκπληκτική θέα στην εμβληματική γέφυρα Rainbow Bridge του Τόκιο και στον όμορφο κόλπο του Τόκιο. Ενόψει των Αγώνων «Τόκιο 2020», κατασκευάστηκε μια προσωρινή εγκατάσταση στο πάρκο για τα αγωνίσματα του μπιτς βόλεϊ.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Βόλεϊ (μπιτς βόλεϊ): 12.000 θεατές

Aomi Urban Sports Park
Το “Aomi Urban Sports Park” είναι μια προσωρινή εγκατάσταση στην παραθαλάσσια περιοχή Αόμι και βρίσκεται επίσης σε βολική τοποθεσία κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ προσφέρει θέα στον εμβληματικό κόλπο του Τόκιο.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Μπάσκετ (3×3 μπάσκετ): 7.100 θεατές
Αναρρίχηση: 8.400

Oi Hockey Stadium
Το “Oi Hockey Stadium” κατασκευάστηκε μέσα στο πάρκο Oi Pier Ocean Park. Το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί για το χόκεϊ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, ενώ μετά τους Αγώνες θα χρησιμεύσει ως αθλητική εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Χόκεϊ: 15.000 θεατές

Sea Forest Cross-Country Course
Αυτή η περιοχή προσφέρει υπέροχη θέα στον κόλπο του Τόκιο και στο αστικό τοπίο της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Εδώ έχει κατασκευαστεί μια προσωρινή πίστα για τον αγώνα αντοχής και υπερπήδησης φυσικών εμποδίων (cross country) της ιππασίας στη διάρκεια των Αγώνων του 2020.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ιππασία (Cross Country ιππικού τριάθλου): 16.000 θεατές

Sea Forest Waterway
Τα αγωνίσματα της κωπηλασίας και του κάνοε σπριντ θα διεξαχθούν σ` αυτόν τον παραθαλάσσιο χώρο, ο οποίος βρίσκεται επίσης κοντά στο κέντρο του Τόκιο. Μετά τους Αγώνες του 2020 η συγκεκριμένη «πίστα» θα χρησιμοποιηθεί για διεθνείς διοργανώσεις κωπηλασίας και κάνοε και θα γίνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ασία για θαλάσσια σπορ.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Κάνοε (σπριντ): 12.800 θεατές
Κωπηλασία: 16.000

Kasai Canoe Slalom Centre
Η «πίστα» για το κάνοε σλάλομ είναι η πρώτη τεχνητή στην Ιαπωνία και κατασκευάστηκε σε γη δίπλα στο πάρκο Kasai Rinkai Park. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων σπορ και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Κάνοε (σλάλομ): 7.500 θεατές

Yumenoshima Park Archery Field
Το “Yumenoshima Park Archery Field” κατασκευάστηκε στην περιοχή του πάρκου Dream Island στην περιοχή Γιουμενοσίμα, το όνομα της οποίας σημαίνει κυριολεκτικά «νησί του ονείρου». Μετά τους Αγώνες του 2020, η εγκατάσταση θα στεγάσει διοργανώσεις τοξοβολίας και θα χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα άλλων δραστηριοτήτων.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Τοξοβολία: 5.600 θεατές

Tokyo Aquatics Centre
Το “Tokyo Aquatics Centre” κατασκευάστηκε στο παραθαλάσσιο πάρκο Tatsumi-no-Mori Seaside Park. Μετά τους Αγώνες του 2020, η εγκατάσταση θα φιλοξενεί εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Υγρός στίβος (κολύμβηση, καταδύσεις, καλλιτεχνική κολύμβηση): 15.000 θεατές

Tatsumi Water Polo Centre
Αυτή η εμβληματική και ευρύχωρη εγκατάσταση σχεδιάστηκε το 1990, προκειμένου να χρησιμεύσει ως ο κύριος χώρος για την κολύμβηση και άλλα θαλάσσια σπορ στην περιοχή του Τόκιο.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Υγρός στίβος (υδατοσφαίριση): 4.700 θεατές

Sapporo Odori Park
Το πάρκο Sapporo Odori Park έχει οριστεί ως τόπος διεξαγωγής για τα αγωνίσματα του μαραθωνίου και του βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το πάρκο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Σαπόρο, έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρο και καλύπτει μια έκταση περίπου 78 στρεμμάτων. Με όμορφα παρτέρια, γρασίδι και δέντρα, το πάρκο είναι ένας δημοφιλής χώρος εκδηλώσεων και προσελκύει πολλούς επισκέπτες όλο το χρόνο.

Makuhari Messe Hall
Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας συνεδριακό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Τσίμπα της ομώνυμης νομαρχίας, εκτείνεται σε περίπου 210.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από τρεις μεγάλες ζώνες, τις International Exhibition Hall, International Conference Hall και Makuhari Event Hall.
Χωρητικότητα εγκατάστασης (Hall A)
Πάλη, ταεκβοντό: 10.000 θεατές
Χωρητικότητα εγκατάστασης (Hall B)
Ξιφασκία: 8.000

Tsurigasaki Surfing Beach
Στην παραλία Τσουριγκασάκι θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του σέρφινγκ, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η παραλία, η οποία… καυχιέται για κύματα παγκόσμιας κλάσης, προσελκύει πολλούς σέρφερ. Η παραλία βρίσκεται στην πόλη Ιτσινομίγια της νομαρχίας Τσίμπα, στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Σέρφινγκ: 6.000 θεατές

Saitama Super Arena
Αυτή η εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στην πόλη Σαϊτάμα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πολλαπλών χρήσεων της Ιαπωνίας, που φιλοξενεί αθλητικές διοργανώσεις, συναυλίες, συνέδρια και πολλές άλλες εκδηλώσεις.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Μπάσκετ: 21.000 θεατές

Asaka Shooting Range
Το σκοπευτήριο “Asaka Shooting Range” φιλοξένησε τα αγωνίσματα της σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964. Για τη διοργάνωση του 2020 κατασκευάστηκε μια προσωρινή εγκατάσταση Ολυμπιακών προδιαγραφών στο συγκεκριμένο χώρο.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Σκοποβολή (τουφέκι (προκριματικός: 800, τελικός: 2.400)): 3.200 θεατές
Σκοποβολή (τραπ και σκητ): 3.000

Kasumigaseki Country Club
Αυτό το γήπεδο γκολφ εκτείνεται στους καταπράσινους λόφους Μουσασίνο. Το κλαμπ έχει ιστορία που ξεπερνά τα 80 χρόνια και το γήπεδο σχεδιάστηκε από αρχιτέκτονες του γκολφ, οι οποίοι κατάλαβαν τη σημασία της διατήρησης και της μετάδοσης των παραδόσεων του αθλήματος στις μελλοντικές γενιές. Το κλαμπ βρίσκεται στην πόλη Καουαγκόε, στη νομαρχία Σαϊτάμα.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Γκολφ: 25.000 θεατές

Enoshima Yacht Harbour
Το “Enoshima Yacht Harbour” βρίσκεται στην πόλη Φουτζισάουα της νομαρχίας Καναγκάουα και κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί στους Αγώνες του 1964, με αποτέλεσμα να είναι άλλη μια εγκατάσταση που αποτελεί κληρονομιά από τους 18ους Ολυμπιακούς. Αυτή η εγκατάσταση είναι το πρώτο λιμάνι της Ιαπωνίας, το οποίο μπορούσε να «φιλοξενήσει» διοργανώσεις θαλασσίων σπορ.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ιστιοπλοΐα: 3.600 θεατές

Izu Velodrome
Αυτό το κλειστό ποδηλατοδρόμιο βρίσκεται στην πόλη Ίζου της νομαρχίας Σιζουόκα και στεγάζει μια ξύλινη πίστα ποδηλασίας 250 μέτρων, η οποία πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται από την Union Cycliste Internationale (UCI), την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδηλασία (ποδηλασία πίστας): 3.600 θεατές

Izu MTB Course
Αυτή η εκτός δρόμου διαδρομή, η οποία βρίσκεται στην πόλη Ίζου της νομαρχίας Σιζουόκα, έχει μήκος 4.100 μέτρα και υψομετρική διαφορά που φτάνει τα 150 μέτρα.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδηλασία (ορεινή ποδηλασία): 11.500 θεατές

Fuji International Speedway
Το “Fuji International Speedway” είναι το πιο κοντινό σιρκουί στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο. Εκτός του ότι είναι η πιο πρόσφατη διεθνής πίστα για αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού, η εγκατάσταση διαθέτει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις για το πρσωπικό του αγώνα και τα μέλη των ΜΜΕ, ενώ είναι ένας εξαιρετικός χώρος για τη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης διεθνούς εκδήλωσης.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδηλασία (αγώνας δρόμου: τερματισμός, αγώνας ατομικής χρονομέτρησης): 22.000 θεατές

Fukushima Azuma Baseball Stadium
Το στάδιο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Φουκουσίμα της ομώνυμης νομαρχίας, είναι μέρος του πάρκου Azuma Sports Park, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις χώρους αναψυχής (Sports Area, Nature Area, Family Area και History Area). Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ως νέα αθλήματα και κάποιοι αγώνες θα διεξαχθούν στο συγκεκριμένο γήπεδο.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Μπέιζμπολ/Σόφτμπολ: 14.300 θεατές

Yokohama Baseball Stadium
Το “Yokohama Stadium”, το οποίο βρίσκεται στο πάρκο Yokohama Park της νομαρχίας Καναγκάουα, είναι το πρώτο γήπεδο πολλαπλών χρήσεων στην Ιαπωνία. Χρησιμεύει επίσης ως έδρα της ιαπωνικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ, Γιοκοχάμα DeNA ΜπέιΣταρς. Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ συμπεριλήφθηκαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα των Αγώνων του 2020 ως νέα αθλήματα και το “Yokohama Stadium” θα φιλοξενήσει αρκετές αναμετρήσεις.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Μπέιζμπολ/Σόφτμπολ: 35.000 θεατές

Sapporo Dome
Το “Sapporo Dome” είναι έδρα της επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου Χοκάιντο Κονσαντόλε Σαπόρο και της ομάδας μπέιζμπολ Χοκάιντο Νιπόν-Χαμ Φάιτερς. Το γήπεδο, το οποίο έχει σχήμα θόλου, βρίσκεται στην πόλη Σαπόρο, στο βορειότερο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδόσφαιρο: 41.000 θεατές

Miyagi Stadium
Η οροφή που καλύπτει τους καθήμενους θεατές του “Miyagi stadium” σχεδιάστηκε για να ανακαλέσει στη μνήμη τις εικόνες του μισοφέγγαρου που κοσμούσε το κράνος του Ντάτε Μασαμούνε, ενός φεουδάρχη του 16ου αιώνα που βασίλευε σε μια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την τωρινή νομαρχία Μιγιάγκι. Το γήπεδο βρίσκεται στην πόλη Ρίφου, στη νομαρχία Μιγιάγκι, και χρησιμοποιείται κυρίως για διοργανώσεις στίβου και ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδόσφαιρο: 49.000 θεατές

Ibaraki Kashima Stadium
Το “Ibaraki Kashima Stadium” βρίσκεται στην πόλη Κασίμα της νομαρχίας Ιμπαράκι και είναι ένα αποκλειστικά ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο διαθέτει φυσικό χλοοτάπητα και εξαιρετική θέα από όλες τις θέσεις. Το συγκεκριμένο στάδιο είναι η έδρα της επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου Κασίμα Άντλερς.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδόσφαιρο: 40.000 θεατές

Saitama Stadium
Αυτό το στάδιο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Σαϊτάμα της ομώνυμης νομαρχίας, είναι το μεγαλύτερο αποκλειστικά ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ιαπωνία και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ασία.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδόσφαιρο: 64.000 θεατές

International Stadium Yokohama
Αυτό το αθλητικό στάδιο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Γιοκοχάμα της νομαρχίας Καναγκάουα, «καυχιέται» ότι μπορεί να φιλοξενήσει 72.327 θεατές, χωρητικότητα μεγαλύτερη από κάθε γήπεδο στην Ιαπωνία.
Χωρητικότητα εγκατάστασης
Ποδόσφαιρο: 72.000 θεατές

Action In Sports

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Action In Sports