Τόκιο 2020: Αισιόδοξοι οι ιστιοπλόοι μας…
Φωτογραφίες: Πάρις Ανδρέου

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος της ΕΑΚ)
Φωτογραφίες: Πάρις Ανδρέου

Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στην ιστιοπλοϊκή μας ομάδα για την επίτευξη των στόχων τους, στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι αρχίζουν το βράδυ της Παρασκευής, 23 Ιουλίου 2021, στο Τόκιο. Την Τρίτη (20/7/21) το απόγευμα, ο πρόεδρος της κυπριακής αποστολής στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Ανδρέας Θεοφυλάκτου και ο συνεργάτης του Γιώργος Κορέλλης, οδήγησαν τη δημοσιογραφική ομάδα στην Ενοσίμα, όπου θα πραγματοποιηθεί το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Στη «μαρίνα» της Φουτζισάβα Σίτι, συναντήσαμε μετά την έξοδό τους από την προπόνηση τον Παύλο Κοντίδη, τη Μαριλένα Μακρή και τη Νατάσα Λάππα, ενώ στο Ολυμπιακό Χωριό των Ιστιοπλόων τα είπαμε με τον Ανδρέα Καριόλου, αφού είχε ολοκληρώσει νωρίτερα την προπόνησή του.

Όλοι οι ιστιοπλόοι μας, αλλά και οι προπονητές τους εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον καθένα ξεχωριστά, βέβαια, να έχει διαφορετικούς στόχους. Και οι τέσσερίς τους βρίσκονται εδώ και περίπου μία εβδομάδα στην Ενοσίμα, όπου βάζουν τις τελευταίες… πινελιές στην προετοιμασία τους, θέλοντας να παρουσιάσουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν στην έναρξη των πολύ κουραστικών ιστιοδρομιών την Κυριακή 25 Ιουλίου. Το μόνο που ανησυχεί κάπως την αποστολή είναι πως υπολογίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας θα υπάρχει ένα χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή, που θα επηρεάσει την εξέλιξη των ιστιοδρομιών, όμως, στις υπόλοιπες ημέρες προβλέπεται ηλιοφάνεια με κανονικούς ανέμους. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες θα είναι για όλους οι ίδιες, γι’ αυτό τονίζουν ότι θα δώσουν τα πάντα, για να φύγουν χαρούμενοι από το Τόκιο.

Τόκιο 2020: Αισιόδοξοι οι ιστιοπλόοι μας…
Παύλος Κοντίδης PJA 5571 2

Απόλυτα προσηλωμένος ο Κοντίδης…

Ο μοναδικός αθλητής μας με Ολυμπιακό Μετάλλιο, το αργυρό, από το 2012 στο Λονδίνο στην κατηγόρια λέιζερ, ο Παύλος Κοντίδης, έχει πια τεράστια εμπειρία από τόσο μεγάλης σημασίας διοργάνωση, αφού θα είναι οι 4οι Ολυμπιακοί που θα λάβει μέρος. Εξερχόμενος έπειτα από τρεις ώρες μέσα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, ο 31χρονος Ολυμπιονίκης μας, μας ανέφερε: «Νιώθω να βρίσκομαι σε αρκετά καλή κατάσταση. Πήραμε τις βάρκες μας στις 14 του μήνα και από την επομένη προπονούμαι καθημερινά για τον μεγάλο στόχο της χρονιάς. Έχω να έρθω εδώ από το καλοκαίρι του 2019, αφού ο κορονωϊός άλλαξε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Ζήσαμε λίγο από όλα το προηγούμενο διάστημα και τώρα είναι για όλους το ίδιο. Θα ριχτούμε στα νερά και όποιος τα καταφέρει καλύτερα».

Έχοντας μία 13η, μία 2η και μία 7η θέση σε Ολυμπιακούς, ο Κοντίδης έχει την εμπειρία και ξέρει τι πρέπει να προσέξει για να προσθέσει άλλη μία επιτυχία στο ενεργητικό του. «Αυτό που πρέπει να προσέξω είναι ότι σε όλους τους αγώνες, δηλαδή να μην κάνω λάθη και να είμαι σταθερός. Στόχος μου είναι να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε κάθε κούρσα», απάντησε, ενώ για το ποια από τις 3 πίστες προτιμά στην Ενοσίμα, μας είπε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με καμία πίστα εδώ. Λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας, κάθε πίστα έχει διαφορετικά γεωγραφικά δεδομένα, αναλόγως πόσο κοντά ή μακριά είναι από την ξηρά. Όπου και να τρέξω, ξέρω τι είναι αυτό που πρέπει να κάνω και θα προσπαθήσω για το καλύτερο».

Σε ό,τι αφορά τον προπονητή του, Γιόζο Γιάκελιτς, ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του, αναφέροντάς μας πως ο Παύλος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και θα δώσει ό,τι καλύτερο για τη διάκριση. Αρχηγός της κυπριακής ιστιοπλοϊκής ομάδας, η οποία μένει περίπου τρεις ώρες μακριά από το Ολυμπιακό Χωριό στο Τόκιο, είναι ο πατέρας του Παύλου Κοντίδη, Δρ Παναγιώτης Κοντίδης, ο οποίος φροντίζει καθετί που απασχολεί τους αθλητές μας.

Τόκιο 2020: Αισιόδοξοι οι ιστιοπλόοι μας…
Χουάν Μάνουελ Μορένο Βέγκα και Ανδρέας Καριόλου PJA 6352

Πέμπτοι Ολυμπιακοί για τον Καριόλου

Τη δικιά του ξεχωριστή ιστορία γράφει στο «Τόκιο 2020» ο Ανδρέας Καριόλου, καθώς θα αγωνιστεί για 5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ρεκόρ το οποίο θα μοιραστεί με τον σκοπευτή μας Γιώργο Αχιλλέως! Από φέτος τον Απρίλιο, ο 38χρονος πια πρωταθλητής μας, προπονείται υπό τις οδηγίες του πρώην συναθλητή του Χουάν Μάνουελ Μορένο Βέγκα και μαζί έθεσαν ως μεγάλο στόχο τη διάκριση στην Ενοσίμα. «Νιώθω περήφανος που θα εκπροσωπήσω την Κύπρο μας για ακόμα μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήρθα στο Τόκιο με απαιτήσεις. Θέλω να απολαύσω τον αγώνα μου, που είναι κάτι πολύ σημαντικό για να έρθει το αποτέλεσμα», μας είπε αρχικά ο Ανδρέας Καριόλου.

Τα νερά του Ειρηνικού δεν είναι άγνωστα για τον αθλητή μας στα RSX (ιστιοσανίδα), ο οποίος τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την περσινή λόγω κορονωϊού, επισκέπτεται την Ιαπωνία για αγώνες. «Μεγάλος μου στόχος είναι να καταφέρω να βρεθώ στην κούρσα μεταλλίων και ό,τι βγει. Όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να κοιτάζω μέρα με τη μέρα, κούρσα με την κούρσα. Είμαι ψυχολογικά και σωματικά προετοιμασμένος για να παλέψω μέχρι τέλους. Δεν έχω το οποιοδήποτε πρόβλημα με τον αέρα ή τα ρεύματα που μπορεί να υπάρχουν στις ιστιοδρομίες, καθώς είμαι αρκετά έμπειρος για να τα αντιμετωπίσω. Αυτό που χρειάζομαι περισσότερο είναι να είμαι συγκεντρωμένος, με καθαρό μυαλό σε κάθε κούρσα και όλα είναι δυνατά», πρόσθεσε ο Κερυνειώτης ιστιοπλόος μας.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα προετοιμασία είναι και ο προπονητής του Ανδρέα Καριόλου, Χουάν Μάνουελ Μορένο Βέγκα. «Μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Κάντιθ, αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί με τον Ανδρέα, με τον οποίο γνωριζόμαστε πολύ καλά, αφού αγωνιζόμασταν μαζί για περίπου 15 χρόνια. Από την πρώτη διοργάνωση που λάβαμε μέρος στη συνεργασία μας, στην Ολλανδία, πήγαμε πάρα πολύ καλά, με τον Ανδρέα να καταλαμβάνει τη 12η θέση. Η προετοιμασία έως τώρα πήγε αρκετά καλά, αφού δουλέψαμε πολύ στην Ιταλία, με τον επίσης αθλητή μου Πέδρο Πασκουάλ (ΗΠΑ), κάποιους Ιταλούς αθλητές και τον Έλληνα Βύρωνα Κοκκαλάνη, έχοντας ως αποκλειστικό στόχο το Τόκιο. Ο Ανδρέας έχει βελτιωθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Ισπανός προπονητής.

Τόκιο 2020: Αισιόδοξοι οι ιστιοπλόοι μας…
Μαριλένα Μακρή PJA 6186

Ως πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτω των 21…

Με… φόρα από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών, που διεξήχθη τον Ιούνιο στο Μαυροβούνιο, πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η Μαριλένα Μακρή. «Εδώ και μία εβδομάδα που βρίσκομαι στην Ενοσίμα αισθάνομαι πολύ καλά και έτοιμη για τους πρώτους Ολυμπιακούς της ζωής μου. Εδώ και πέντε ημέρες μπήκαμε στα νερά των Αγώνων, είδαμε τις πίστες σε κοινή προπόνηση με αθλήτριες άλλων χωρών, ώστε να βρούμε την ταχύτητα στα νερά. Οι καιρικές συνθήκες δεν με προβληματίζουν, καθώς προσαρμόζεσαι σε αυτές. Μπορεί να μην έχω πολλές εμπειρίες από τόσο μεγάλους αγώνες, αλλά με το πάθος, τη σωστή εκτίμηση και τη σωστή διαχείριση κάθε κούρσας, αισιοδοξώ να κάνω το καλύτερο δυνατόν», μας είπε αρχικά η αθλήτριά μας στα λέιζερ ράντιαλ. Σε ό,τι αφορά τους στόχους της η Μακρή ανέφερε: «Αυτό που στοχεύω είναι να είμαι χαρούμενη για το πώς αγωνίστηκα. Να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να είμαι περήφανη για την προσπάθειά μου και ευχαριστημένη ότι κέρδισα πολλές γνώσεις. Αν συμβούν αυτά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό ό,τι και να είναι αυτό».

Στα 18 της μόλις χρόνια, η Μαριλένα Μακρή θα λάβει μέρος στους ιστορικούς πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της. Και ίσως να οφείλει αρκετά γι’ αυτήν τη σπουδαία εμπειρία στον Χάρη Τσώλη, ο οποίος την είδε πριν από πέντε χρόνια να κάνει ιστιοπλοΐα, ενώ ήταν αθλήτρια του βόλεϊ και αμέσως διαπίστωσε τις προοπτικές της. Από το 2017 άρχισε η συνεργασία τους και η αγωνιστική άνοδος της Μακρή. «Η προετοιμασία μας εδώ πηγαίνει με βάση το πλάνο που θέσαμε, με καλή προσαρμογή στα νερά. Η Μαριλένα είναι σε αρκετά καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση, ιδιαίτερα μετά την ανάδειξή της σε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία κάτω των 21 ετών. Βασικός μας στόχος εδώ είναι η συλλογή εμπειριών, που θα την βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια. Είναι μεγάλο σχολείο οι Ολυμπιακοί Αγώνες για όλους μας και ελπίζουμε να απολαύσουμε τις κούρσες μας στην Ενοσίμα», μας είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Τσώλης.

Τόκιο 2020: Αισιόδοξοι οι ιστιοπλόοι μας…
Νατάσα Λάππα PJA 5814

Στα χνάρια του πατέρα…

Αναμφίβολα υπερηφάνεια θα αισθάνεται η οικογένεια Λάππα, για τη συμμετοχή της 19χρονης Νατάσας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο στα RSX, αφού είναι η θυγατέρα του Δημήτρη Λάππα, ο οποίος μάς εκπροσώπησε στους Ολυμπιακούς του 1996 και του 2000. «Η προετοιμασία εδώ πάει μια χαρά, αφού αρχίζω σιγά – σιγά να προσαρμόζομαι στις συνθήκες στις τρεις πίστες. Από τη ζέστη είμαστε συνηθισμένοι στην Κύπρο και αυτό είναι στα θετικά μας, καθώς βλέπουμε κάποιες αθλήτριες από βόρειες χώρες να δυσκολεύονται κάτω από τον καυτό ήλιο. Στόχος μου στους Ολυμπιακούς είναι να κάνω το καλύτερο που μπορώ, να είμαι συγκεντρωμένη σε κάθε ιστιοδρομία και ό,τι έρθει. Θέλω να διασκεδάσω την παρουσία μου εδώ και να απολαύσω κάθε στιγμή», μας είπε η Νατάσα Λάππα, η οποία από φέτος τον Μάιο προπονείται υπό τις οδηγίες της Αγγελικής Σκαρλάτου.

Η αρκετά έμπειρη προπονήτριά της, με τέσσερις παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μας είπε για τη Νατάσα: «Είναι μικρό το χρονικό διάστημα το οποίο είμαστε μαζί, αλλά σε αυτό το λίγο διάστημα πιστεύω ότι κάναμε πολλά πράγματα. Με παρουσία σε Κύπρο, Αθήνα και δύο φορές Ισπανία, είχαμε ωραία συνεργασία με άλλες χώρες, όπως η Αμερική, η Φινλανδία και η Ρωσία, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Ο στόχος από την αρχή της συνεργασίας μας ήταν να μπουν οι βάσεις στη Νατάσα, για να αποκτήσει φιλοσοφία και νοοτροπία νικήτριας. Στο Τόκιο δεν μας απασχολεί η θέση, όμως θέλουμε να εμφανιστούμε πανέτοιμες για να κάνουμε αυτά που πρέπει και να βάλουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον»

* Τα Λέιζερ ανδρών και Λέιζερ Ράντιαλ γυναικών είναι προγραμματισμένα για τις 25, 26, 27, 29, 30 Ιουλίου, 1 Αυγούστου και τα RS:X ανδρών και γυναικών 25, 26, 28, 39 και 31 Ιουλίου.

 

* Να σημειώσουμε ότι το απόγευμα επισκέφτηκε την ιστιοπλοϊκή μας ομάδα στο Ολυμπιακό Χωριό Ιστιοπλοΐας και η αθλητική ψυχολόγος της αποστολής, Θάλεια Παναγή, η οποία είχε τη δικιά της προσωπική συζήτηση με τους αθλητές μας. Νωρίτερα είχε επισκεφτεί και τους σκοπευτές μας.

Τόκιο 2020: Αισιόδοξοι οι ιστιοπλόοι μας…
Νατάσα Λάππα  μαζί με την Θάλεια Παναγή PJA 6396 2

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube