Το τζούντο παραμένει ένα ολυμπιακό άθλημά και θα πρέπει να του αποδίδουμε την άξια που του αρμόζει.
Sotos Trikomitis and Christos Christodoulides Cyprus Judo Federation image by Paris J Andreou Jan 2020

Ήδη πέρασαν σχεδόν δυο μήνες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσε η Κυβέρνησή για την πανδημία του κορονοϊόυ, και  η Ομοσπονδία του Τζούντο αυτή την περίοδο δεν έμεινε αδρανής καθώς οι αθλητές συνέχισαν τις προπονήσεις τους από το σπίτι.

Η Ομοσπονδία αυτή την περίοδο επίσης, μας ανάφερε συμπληρωματικά ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας κ. Χρίστος Χριστοδουλίδης , προχώρησε και έκανε ειδική μελέτη που άφορά αθλητές της εθνικής ομάδας , και όχι αθλητών των σωματίων, ώστε να μπορέσουν να προπονηθούν σωστά και να συνεχίσουν την προετοιμασίας τους. με στόχο, εάν και εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν να γίνουν πανευρωπαϊκοί η ακόμη και παγκόσμιοι αγώνες οι οποίοι δεν έχουν ακυρωθεί άλλα έχουν ανασταλεί για μεταγενέστερο στάδιο.

Η επομένη μέρα.

 Η ομοσπονδία, τόνισε  ο κ. Χριστοδουλίδης, πιστεύει και ευελπιστεί ότι στα μέσα του Ιουνίου οι περιορισμοί όλοι θα ανακληθούν . Το πρώτο μετρό που η ομοσπονδία προτίθεται να κάνει είναι, όλοι ανεξαίρετος οι αθλητές να κάνουν το τεστ για το κορονοϊό ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι κανένας δεν θα αποτελεί εμπόδιο για να αθληθούν. Αυτό είναι δύστυχος είναι ένα μέτρο που θα επιβαρυνθεί η Ομοσπονδία και τα σωματεία αφού μέχρι στιγμής κανένας φορέας δεν έδειξε πρωτοβουλία για την εφαρμογή του. Το μοναδικός ενδιαφέρων υπήρξε ήταν το ερωτηματολόγιο που απέστελλε ο σύμβουλος του προέδρου της δημοκρατίας για τα αθλητικά θέματά κ. Φοίβος Ζαχαριάδης και στο οποίο η Ομοσπονδία το ανταποκρίθηκε θετικά.  

Ακουστήκαν κάποιες φήμες, ότι θα ύπαρξή αποκοπή του προϋπολογισμού των ομοσπονδιών , και αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ.  Συνεχίζοντας ο  κ. Χριστοδουλίδης, διευκρίνισε ότι, εδώ εμείς αναμένουμε περαιτέρω οικονομική ενίσχυση και ειδικότερα τώρα, μετά από τους δυο μήνες παύσης. Δυστυχώς, ένας μικρός αριθμός από τα 26 εγγεγραμμένα σωματεία στην Ομοσπονδία του τζούντο μας ανακοίνωσαν ήδη ότι έχουν κλείσει και φόβοι για περισσότερα παραμονεύει, αφού δεν μπόρεσαν να κρατηθούν άλλο στην αδράνειά, καθώς τα τρεχούμενα έξοδά όπως ενοίκιο ρεύμα κ.α  δεν σταμάτησαν.

Αξίζει να τονίσουμε, οι αθλητές που πλαισιώνουν την εθνική ομάδα του τζούντο αριθμεί τους εικοσιπέντε αθλητές σε διαφορετικές ηλικίες και κατηγορίες ενώ στα πρωταθλήματα λαμβάνουν μέρος γύρο στους πεντακόσιους αθλητές. Και όλα αυτά συμβαίνουν με ένα προϋπολογισμό της τάξης των εικοσιπέντε χιλιάδων ευρώ μονό, που τους δίνει ο ΚΟΑ και είναι για την κάλυψή των εξόδων για προετοιμασία και για την αποστολή στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι μονό για ένα αθλητή για να λάβει μέρος σε ένα παγκόσμιο η’ πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο εξωτερικό το κόστος ανέρχεται στα 1500 ευρώ.

Η αγάπη και μόνο στο άθλημά δεν είναι αρκετό.

Ο ΚΟΑ βοήθα την ομοσπονδία στο μέτρο των δυνατοτήτων του, πράγμα που όμως η ουσιαστικές ανάγκες του αθλήματος είναι περισσότερες , και αυτό αφήνει να φανεί ότι δεν είναι αρκετοί η βοήθειά που δίνετε. Εκτιμούμε  ανάφερε ο κ. Χριστοδουλίδης τα όσα προσφέρει στο άθλημά ο ΚΟΑ και η ΚΟΕ όμως η πιέσεις που δέχεται η Ομοσπονδία από σωματεία και γονείς είναι μεγαλύτερή από ότι μπορεί να τους προσφέρει.

Η εικόνα μου είσαι εσύ.  

Θα πρέπει να πούμε τα πράγματά με το όνομά τους. Ένας μεγάλος αριθμός άλλων ομοσπονδιών λειτουργούν συμβολικά, αφού τα άτομά που την περιβάλλουν, λειτουργούν σε καθαρά εθελοντική βάση και ο  προϋπολογισμός που τους δίνεται δεν αρκεί ούτε για τα στοιχειώδη. Κάποιες  Ομοσπονδίες αγγίζουν τον αριθμό των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ τον χρόνο που δεν αρκούν ούτε για την εργοδότιση γραφέα, ποσό μάλλον για να συμπληρωθεί η θέση του τεχνικού διευθυντή η ακόμη και ομοσπονδιακού προπονητή και τέλος και κυριότερο να κάλυψή των εξόδων αποστολής των αθλητών στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο ξεφτιλισμός του αθλητισμού και σε επέκτασή του κράτους που το διοικεί.

Η αθλητές της επαγγελματικής  αποκαταστάσεις, μπορούν και καλύτερά.

Ένα μείζων θέμα που δεν λέει να μπει στο τραπέζι για να συζητηθεί και  κάνεις δεν παίρνει θέση για αυτό, είναι η ενίσχυση προσωπικού στις ομοσπονδίες με άτομά από τον σχεδιασμό της επαγγελματικής αποκαταστάσεις οπού αντί να συνεισφέρουν στο άθλημά που διέπρεψαν και αναδείχθηκαν  βρίσκονται σε κάποιες περιπτώσεις σαν εργάτες σε άλλα επαγγέλματα !!!

Μια ευχή

Μακάρι να τελειώσουν όλα αυτά όσο πιο γρήγορα γίνετε και να επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητά μας ώστε τα σωματεία να λειτουργήσουν όχι μονό για το οικονομικό όφελός άλλα και για την καλύτερή ψυχολογία των αθλητών και των νέων μας. Ευχόμαστε ότι ο Πρόεδρος της δημοκρατίας να αναγνώρισή ότι όλοι η αθλητές είναι το ίδιο, ο καθένας με τους δικούς του στόχους ξεχωριστά είτε μικρούς η μεγάλους, είτε είναι πανευρωπαϊκοί , είτε μεσογειακή , είτε ολυμπιακοί αγώνες. Ο κάθε αθλητής έχει τα όνειρά του και κανένας δεν έχει το δικαίωμά να του τα στερεί. Όλοι θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να βοηθήσουμε να αναπτύξουμε τον αθλητισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube