Το Πρώτο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό στην Κύπρο Mental Health In Sports Cyprus

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα διασκέψεων του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει της διοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό στην Κύπρο “Mental Health in Sports Cyprus”. Το Συνέδριο διοργανώνουν από κοινού ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και η GDA Sports, στις 9 και 10 Απριλίου 2022 στο Κλειστό Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία.

 

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Ανδρέας Μιχαηλίδης, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους συνεργάτες του ανέφερε ότι ο ΚΟΑ, τοποθετώντας πάντοτε σε πρώτη προτεραιότητα τον αθλητή, παρακολουθεί τις σύγχρονες έρευνες, αφουγκράζεται τις εισηγήσεις και απόψεις των ειδικών στον αθλητισμό και δεν μένει αμέτοχος. Τόνισε επίσης πως η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με τη σωματική υγεία για έναν αθλητή και δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτή, καταλήγοντας στον στόχο του συνεδρίου που είναι η ενημέρωση όλων των φορέων και μηχανισμών για  τα θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία αθλητών και προπονητών και στη συνέχεια η δημιουργία στρατηγικού πλάνου δράσης για την ευαισθητοποίηση των προπονητών και αθλητών στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Ο Γενικός Διευθυντής  της GDA Sports Ltd Νεκτάριος Αλεξάνδρου ανέπτυξε το σκεπτικό της ιδέας και την απόφαση για διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του θέματος για τους αθλητές και τον αθλητισμό γενικότερα, καθώς και στους εξαίρετους επιστήμονες και αφηγηματικούς ομιλητές που το πλαισιώνουν από την Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκου συνεχάρη την GDA Sports  για την ιδέα και χαιρέτισε την απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων ΚΟΑ και Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για τη στήριξη του όλου εγχειρήματος. Τόνισε ότι στόχος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων είναι η ελαχιστοποίηση των εθιστικών συνηθειών από οπουδήποτε και εάν προέρχονται και δήλωσε την βεβαιότητα της πως ενδυναμώνοντας την ψυχική υγεία και τον αθλητισμό θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης η Γενική Διευθύντρια  του ΚΟΑ Μαίρη Παπαμιλτιάδη, το Μέλος ΔΣ και  Πρόεδρος της Επιτροπής Ακαδημίας του  ΚΟΑ Έλενα Παπακώστα και το Μέλος ΔΣ καιΠρόεδρος των Επιτροπών «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό» & ΕΣΥΑΑ Κάλλη Χατζηιωσήφ, οι οποίες αναφέρθηκαν  αναλυτικά στο πρόγραμμα, τη θεματολογία αλλά και στους πολύ σημαντικούς στόχους του συνεδρίου.

 

 

 

Το Συνέδριο Mental Health in Sports Cyprus

Στόχος του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση όλων των φορέων και μηχανισμών για την ψυχική υγεία αθλητών και προπονητών στην Κύπρο, και η δημιουργία πλάνου δράσης.

 

Κατά την 1η μέρα του συνεδρίου (Σάββατο, 9 Απριλίου 2022 | 15:00-19:30), κορυφαίοι επιστήμονες από Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία και Κύπρο θα θέσουν το θεωρητικό πλαίσιο διαδραστικά, μαζί με αθλητές και προπονητές οι οποίοι μέσω της εμπειρικής τους αφήγησης, θα ξετυλίξουν το κουβάρι για την αναγκαιότητα της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό.

Κύριοι Ομιλητές:

Δρ Στυλιανή “Ανή” Χρόνη: Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Νορβηγίας και διευθύντρια της Ερευνητικής Ομάδας Αθλητισμού και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Dr Göran Kenttä: Ερευνητής στη Σουηδική Σχολή Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας και Διευθυντής του Προγράμματος Εκπαίδευσης Προπονητών του Πανεπιστημίου. Υποστήριξε και βοήθησε τη δημιουργία του Καναδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Αθλητισμού. Το Σουηδικό μοντέλο που δημιούργησε ο Dr Kenttä , από το 2015 διετέλεσε ως πρότυπο λειτουργίας του κέντρου.

 

Ομιλητές Εμπειρικής Αφήγησης:

Κα. Σοφία Μπεκατώρου: Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα.

Κος Γιώργος Λουλές: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Προπονητής Ποδοσφαίρου & Υποψήφιος Διδάκτορας Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Κος Γιώργος Μερκής: Πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και Πρόεδρος του Παγκύπριου Σύνδεσμου Ποδοσφαιριστών

Κος Άρης Γκαβέλας: Πρώην επαγγελματίας Δρομέας Ταχύτητας

Το συνέδριο, είναι ανοιχτό προς παρακολούθηση, κατόπιν δωρεάν εγγραφής τόσο από άτομα στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό μέσω Livestream. Διαθέσιμο στα Ελληνικά και σε Αγγλική μετάφραση.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 (09:00-14:00), 30 επιλεγμένα άτομα από όλο το φάσμα της κοινωνίας, του Αθλητισμού και της πολιτείας θα σχεδιάσουν το στρατηγικό πλάνο δράσης. Προαπαιτούμενο είναι η συμμετοχή των ατόμων αυτών στην πρώτη μέρα του συνεδρίου. Ο εργαστηριακός χαρακτήρας της δεύτερης μέρας, μέσα από ομαδικές συζητήσεις και αναστοχασμό, θα δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το απαραίτητο πλάνο δράσης για την ψυχική υγεία το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα του αθλητισμού στην Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και το πρόγραμμα της 1ης μέρας του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.gdasports.com/mental-health-in-sports-cyprus-conference και στα Social Media της διοργανώτριας εταιρείας, GDA Sports Ltd σε Facebook και Instagram.

 

Διοργανωτές:

 

  • Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού
  • GDA SPORTS
  • Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube