Το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον με μια εξελιγμένη δοκιμασία αντι-ντόπινγκ

526
Το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον με μια  εξελιγμένη δοκιμασία αντι-ντόπινγκ
The breakthrough test identifies gene markers in blood

Μια καινούρια δοκιμή φαρμάκων στο σύστημά πρόληψης για τις απαγορευμένες ουσίες στον αθλητισμό πρωτοστατεί στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον.

Η δοκιμασία του καθηγητή Γιάννη Πιτσιλάδη θεωρήθηκε ως η σημαντικότερη πρόοδος στην ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές.

Λειτουργεί με την ανίχνευση γονιδιακών δεικτών στο αίμα, ακόμη και εβδομάδες μετά την κατάποση των φαρμάκων.

Η δοκιμή έχει λάβει χρηματοδότηση πάνω από £ 540.000  και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Η μέθοδος των γονιδιακών δοκιμών έχει χαρακτηριστεί ως “πρωτοποριακή” από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον με μια  εξελιγμένη δοκιμασία αντι-ντόπινγκ
University of Brighton professor Yannis Pitsiladis

Ο καθηγητής Πιτσιλάδης δήλωσε: “Ο αθλητισμός περνάει από τη στιγμή την μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία που διαρκεί εδώ και μια  δεκαετία.

«Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία γενετικής ακολουθίας, μπορούμε να δούμε την επίδραση αυτών των απαγορευμένων ουσιών πολύ καλά μετά τη διέλευση του φαρμάκου και αυτή είναι η δυναμικότητά που προσφέρει αυτό το νέο παράδειγμά».

Οι τρέχουσες μέθοδοι δοκιμής βασίζονται στην αλίευση αλλόκοτων μέσα σε μία ημέρα από τη λήψη του φαρμάκου, δίνοντας στα άτομα την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη λήψη ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση.

Οι τρέχουσες μέθοδοι δοκιμής βασίζονται στην ανίχνευση μόνο μέσα την ημέρα που λήφθηκε του φάρμακο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα άτομα να ξεφύγουν τους έλεγχους.

Με τη δοκιμασία του Prof Pitsiladis, μακροπρόθεσμες αλλαγές στα γονίδια μπορούν να εντοπιστούν στο αίμα ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα από τη λήψη του φαρμάκου.

Πρόσθεσε: “Η τρέχουσα δοκιμή λειτουργεί αν τα δοκιμάστη την ημέρα ή τις ημέρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, αλλά δεν λειτουργεί μια εβδομάδα αργότερα.

Με τη νέα δοκιμή μπορείτε να εντοπίσετε κάθε γονίδιο που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται.

«Αυτό είναι ίσως ο μεγαλύτερο αποτρεπτικός παράγοντας που ισχύει στην πρόσφατη ιστορία».

 

bbc