NicosiaPool2
NicosiaPool2

Αθλητές και γονείς διαμαρτύρονται έντονα για την τραγική σημερινή εικόνα τού, κατά τ’ άλλα, Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας, η οποία και χρήζει άμεσης αποκατάστασης

Την αδιαφορία των αρμοδίων ν’ αναλάβουν δράση για το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας (ΟΚΛ), καταγγέλλει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων Αθλητών ΟΚΛ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην εφημερίδα μας, η Ομάδα έχει αποστείλει μέχρι και σήμερα πέραν των δέκα επιστολών τόσο στην Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Κλέα Παπαέλληνα όσο και στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΚΟΑ Φίλιππο Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχουμε, στις 24 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση για συζήτηση της κατάστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνωρίστηκαν τα προβλήματα και αποφασίστηκε η δρομολόγηση ενεργειών για επίλυσή τους. Ωστόσο, πέντε, σχεδόν, μήνες μετά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων Αθλητών ΟΚΛ να εκφράζει την έντονη ενόχλησή της και να θέτει μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα, που χρήζουν άμεσης απάντησης από τους αρμοδίους και δη τον ΚΟΑ.

Το ιστορικό
Όπως μας αναφέρει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων Αθλητών ΟΚΛ, το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας ολοκληρώθηκε το 1989, για να φιλοξενήσει τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Είναι σήμερα το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα θεατών κολυμβητήριο της Κύπρου και έχει τις πιο ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και υπόγειου καναλιού τηλεθέασης. Σήμερα προπονούνται στις εγκαταστάσεις του περισσότεροι από τους μισούς ενεργούς κολυμβητές της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικής Κολύμβησης (ΚΟΕΚ).

Από την ολοκλήρωσή του και μετά δεν έχει γίνει καμία σοβαρή επένδυση ούτε και αναβάθμιση, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, εκτός από πολύ βασικές συντηρήσεις και επιδιορθώσεις σε περιπτώσεις σοβαρών βλαβών. Πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης είχε εκπονηθεί μελέτη για την πλήρη αναβάθμιση του ΟΚΛ και προκηρύχθηκε διαγωνισμός από τον Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του Κολυμβητηρίου. Το έργο κατοχυρώθηκε σε εταιρεία αλλά τελικά δεν προχώρησε η υλοποίησή του, καθώς ο ΚΟΑ, που διαχειρίζεται το ΟΚΛ, δεν είχε τα απαραίτητα κονδύλια.

Κανένας αγώνας εδώ και δέκα χρόνια
Σύμφωνα με τους γονείς αθλητών, εδώ και 10 χρόνια δεν διεξάγονται αγώνες στο Κολυμβητήριο της πρωτεύουσας λόγω της έλλειψης του απαραίτητου Ηλεκτρονικού Πίνακα και Συστήματος Χρονομέτρησης, το οποίο παρουσίασε βλάβη, η οποία δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Επιπλέον οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, αφού τα αποδυτήρια δεν λειτουργούν για 25 χρόνια, υπάρχουν προβλήματα υδατοστεγάνωσης ορόφου και χώρου πολλαπλών χρήσεων, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι προβληματικές, τα σκέπαστρα των κερκίδων είναι φτιαγμένα από ακατάλληλο υλικό, ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν σωρεία άλλων προβλημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του ΚΟΑ παρουσιάζει έναν ΟΚΛ από άλλη εποχή, που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή του εικόνα… «Και ενώ επικρατεί όλη αυτή η απαράδεκτη απραξία και η μη τήρηση ούτε καν των βασικών του υποχρεώσεων ως διαχειριστή, ο ΚΟΑ αποφάσισε τον Ιούλιο του 2015 να επιβάλει μηνιαίο τέλος στους Ναυτικούς Ομίλους για τη χρήση διαδρομών», τονίζουν περαιτέρω οι διαμαρτυρόμενοι.

Γιατί συστάθηκε η Ομάδα
«Πνιγμένοι» μέσα σε όλην αυτήν την ταλαιπωρία και αδικία και σε μια ύστατη προσπάθεια προς επίλυση των σχετικών προβλημάτων, οι γονείς των παιδιών/αθλητών τα οποία ανήκουν στους Ναυτικούς Ομίλους Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας και προπονούνται καθημερινά στο ΟΚΛ, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση με την υποστήριξη των Ομίλων τους. Έτσι, τον Μάιο του 2015 συστάθηκε μια Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων με αποστολή την ανάδειξη και προώθηση στους αρμόδιους φορείς, με απώτερο σκοπό την επίλυση, των χρόνιων προβλημάτων που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Κολυμβητηρίου.

Έτσι, στις 4 Ιουνίου 2015 η Ομάδα Πρωτοβουλίας έστειλε επιστολή προς τον ΚΟΑ, την ανώτατη αθλητική Αρχή του τόπου, η οποία υπογράφτηκε από τους εκπροσώπους των 3 Ναυτικών Ομίλων (Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας) και συνοδευόμενη από περίπου 270 υπογραφές γονέων, αναφέροντας τα θέματα και ζητώντας άμεσα την επίλυσή τους καθώς και διευθέτηση συνάντησης.

Η συνάντηση
Μετά την αποστολή της προαναφερθείσας επιστολής και κατόπιν επανειλημμένων υπενθυμίσεων και προσπαθειών, ορίστηκε και πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση στις 24 Ιουνίου 2015 στα γραφεία του ΚΟΑ, παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, των έξι εκπροσώπων της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων, λειτουργών του ΚΟΑ και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κολύμβησης (ΚΟΕΚ). Η κατάληξη της συνάντησης ήταν η δέσμευση από τον ΚΟΑ ότι εντός μίας εβδομάδας θα καλούσε σε συνάντηση στα γραφεία του όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Ομάδα Πρωτοβουλίας, Δήμο Λευκωσίας, ΚΟΑ και ΚΟΕΚ) με σκοπό να συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα προωθήσει την άμεση επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ΟΚΛ και ιδιαίτερα την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Πίνακα και Συστήματος Χρονομέτρησης με χρηματοδότηση μέσω χορηγών.

Επίσης ο ΚΟΑ ανέλαβε να απαντήσει για το θέμα ασφάλειας των αθλητών και τέλος ότι σε συντονισμό με τον Δήμο Λευκωσίας θα επιληφθεί άμεσα των σημείων τα οποία μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και χωρίς μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως η ανακαίνιση αποχωρητηρίων και αποδυτηρίων αθλητών και επιδιορθώσεις εγκαταστάσεων (κτιριακών και μη). Τα πρακτικά της συνάντησης τηρήθηκαν από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και στάλθηκαν στον ΚΟΑ στις 2 Ιουλίου 2015.

Καμιά απάντηση…
Έκτοτε, δηλαδή από τις 24 Ιουνίου 2015, οπότε και έγινε η συνάντηση της ομάδας Πρωτοβουλίας με τον ΚΟΑ μέχρι και σήμερα, και παρά τις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις, ο ΚΟΑ δεν έχει επανέλθει και δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από τον ΚΟΑ, ούτε δέσμευση ότι όντως έχει μπει κάποιο ποσό στον προϋπολογισμό του 2016 και ότι θα γίνουν τα βελτιωτικά έργα. Η μόνη επίσημη απάντηση που έλαβε η ομάδα από τον ΚΟΑ είναι ότι στις 16 Ιουλίου 2015 ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε συνάντηση με θέμα το ΟΚΛ, στην οποία ήταν παρόντες ο Δήμος Λευκωσίας (ιδιοκτήτης), ο ΚΟΑ (διαχειριστής), η ΚΟΕΚ (ομοσπονδία) και ο Ναυτικός Όμιλος Λευκωσίας, αλλά χωρίς να αναφερθεί τι λέχθηκε στην εν λόγω συνάντηση.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι στη συνάντηση έγινε δέσμευση από τον ΚΟΑ ότι ποσό 160 χιλιάδων ευρώ θα μπει στον προϋπολογισμό 2016 του ΚΟΑ με σκοπό την αγορά του Ηλεκτρονικού Πίνακα και Συστήματος Χρονομέτρησης και για κάποια βασικά έργα συντήρησης. Επιπλέον οι πληροφορίες είναι ότι θα προχωρήσει η επικαιροποίηση της μελέτης που έγινε για την πλήρη αναβάθμιση του ΟΚΛ.

Αναπάντητα ερωτήματα
Με βάση τα ως άνω, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων Αθλητών ΟΚΛ διερωτάται:
* Γιατί προϋπολογισμός του 2014 του ΚΟΑ ύψους 150 χιλιάδων ευρώ καταχωρημένος ειδικά για το ΟΚΛ δεν αξιοποιήθηκε;
* Γιατί άλλα κολυμβητήρια της Κύπρου έχουν λάβει κονδύλια και έχουν γίνει συντηρήσεις ενώ είναι πιο καινούργια και το ΟΚΛ όχι;
* Γιατί ο ΚΟΑ αρνείται να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις για το ΟΚΛ;
* Γιατί ο ΚΟΑ δεν προώθησε το έργο αναβάθμισης του ΟΚΛ στην Κυβέρνηση για συμπερίληψη στα έργα ανάπτυξης που εξήγγειλε το καλοκαίρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ήταν «ώριμο» έργο και δεν είχε προχωρήσει μόνο λόγω έλλειψης κονδυλίων;
* Γιατί ο ΚΟΑ δεν τήρησε τη δέσμευσή του για σύσταση επιτροπής με σκοπό εξεύρεσης χρηματοδότησης μέσω χορηγιών με τη συμβολή των γονέων;

Επιλήψιμη η αδιαφορία
Την ίδια ώρα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας καταγγέλλει ότι «η αδιαφορία και η στάση του ΚΟΑ είναι τουλάχιστον επιλήψιμη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κλεισίματος του ΟΚΛ ορφανεύοντας πέραν των 50% των αθλητών κολύμβησης της Κύπρου. Επιπλέον υπάρχει και άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών/αθλητών που το χρησιμοποιούν καθημερινά. Λόγω του μεγέθους του και των εγκαταστάσεών του το ΟΚΛ θα μπορούσε να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες και διεθνείς ομάδες για προπόνηση εφόσον και ο καιρός της Κύπρου είναι ο πλέον κατάλληλος για σχεδόν όλον τον χρόνο.

Αυτό θα έφερνε και έσοδα, τα οποία θα συνεισέφεραν στη συνεχόμενη συντήρηση του χώρου και επιπλέον θα συνεισέφερε στην προώθηση της χώρας μας στον τομέα του Αθλητικού Τουρισμού», σημειώνει η Ομάδα. Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως ο Δήμος Λευκωσίας και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει κάνει προσπάθειες προώθησης των θεμάτων του Κολυμβητηρίου και στήριξης των προσπαθειών της Ομάδας Πρωτοβουλίας.

Άλλη εικόνα παρουσιάζει η ιστοσελίδα
Με αφορμή τις καταγγελίες της Ομάδας Γονέων, η «Σ» ανέτρεξε στον επίσημο ιστότοπο του Κολυμβητηρίου, όπου εκεί αναφέρεται ότι το ΟΚΛ είναι χωρητικότητας δυο χιλιάδων θεατών, διαθέτει πισίνα διαστάσεων 21 μέτρων Χ 50 μ. με οκτώ διαδρόμους και θερμαινόμενη πισίνα διαστάσεων 21Χ23 μ. Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, διαθέτει Αίθουσα VIP, αποδυτήρια, υπόγειο κανάλι τηλεθέασης, ηλεκτρονικό πίνακα, καφετερία – εστιατόριο, αίθουσα προπόνησης και δημοσιογραφικά θεωρεία. Σύμφωνα, πάντως, με φωτογραφίες που μας απέστειλε η Ομάδα, μερικές εκ των οποίων και δημοσιεύουμε, στο ΟΚΛ δεν υπάρχουν Αίθουσες VIP, δεν υπάρχει ηλεκτρονικός πίνακας, τα σκέπαστρα των κερκίδων δεν είναι αυτά που πρέπει και δεν υπάρχουν δημοσιογραφικά θεωρεία.

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube