proponites72
proponites72

Το ΑΚΕΛ τιμά τον πρώτο πρόεδρο της ΚΟΠΕ

 

Λεζάντες1: Ο Κώστας Χατζηανδρέου αμέσως μετά την βράβευσή του το 1994.

 

Λεζάντα 2 Φωτογραφία αναμνηστική μετά το πέρας των εργασιών του σεμιναρίου προπονητικής με εισηγητή τον κ.Μπεργελέ. Δίπλα του ο τότε Πρόεδρος της ΚΟΠΕ Κώστας Χατζηανδρέου. Πρώτος από αριστερά διακρίνεται ο Μιχάλης Κρασιάς (νυν πρόεδρος ΚΟΠΕ). Μεταξύ άλλων διακρίνονται Ανδρέας Κολοκοτρώνης, Νίκος Ανδρέου, Ανδρεάς Μαυρονικόλας, Χριστόδουλος Σιαντρής.

 

 

Λεζάντα 3 Αναμνηστική φωτογραφία από τις βραβεύσεις της ΚΟΠΕ στο ξενοδοχείο Άστυ το 1994. Ιστάμενοι από αριστερά: Ανδρέας Σταύρου (Πρόεδρος ΚΟΠΕ), Κώστας Χατζηανδρέου (πρώην Πρόεδρος ΚΟΠΕ), Δώρος Ιωαννίδης (πρώην Γενικός Γραμματέας ΚΟΠΕ και νυν Πρόεδρος Δικαστικής Επιτροπής ΚΟΠΕ), Γιώργος Λαμπασκής (πρώην ταμίας ΚΟΠΕ), Κώστας Καλοψιδιώτης (πρώην Γενικός Γραμματέας ΚΟΠΕ).

 

Λεζάντα 4 Φωτογραφία από συμμετοχή της Εθνική ομάδας ανδρών Κύπρου στη Θεσσαλονίκη το 1981. Ο Πρόεδρος της ΚΟΠΕ Κώστας Χατζηανδρέου διακρίνεται δεύτερος ιστάμενος από δεξιά. Δίπλα του ο Ουράνιος Ιωαννίδης. Από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Καλοψιδιώτης, Ανδρέας Σταύρου και ο Ομοσπονδιακός προπονητής Βάσος Ηλία.

 

Με το έπαθλο «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου» θα τιμηθεί από το ΑΚΕΛ την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» στη Λευκωσία ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Κώστας Χατζηανδρέου. Πρόκειται για έπαθλο Αθλητικής Προσφοράς που απονέμεται κάθε χρόνο από το κόμμα και αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση σε αθλητικό επίπεδο που απονέμεται από το ΑΚΕΛ.

 

Το βραβείο θα απονείμει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού που θα είναι ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Το φετινό βραβείο απονέμεται στον κ. Κώστα Χατζηανδρέου για την τεράστια και πολυσχιδή προσφορά του στον κυπριακό αθλητισμό. Ο κ. Χατζηανδρέου είναι πρώην εκπαιδευτικός, επιθεωρητής φυσικής αγωγής, πρώην αθλητής, προπονητής και παράγοντας της πετοσφαίρισης.

 

Ο κ. Χατζηανδρέου υπηρέτησε την κυπριακή πετοσφαίριση πριν από την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσσφαίρισης αφού από το 1972 – 1978 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Κύπρου. Από το 1978 οπότε και ιδρύθηκε η ΚΟΠΕ μέχρι το 1992 οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Το τιμώμενο πρόσωπο ο κ. Κώστας Χατζηανδρέου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι νιώθει περήφανος για την προσφορά του στον αθλητισμό και ειδικότερα στο χώρο της πετοσφαίρισης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηανδρέου, το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν ότι κατόρθωσε το 1972 να εγκαθιδρύσει στην ουσία ομοσπονδία πετοσφαίρισης στην Κύπρο αφού δημιουργήθηκαν σε όλη την Κύπρο 38 σωματεία.

 

Ο κ. Χατζηανδρέου εξέφρασε την περηφάνια του για το γεγονός ότι στα 14 χρόνια που ήταν πρόεδρος της ΚΟΠΕ ήταν αποδεκτός από όλα τα σωματεία και δεν είχε ανθυποψήφιο μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε από την Ομοσπονδία επειδή αποφάσισε να δώσει τη σκυτάλη στους νεότερους.  Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΠΕ παραμένει πάντοτε κοντά στο αγαπημένο του άθλημα αφού όποτε μπορεί παρακολουθεί από κοντά αγώνες πετοσφαίρισης ειδικά στη Λεμεσό όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος αναφέρει  ότι το βόλεϊ έχει αλλάξει πάρα πολύ στην Κύπρο με την κάθοδο των ξένων που δίνουν όμως ώθηση στο άθλημα.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. ΧΧατζηανδρέου ξεκίνησε τον αθλητισμό από πολύ νεαρή ηλικία αρχικά ως αθλητής του στίβου και της πετοσφαίρισης στο Παγγκύπριο Γυμνάσιο και στην ηλικία των 16 ετών άρχισε να παίζει βόλεϊ στο ΑΠΟΕΛ. Η παραμονή του στην Ελλάδα για σπουδές δεν τον άφησε εκτός του αθλητισμού όπου ασχολήθηκε με τον στίβο και το τριπλούν (στο άθλημα ήταν κορυφαίος  αθλητής ο γιος του Μάριος) με τα χρώματα της ΑΕΚ Αθηνών. Με την επιστροφή του στην Κύπρο ξανασχολήθηκε με την πετοσφαίριση και επανεντάχθηκε στο ΑΠΟΕΛ μέχρι το 1972 όπου σε ηλικία 38 ετών τερμάτισε την καριέρα του. Την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε σε κορυφαίο πετοσφαιριστή. Παράλληλα με την πορεία του ως πετοσφαιριστής ήταν και προπονητής στο ΑΠΟΕΛ.

 

Με το  τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με τα διοικητικά του βόλεϊ  και το 1972 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΕΟΠΕ Κύπρου όπου ανέλαβε την ηγεσία της. Αρχικά, στην ΕΟΠΕ έπαιξαν ρόλο στη σύστασή της τα παραδοσιακά πετοσφαιρικά σωματεία ΑΠΟΕΛ, Ανόρυθωσις, Νέα Σαλαμίνα, αλλά η πολυσχιδής δράση του κ. Χατζηανδρέου είχε ως συνέπεια την ίδρυση άλλων 38 σωματείων σε όλη την Κύπρο.

 

Το 1978 ιδρύθηκε η ΚΟΠΕ υπό την σκέπη της Ελληνικής Ομοσπονδίαας όπου ο κ. Χαατζηανδρέου ήταν ο πρώτος πρόεδρος μέχρι το 1980 οπότε και η ΚΟΠΕ λειτουργεί πλήρως αυτονομημένη συμμετέχοντας μέσω της Εθνικής Κύπρου σε διεθνείς διοργανώσεις.

 

bravbeyseeis ethnki1972 proponites72 xatziandreoumoonmostoy