Το αρχικό αθλητικό πρόγραμμα για το La28 θα υποβληθεί στη σύνοδο της ΔΟΕ

Η λίστα των αθλημάτων που θα ενταχθούν στο Αρχικό Αθλητικό Πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Λος Άντζελες 2028 συζητήθηκε σήμερα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο (ΕΒ) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), μαζί με τη διαδικασία που θα υιοθετηθεί για την αναθεώρηση και οριστικοποίηση των Ολυμπιακών αγώνων.

Είκοσι οκτώ αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων του σκέιτμπορντ, της αθλητικής αναρρίχησης και του σέρφινγκ, θα προταθούν για συμπερίληψη στο Πρόγραμμα Αρχικών Αθλημάτων LA28 στη Σύνοδο της ΔΟΕ τον Φεβρουάριο του 2022. Τα 28 αθλήματα διέπονται από τις ακόλουθες Διεθνείς Ομοσπονδίες (IFs):

 1. Παγκόσμιος Στίβος
 2. Παγκόσμια Κωπηλασία (FISA)
 3. Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάντμιντον (BWF)
 4. Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA)
 5. Διεθνής Ομοσπονδία Κανόε (ICF)
 6. Union Cycliste Internationale (UCI)
 7. Διεθνής Ομοσπονδία Ιππασίας (FEI)
 8. Διεθνής Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE)
 9. Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA)
 10. Διεθνής Ομοσπονδία Γκολφ (IGF)
 11. Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG)
 12. Διεθνής Ομοσπονδία Χάντμπολ (IHF)
 13. Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϋ (FIH)
 14. Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF)
 15. United World Wrestling (UWW)
 16. Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA)
 17. Παγκόσμιο Ράγκμπι
 18. Παγκόσμιο Ταεκβοντό (WT)
 19. Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF)
 20. Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF)
 21. Διεθνής Ομοσπονδία Σκοποβολής (ISSF)
 22. Παγκόσμια Ομοσπονδία Τοξοβολίας (WA)
 23. Παγκόσμιο Τρίαθλο (TRI)
 24. Παγκόσμια Ιστιοπλοΐα (WS)
 25. Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB)
 26. International Surfing Association (ISA)
 27. Παγκόσμιο πατίνι (WSK)
 28. Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης (IFSC)

Ένα μονοπάτι για την πυγμαχία, την άρση βαρών και το σύγχρονο πένταθλο που θα συμπεριληφθεί δυνητικά στο πρόγραμμα LA28 Initial Sports στη Σύνοδο της ΔΟΕ το 2023

Η δυνατότητα για το LA28 να προτείνει επιπλέον αθλήματα το 2023

Μια διαδικασία για την οριστικοποίηση των κλάδων σε κάθε άθλημα για την έγκαιρη παροχή βεβαιότητας στους αθλητές, στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOCs), στις IF και στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων (OCOG).

Η EB της ΔΟΕ υποστήριξε όλες τις συστάσεις που έγιναν από την Επιτροπή Ολυμπιακού Προγράμματος, η οποία εξέτασε ζητήματα ειδικά για τον αθλητισμό, καθώς και τον αντίκτυπο στο συνολικό κόστος και την πολυπλοκότητα των Αγώνων.

LA28 Αρχικό Αθλητικό Πρόγραμμα

Με βάση την επιτυχία του Τόκιο 2020, των πιο αφοσιωμένων Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε ποτέ, και με την έγκριση της Οργανωτικής Επιτροπής LA28, η EB αποφάσισε να συμπεριλάβει το σκέιτμπορντ, την αθλητική αναρρίχηση και το σέρφινγκ στη λίστα με τα 28 αθλήματα που θα υποβληθούν για έγκριση στις προσεχείς Σύνοδος της ΔΟΕ.

Η προτεινόμενη συμπερίληψη αυτών των αθλημάτων με εστίαση στη νεολαία, τα οποία έκαναν το ντεμπούτο τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο 2020, βασίζεται στη σημαντική συμβολή τους στη συνολική επιτυχία αυτών των Αγώνων, στη δέσμευσή τους στην καινοτομία και στη συνεργασία που εκφράστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή LA28, αναγνωρίζοντας τη βαθιά ρίζες κάθε ένα από αυτά τα αθλήματα έχει στην Καλιφόρνια. Βασίζεται επίσης στην απήχησή τους στις νεότερες γενιές και στη συνέχεια που παρέχεται σε αθλητές, NOC και IF μετά την ένταξή τους στα αθλητικά προγράμματα Τόκιο 2020 και Παρίσι 2024.

Η ΔΟΕ και η Οργανωτική Επιτροπή του LA28 ανανέωσαν την κοινή τους δέσμευση να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας της φιλοξενίας των Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των κλάδων κάθε αθλήματος που θα οριστικοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο της ΔΟΕ το 2023, σε συνεννόηση με την LA28 και την ΑΝ.

Ποδόσφαιρο

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, η ΔΟΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του διεθνούς καλεντάρι αγώνων.

Πυγμαχία, Άρση Βαρών και Μοντέρνο Πένταθλο

Η πυγμαχία, η άρση βαρών και το σύγχρονο πένταθλο μπορούν ενδεχομένως να συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα Αρχικών Αθλημάτων LA28 από τη Συνεδρίαση της ΔΟΕ το 2023, εάν μέχρι τότε οι αντίστοιχες ΕΟ έχουν αποδείξει, προς ικανοποίηση της EB της ΔΟΕ, ότι έχουν αντιμετωπίσει τους ακόλουθους τομείς:

Η AIBA πρέπει να αποδείξει ότι έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνησή της, τη χρηματοοικονομική της διαφάνεια και βιωσιμότητα, καθώς και την ακεραιότητα της διαιτησίας και των διαδικασιών κρίσης.

Η IWF και η μελλοντική της ηγεσία πρέπει να επιδείξουν τη μετάβασή της προς τη συμμόρφωση και μια αποτελεσματική αλλαγή κουλτούρας. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την ιστορική συχνότητα του ντόπινγκ στο άθλημα και να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα, την ευρωστία και την πλήρη ανεξαρτησία του προγράμματος κατά του ντόπινγκ.

Η UIPM πρέπει να ολοκληρώσει την πρότασή της για την αντικατάσταση της ιππασίας και τη συνολική μορφή αγώνων και να επιδείξει σημαντική μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας και βελτίωση στους τομείς της ασφάλειας, της προσβασιμότητας, της καθολικότητας και της απήχησης για τους νέους και το ευρύ κοινό.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα παρέχει στην AIBA, την IWF και την UIPM τον πρόσθετο χρόνο που απαιτείται για την αποτελεσματική εφαρμογή των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί από τις αντίστοιχες IF και θα επιτρέψει περαιτέρω εξέταση από την EB της ΔΟΕ.

Το νέο χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης πειθαρχίας: θετικές επιπτώσεις για το Ολυμπιακό Κίνημα

Η EB της ΔΟΕ ενέκρινε τη σύσταση από την Επιτροπή Ολυμπιακού Προγράμματος να εξεταστεί ένα νέο ενδιάμεσο βήμα το 2023 που θα επικεντρώνεται στον καθορισμό των κλάδων για κάθε άθλημα μεταξύ της έγκρισης του Αρχικού Προγράμματος Αθλητισμού τον Φεβρουάριο του 2022 και της οριστικοποίησης των διοργανώσεων και της ποσόστωσης αθλητών τον Δεκέμβριο του 2024 , μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.

Αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα θα προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα:

Παρέχετε έγκαιρη βεβαιότητα σε αθλητές ειδικών κλάδων και στις αντίστοιχες NOC και IF, διευκολύνοντας τον προγραμματισμό τους με ειδοποίηση πέντε ετών αντί για τριάμισι χρόνια

Εξασφαλίστε έγκαιρη σαφήνεια για το OCOG στο πλήρες Master Plan του Χώρου

Η αναθεώρηση πειθαρχίας για υφιστάμενους Ολυμπιακούς κλάδους, καθώς και τυχόν νέα πειθαρχία που θα προταθεί από τις Ολυμπιακές ΕΟ, θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την αξιολόγηση πιθανών νέων αθλημάτων που προτείνονται από την OCOG, επιτρέποντας συνέργειες και βελτιστοποιήσεις των χώρων διεξαγωγής.

Ένα σύνολο έξι τομέων για την αναθεώρηση των κλάδων έχει επίσης καθιερωθεί, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020+5:

 • κόστος και πολυπλοκότητα·
 • δημοτικότητα και ενδιαφέρον της χώρας υποδοχής·
 • μοναδικότητα, καθολικότητα, ισότητα φύλων και συνάφεια για τους νέους·
 • καλύτεροι αθλητές και ασφάλεια αθλητών.
 • ακεραιότητα και δικαιοσύνη·
 • περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Κάθε τομέας θα αποτελείται από έναν αριθμό λεπτομερών κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία θα καθοριστούν σε συνεννόηση με την LA28 και τις IF, και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν και θα κοινοποιηθούν τον Μάρτιο/Απρίλιο 2022 μετά την έγκριση της EB της ΔΟΕ.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

 • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
 • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
 • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
 • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube