Σημείο αναφοράς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, εξακολουθεί να αποτελεί η κατάκτηση του Αργυρού μεταλλίου από τον Παύλο Κοντίδη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Λονδίνο το 2012. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της πέμπτης Ολυμπιακής συμμετοχής του Κύπριου ιστιοπλόου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο, το ΒΒC, κάνει αφιέρωμα, σε podcast εκπομπή, στην τεράστια επιτυχία του Κοντίδη.
«Δεν ήταν μόνο ένα προσωπικό επίτευγμα, ήταν για όλη τη χώρα. Είναι προνόμιο για κάποιον, αν έχει την πιθανότητα να γίνει μοναδικό κομμάτι της ιστορίας για τη χώρα του» λέει ο ίδιος στον Matthew Kenyon, που επιμελείται το αφιέρωμα και στη συνέχεια απαντάει για το πάθος του για την ιστιοπλοΐα. «Είναι άθλημα που έχει μεταβλητές, πολλούς παράγοντες. Άρα δεν μπορεί να είναι ποτέ πανομοιότυπη. Άλλα αθλήματα μπορούν να είναι κάθε ημέρα επιλαμβανόμενα. Αυτό για εμένα είναι συναρπαστικό, να έχεις να χρησιμοποιήσεις τον αέρα, το νερό και το σκάφος σου, για να αγωνιστείς απέναντι σε άλλους. Αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις εξαρτάται από εσένα» σημειώνει.
Ο 34χρονος αναφέροντας ότι ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα όταν ήταν έξι χρονών και το πήρε πιο σοβαρά στα 12ο έτος της ηλικίας του, μεταφέρει την προσήλωσή του για τη νίκη. «Δεν μου άρεσε να χάνω. Έχω ένα μεγαλύτερο αδελφό και μία μεγαλύτερη αδελφή. Με άφηναν να κερδίζω σε οικογενειακά παιχνίδια γιατί όταν έχανα γινόταν χαμός στο σπίτι» λέει χαριτολογώντας!
«Όλα έμοιαζαν σουρεαλιστικά!»
Ο Παύλος Κοντίδης σημειώνει ότι για την επιτυχία στο Λονδίνο ήταν σημαντικές οι εμπειρίες που αποκόμισε στην πρώτη του Ολυμπιακή παρουσία, το 2008 στο Πεκίνο, ενώ για το αίσθημα πριν από τους Αγώνες «Λονδίνο 2012» αναφέρει: «Περάσαμε πολύ χρόνο εκεί το καλοκαίρι των αγώνων κι αυτό είχε θετικό αντίκτυπο. Ένιωσα πιο έτοιμος από τους άλλους. Ήταν μία θετική έκπληξη για εμένα ότι ένιωθα πιο προετοιμασμένος από τους άλλους».
Ακολούθως, αφού γίνεται λόγος για την προσπάθεια του, 22χρονου τότε, Παύλου Κοντίδη, ο οποίος τερμάτισε πίσω από τον Αυστραλό Tom Slingsby, το σκηνικό μεταφέρεται στις εντυπωσιακές στιγμές που έζησε ο ιστιοπλόος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, φθάνοντας στην Κύπρο, αφού με την υποδοχή που έλαβε κατάλαβε πλέον καλά και ο ίδιος πόσο μεγάλο επίτευγμα πέτυχε.
«Ήταν καταπληκτικό, πέρασε αρκετός καιρός για να καταλάβω τι είχα κάνει. Για μερικές ημέρες, μετά που επέστρεψα όλα έμοιαζαν σουρεαλιστικά κι όχι πραγματικά» επισημαίνει και προσθέτει: «Δεν έμοιαζε ρεαλιστικό. Είχε τεράστια πλήθη στο αεροδρόμιο για να με υποδεχτούν, το ίδιο και στην πόλη μου. Μετά ήταν η επίσκεψη στο Προεδρικό. Είχα πολύ έντονο πρόγραμμα και πολλοί με σταματούσαν στον δρόμο να με συγχαρούν. Επίσης, είχα εκπλαγεί όταν είδα πως καλύφθηκαν οι αγώνες από τα Μέσα, για 20-25 ήταν στις ειδήσεις. Αυτό ήταν τρελό».
«Σπάστε τα τείχη…»
Ο Παύλος Κοντίδης μιλάει επίσης και για το σύνθημα που άκουγε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. «Θυμάμαι ότι ήταν εκεί 4-5 χιλιάδες κόσμος και φώναζαν “σπάστε τα τείχη έρχεται ο Κοντίδης”. Aυτό αναφέρεται σε μία παράδοση της Αρχαίας Ελλάδας που μία πόλη έσπαζε ένα μέρος των τειχών για να υποδεχτεί ένα Ολυμπιονίκη, που αυτό ήταν ένδειξη ότι δεν είχαν ανάγκη για προστασία από τα τείχη αλλά είχαν ένα Ολυμπιονίκη να τους προστατεύει. Αυτό ήταν πραγματικά ξεχωριστό και θα ηχεί για πάντα στα αυτιά μου. Σπάστε τα τείχη έρχεται ο Κοντίδης».
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2017 και 2018 τονίζει ακόμη ότι η επιτυχία του δίνει και το παράδειγμα ότι τίποτα δεν είναι απίθανο. «Τονώθηκε το ηθικό, δείχνοντας στον κόσμο ότι έστω και αν έρχεσαι από μία μικρή χώρα και θεωρείς ότι είναι αδύνατο να κερδίσεις ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, δίνεις ελπίδα. Όχι μόνο γι’ αυτόν τον τομέα αλλά γενικότερα. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι έχουν εμπόδια και έρχεται κάποιος και τους δείχνει ότι υπάρχει το μονοπάτι για να τα ξεπεράσουν και υπάρχει ελπίδα γι’ αυτό».
Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την αναφορά από τον Matthew Kenyon ότι ο Παύλος Κοντίδης παραμένει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και «στο Παρίσι θα προσπαθήσει να βάλει ακόμη ένα λιθαράκι στην ιστορία της χώρας του».
Στο πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το ηχητικό:
https://www.bbc.co.uk/sounds/p