Το 53ο Παγκόσμιο Συνέδριο Στίβου χαράζει φιλόδοξη πορεία για το άθλημα
Το 53ο Παγκόσμιο Συνέδριο Στίβου χαράζει φιλόδοξη πορεία για το άθλημα

Το 53ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Αθλητισμού ολοκληρώθηκε μετά την υιοθέτηση μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την ανάπτυξη του αθλήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σήμερα το Κογκρέσο ενέκρινε το Παγκόσμιο Σχέδιο 2022-2030 το οποίο θέτει σαφείς στόχους ενάντια στο όραμα της World Athletics για το άθλημα. Βασίζεται στο τετραετές στρατηγικό σχέδιο και στους τέσσερις πυλώνες «περισσότερη συμμετοχή, περισσότεροι άνθρωποι, περισσότεροι θαυμαστές και περισσότεροι συνεργάτες».

Είναι πολύ σημαντικό ότι το Παγκόσμιο Σχέδιο περιλαμβάνει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης Παιδικού Στίβου το οποίο θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες.

Το Κογκρέσο έλαβε επίσης την πρώτη έκθεση της Ομάδας Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία περιλαμβάνει έξι συστάσεις για τον Παγκόσμιο Στίβο που πρέπει να ακολουθήσει για να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται και γίνονται σεβαστά στο άθλημα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου Sebastian Coe ανακοίνωσε επίσης μια πρωτοποριακή συμφωνία για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU), η οποία καλύπτει Ευρώπη και Αφρική και θα διαρκέσει από το 2024 έως το 2029.

Εν κατακλείδι, ο Coe ευχαρίστησε τις Ομοσπονδίες-Μέλη για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στο διήμερο εικονικό Συνέδριο.

«Αυτό το Κογκρέσο όρισε την κατεύθυνση του αθλήματός μας για τα επόμενα οκτώ χρόνια, με την έγκριση του Παγκόσμιου Σχεδίου», είπε ο Coe. «Αυτός είναι ένας πρακτικός και μετρήσιμος οδηγός που όλοι μας θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε.

«Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο από το τελευταίο Συνέδριο του 2019, παρά την πανδημία, και τα επόμενα τέσσερα χρόνια προσφέρουν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες με τον αθλητισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο στα μέσα κάθε έτους, μέσω μιας σειράς Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Στίβου και Ολυμπιακών Αγώνων. πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική ως άθλημα».

Παγκόσμιο Σχέδιο

Το Παγκόσμιο Σχέδιο 2022-2030 είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναθεώρησης που έχει αναλάβει ποτέ η World Athletics ως άθλημα.

Πάνω από το 85% των 214 Ομοσπονδιών-μελών συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση του στίβου στη χώρα τους και τις προτεραιότητές τους για ανάπτυξη. Και, μέσω της εκστρατείας Παγκόσμιας Συνομιλίας, 25.000 άτομα από 178 χώρες σε όλο το άθλημα, από αθλητές μέχρι προπονητές, οπαδούς και δρομείς αναψυχής, έδωσαν σχόλια και συστάσεις.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης και ακεραιότητας και στο έργο της Μονάδας Ακεραιότητας Στίβου. Καλύπτει το φάσμα του στίβου από το σχολείο και τον ψυχαγωγικό αθλητισμό έως τους εκλεκτούς αθλητές. Είναι φιλόδοξο, καθορίζοντας μετρήσεις για τις 67 ενέργειες έναντι των οποίων κάθε ομοσπονδία μπορεί να συγκριθεί με την πρόοδο.

Αντιμετωπίζει τόσο τις προτεραιότητες του προγράμματος ελίτ όσο και το αυξημένο ενδιαφέρον για την υγεία και τη φυσική κατάσταση και το τρέξιμο αναψυχής σε όλο τον κόσμο. Αντιμετωπίζει επίσης την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα, που συνδέεται με την υγεία, την εκπαίδευση, τη διαφορετικότητα, το φύλο, την κοινωνική και περιβαλλοντική ατζέντα που γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά για τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις και που, με τη σειρά τους, μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση πρόσθετων επενδύσεων στο άθλημα.

Είναι ένας οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσει ο Παγκόσμιος Στίβος, οι Ενώσεις Περιοχών, οι Ομοσπονδίες Μέλη και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Αυτοί οι στόχοι και οι ενέργειες έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματωθούν σε ετήσια επιχειρηματικά σχέδια σε όλο το άθλημα. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στίβου θα επανεξετάζει το σχέδιο τακτικά τα επόμενα οκτώ χρόνια και θα υποβάλλει ετήσια έκθεση για την πρόοδό του.

Επανεκκίνηση του Kids’ Athletics

Το ανανεωμένο πρόγραμμα Kids’ Athletics έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί τη δύναμη του στίβου για να εμπνεύσει τα παιδιά και τους νέους, όπου κι αν βρίσκονται, να είναι πιο δραστήρια, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή τους και να συνδεθούν με το άθλημα δια βίου.

Αναπτύχθηκε από προπονητές, δασκάλους και νέους σε όλο τον κόσμο, το Kids’ Athletics είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανάπτυξης βάσης στον κόσμο του αθλητισμού. Δημιουργήθηκε το 2002 και αναθεωρήθηκε εκτενώς και ενημερώθηκε το 2021 και διατέθηκε ψηφιακά για να είναι ακόμη πιο περιεκτικό, ευέλικτο, προσαρμόσιμο και διασκεδαστικό για νέους και επαγγελματίες.

Το αρχικό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί από περισσότερες από 100 Ομοσπονδίες Μέλη και έχει προσεγγίσει ένα εκτιμώμενο σωρευτικό κοινό άνω των 13 εκατομμυρίων παιδιών και νέων.

Η επανεκκίνηση έρχεται σε μια εποχή που ειδικοί σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη σωματική αδράνεια στα παιδιά και τον αντίκτυπό της στη μελλοντική υγεία τους, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την πανδημία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερις στους πέντε έφηβους δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρωταρχικός στόχος του Kids’ Athletics είναι να βοηθήσει στην άμβλυνση των παγκόσμιων επιπέδων αδράνειας και στην ενεργοποίηση των νέων.

Το πρόγραμμα έχει τις ρίζες του στην πεποίθηση της World Athletics ότι κάθε παιδί γεννιέται για να κινείται, να παίζει και να εξερευνά και ότι κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται στον κόσμο, έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά και τους νέους σε όλο τον κόσμο ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών.

Οι ασκούμενοι περιλαμβάνουν προπονητές, δάσκαλους, εθελοντές και γονείς που επιθυμούν να εμπλέξουν παιδιά και νέους σε ευχάριστες δραστηριότητες βασισμένες στο παιχνίδι που έχουν σχεδιαστεί για να διδάξουν σωματικές δεξιότητες, αυτές που απαιτούνται όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για πολλά άλλα αθλήματα.

Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση ψηφιακής πρώτα, το πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο σε διαφορετικά τοπικά περιβάλλοντα, επιτρέποντας σε περισσότερους δασκάλους από περισσότερα μέρη του κόσμου να συμμετάσχουν. Περιλαμβάνει εργαλεία και διδακτικούς πόρους για να βοηθήσει όσους εκτελούν το πρόγραμμα.

Πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο mini-site Kids’ Athletics .

Έκθεση για την υιοθέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μετά από μια δέσμευση που αναλήφθηκε στο Συνέδριο του 2019 στη Ντόχα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στίβου διόρισε μια οκταμελή Ομάδα Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα* (HRWG), με επικεφαλής μια ανεξάρτητη Πρόεδρο, τη Μαρία Κλαρκ.

Αυτή η ομάδα εργασίας κλήθηκε να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο του 2021 σχετικά με την πρόοδο στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο άθλημα του στίβου και παρουσίασε τα πορίσματα και τις συστάσεις της που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021. Η HRWG υποστηρίχθηκε στην ανάλυσή της από εμπειρογνώμονες από το Κέντρο για τον Αθλητισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CSHR) και το Shift και η έκθεση της Ομάδας Εργασίας περιλαμβάνει ένα ανεξάρτητο σχόλιο από αυτούς.

Η HRWG κατέληξε στην έκθεσή της ότι προκειμένου η World Athletics να επιτύχει το όραμά της να «δημιουργήσει έναν πιο υγιή και υγιέστερο κόσμο» χρησιμοποιώντας τη δύναμη και την προσβασιμότητα του αθλητισμού και των αθλητών του, έχει τώρα την ευκαιρία να ενισχύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δουλειά που έχει. έχει κάνει μέχρι σήμερα με τη δημιουργία συστημάτων και διαδικασιών που εστιάζουν στην πρόληψη της βλάβης στους ανθρώπους. Η HRWG διατύπωσε τις ακόλουθες έξι συστάσεις:

Η World Athletics θα πρέπει να αναλάβει δημόσια δέσμευση για το σεβασμό και την προώθηση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η World Athletics θα πρέπει να έχει ενσωματωμένη στον οργανισμό τεχνογνωσία στα ανθρώπινα δικαιώματα για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την εφαρμογή όλων των συστάσεων αυτής της έκθεσης.

Η World Athletics θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω αξιολόγηση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επιχειρήσεις της World Athletics και σε ολόκληρο το άθλημα συνολικά, για να της δώσει μια βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη κατανόησή τους, ώστε στη συνέχεια να αξιολογήσει τις διαδικασίες και τα μέτρα που πρέπει να έχει για την πρόληψη και τον μετριασμό τους καθώς και τα ένδικα μέσα για οποιαδήποτε βλάβη προκύψει.

Η World Athletics θα πρέπει να υιοθετήσει ένα Πλαίσιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα χρησιμοποιείται από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη λήψη αποφάσεων.

Η World Athletics θα πρέπει να αναπτύξει μια Στρατηγική για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα βήματα για την εφαρμογή τους σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να παρακολουθείται και η πρόοδος να αναφέρεται σε ετήσια βάση στις Ομοσπονδίες Μέλη.

Οι συστάσεις αυτής της έκθεσης θα πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους και την ικανότητα του World Athletics.

Η Έκθεση της HRWG σημείωσε ότι το World Athletics έχει αναγνωρίσει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 1962, όταν το Παγκόσμιο Σύνταγμα του Στίβου κατοχύρωσε για πρώτη φορά τη μισαλλοδοξία του για διακρίσεις στον αθλητισμό. Αναγνώρισε επίσης ότι η World Athletics είναι εδώ και καιρό ηγέτης στον παγκόσμιο αθλητισμό όσον αφορά την ισότητα των φύλων για τους αθλητές, τόσο σε συμμετοχή όσο και σε χρηματικά έπαθλα. Το 2016, πρόσθεσε δύο εκπροσώπους αθλητών στο κυβερνών Συμβούλιο και εισήγαγε ποσοστώσεις φύλου στο Σύνταγμά της για να διασφαλίσει την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στο Συμβούλιο έως το 2027.

Η World Athletics κυκλοφόρησε επίσης μια νέα Πολιτική Προστασίας που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την κατάχρηση, την παρενόχληση και την εκμετάλλευση στο άθλημά της.

Κατά τη διάρκεια της διετούς Παγκόσμιας Συνέλευσης Στίβου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (16 Νοεμβρίου), όλες οι παρευρισκόμενες Ομοσπονδίες Μέλη ενημερώθηκαν για τη σημασία της ύπαρξης Πολιτικής Διασφάλισης και την ανάγκη για κάθε Ομοσπονδία Μέλος να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια κατάλληλη πολιτική έως το 2023.

*Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι: Maria Clarke (Νέα Ζηλανδία), Stephanie Hightower (ΗΠΑ), Toralf Nilsson (Σουηδία), Aisha Praught-Leer (Τζαμάικα), Ximena Restrepo (Κολομβία), Aleck Skhosana (Νότια Αφρική) , Adille Sumariwalla (Ινδία) και Jinaro Kibet (Κένυα). Προέρχονται από όλους τους τομείς του Παγκόσμιου Στίβου και ήταν διαφορετικοί ως προς το υπόβαθρο, την εθνικότητα και το φύλο τους. Μέλη του HRWG κατέχουν θέσεις με ομοσπονδίες μέλη, την Παγκόσμια Επιτροπή Αθλητών Στίβου, την Επιτροπή Διακυβέρνησης Παγκόσμιας Αθλητισμού, την Επιτροπή Ανάπτυξης Παγκόσμιας Αθλητισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αθλητισμού και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Στίβου, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κινδύνων.

Action In Sports

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Action In Sports