AM2V7393
AM2V7393

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Columbia Plaza στην Λεμεσό πραγματοποιήθηκε το βραδύ της Παρασκευής 15 Μαρτίου ,  στην παρουσία του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη η τελετή βράβευσης για τις κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες της Κυπριακής εθνικής Παραολυμπιακής επιτροπής .

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΚΕΠΕ), Αντρέας Καμαρλίγγος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο  σκοπό της εκδήλωσης που ήταν να τίμηση αθλητές και αθλήτριες που  διακρίθηκαν σε διεθνείς αγώνες αλλά και αθλητές που με της αγωνιστικές τους προσπάθειες , το ζήλο , την συνέπεια αλλά και το ήθος ,  κατάφεραν να διακριθούν και να προβάλλουν την χωρά μας, με τον καλύτερο τρόπο και το παραολυμπιακό κίνημα. Επίσης, τιμήθηκαν όσοι που με τις ενέργειες τους στηρίζουν και ενισχύουν το παραολυμπιακό κίνημα και την Εθνική Παραολυμπιακή  Επιτροπή.

Συνέχισε λέγοντας ότι άλλοι σκοποί  τη εθνικής Παραολυμπιακής  επιτροπής είναι η ανάπτυξη προώθηση του παραολυμπιακού αθλητισμού στα συγκεκριμένα άτομα αφού θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες αθλήσεις και διακρίσεις μέσα στο κοινωνικό σύνολο.» και συνέχισε ότι « η  εθνική παραολυμπιακή επιτροπή αποτελεί τον θεματοφύλακα για προστασία των αρχών που καθορίζει η διεθνείς παραολυμπιακή επιτροπή στην χωρά μας.»

Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ευχαρίστηση το κράτος και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρώτα για την τιμητική παρουσία στην εκδήλωση και δεύτερο για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών που λαμβάνουν των τίτλο του Παραολυμπιονίκη η Ολυμπιονίκη η έχουν κατάκτηση μετάλλια σε παγκόσμιους η πανευρωπαϊκούς αγώνες.

Ξεχωριστό γεγονός της βραδιάς είναι ότι φέτος η Κυπριακή παραολυμπιακή επιτροπή τίμησε άτομα πέραν από τους αθλητές της ,που είναι πολιτικοί πρόσφυγες  από το πρόγραμμα ένταξης προσφύγων / αιτητών ασύλου με αναπηρία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Και ότι αυτό τιμά την Κυπριακή δημοκρατία δείχνει των ανθρώπινο πρόσωπο πέραν της κοινωνικής μεριμνάς για τους πολιτικούς προσφυγές αλλά και στο θέμα παροχής ίσων ευκαιριών αθλήσεις σε άτομα με κινητικές η άλλες αναπηρίες.

 Τέλος, ευχαρίστησε τον ΚΟΑ για την στήριξη του  διαχρονικά καθώς και τον ΟΠΑΠ Κύπρου , την Τογιότα σαν χορηγός της διεθνείς Παραολυμπιακής επιτροπής, το Columbia Plaza για την φιλοξενία αλλά και την εταιρία Χαραλαμπίδης Κρίστης σαν στρατηγικός συνεργάτης.   

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως σήμερα τιμούμε τους αθλητές με το μεγαλύτερο κουράγιο, τους αθλητές με την πιο βαθιά πίστη στις δυνατότητες τους και στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

“Το μήνυμα που εκπέμπει η σημερινή εκδήλωση, υπερβαίνει κατά πολύ τα όσα σπουδαία εκπροσωπεί ο αθλητισμός και τα ιδεώδη του και συνιστά ένα μάθημα ζωής για όλους μας”, ανέφερε και πρόσθεσε “τιμούμε απόψε τους αθλητές και προπονητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στους παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς παραολυμπιακούς αγώνες, απονέμοντας βραβεία σε όσους κατέστησαν την αναπηρία τους δύναμη και υπερασπίστηκαν στον αθλητικό στίβο την αυτοεκτίμησή τους”.

 Πρόσθεσε ότι το σημαντικό μήνυμα που στέλνεται προς όλους μας, δεν αφορά μόνο τις υψηλές αθλητικές επιδόσεις “για τις οποίες είμαστε περήφανοι”, αλλά αφορά σε επιτεύγματα που μιλούν πολύ περισσότερο προς όλους τους πολίτες που δεν στερούνται κινητικών δυνατοτήτων και επισημαίνουν με έμφαση πως η άσκηση, είτε για αναψυχή, είτε για πρωταθλητισμό, είναι υποχρέωση προς τον ίδιο τον εαυτό μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τόσο οι αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες με το ταλέντο τους, την αποφασιστικότητα, τη θέληση και το θάρρος τους, όσο και οι προπονητές και συνοδοί τους, με τις επιστημονικές τους γνώσεις, την αγάπη, την υπομονή, την επιμονή, αναδεικνύονται σε πρωταθλητές της ζωής, υπενθυμίζοντας το πραγματικό νόημα του αθλητικού ιδεώδους, μέσα από μία διοργάνωση όπου όλοι οι συμμετέχοντες είναι νικητές.

Οι αθλητές αυτοί, συνέχισε, με το μοναδικό τους παράδειγμα, αλλά και οι συνοδοί τους, αποτελέσουν για όλους εμάς μια μοναδική πηγή έμπνευσης, καθώς και η τρανή απόδειξη πώς για όποιον αγωνίζεται με όλη τη δύναμη της ψυχής του, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο, καμία κορυφή δεν είναι απρόσιτη.

 Διαβεβαιώνοντας ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους προέτρεψε να εξακολουθήσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό να υπηρετούν, “δυναμικά και ανυποχώρητα” τις ανθρώπινες αξίες του παραολυμπιακού κινήματος.

Σημείωσε ακόμη πως στο πλαίσιο στήριξης τους, υλοποιείται το σχέδιο για την Επαγγελματική Αποκατάσταση Αθλητών που λαμβάνουν τον τίτλο του Παραολυμπιονίκη ή Ολυμπιονίκη ή έχουν κατακτήσει μετάλλια σε Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση του για τη χαρά που οι αθλητές θα μας δώσουν, μέσα από τη δική τους προσπάθεια, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2020.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού για θέματα του ελληνισμού της Διασποράς Κατερίνα Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου, και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, κ.Ανδρέας Μιχαηλίδης.

 

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι αθλητές Καρολίνα Πελενδρίτου, Αντώνης Αρέστη, Βίκτωρας Πενταράς, Χρίστος Μίσος, Σωτήρης Χριστοφόρου, ο Ευριπίδης Γεωργίου, Νεόφυτος Νικολάου, Ανδρέας Ποταμίτης, Παντελής Καϊλής και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ενώ τιμήθηκαν και οι αθλητές Alaa Esmail και ο Raper Esmail, που έφτασαν ως πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ αντίστοιχα, και έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ένταξης προσφύγων/ αιτητών ασύλου με αναπηρία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Γενικές φωτογραφίες από την εκδήλωσή.