Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι τα μέτρα Covid-19 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αντιβαίνουν στις ελευθερίες του Τύπου
Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΟΙ αθλητικοί συντάκτες από περισσότερα από 10 μεγάλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, λέγοντας ότι οι κανόνες και οι περιορισμοί τους κατά του COVID-19 αντιβαίνουν στις ελευθερίες του Τύπου.

Η επιστολή της Δευτέρας, αντίγραφο της οποίας είδε το Kyodo News, ανέφερε ότι η απαγόρευση της επίσκεψης ξένων δημοσιογράφων σε συνεντεύξεις με θεατές και τη διεξαγωγή συνεντεύξεων είναι μια «σαφής υπέρβαση» που τους απευθύνεται, καθώς τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία δεν θα αντιμετωπίσουν τους ίδιους περιορισμούς, λόγο της  κατάσταση εμβολιασμού τους.

«Μερικά από αυτά τα μέτρα που περιγράψαμε υπερβαίνουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και μιλούν άμεσα και κυρίως στις ελευθερίες του Τύπου», δήλωσε η επιστολή, που γράφτηκε από τους συντάκτες των The New York Times, The Washington Post, USA Today και οκτώ άλλων μέσων ενημέρωσης. .

Το βιβλίο κανόνων COVID-19 που κυκλοφόρησαν από τους διοργανωτές αναφέρει ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να πάρουν συνεντεύξεις από θεατές ή να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις στο Τόκιο για τις πρώτες 14 ημέρες τους στην Ιαπωνία. Ορίζει επίσης ότι πρέπει να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών τοποθεσίας στα smartphone τους στο αεροδρόμιο και τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διοργανωτές.

Οι συντάκτες ζήτησαν να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να «ασχολούνται με τη συνήθη συγκέντρωση ειδήσεων», υπό την προϋπόθεση ότι φορούν μάσκες προσώπου και διατηρούν φυσική απόσταση, ενώ ζητούν να επανεξεταστούν αυστηροί περιορισμοί με «σεβασμό στην κοινή λογική και χωρίς να περιορίζονται οι ελευθερίες του Τύπου».

Η επιστολή εστάλη στον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach και Seiko Hashimoto, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, σε μια εποχή που η ιαπωνική πρωτεύουσα σημείωσε αύξηση στις μολύνσεις COVID-19, προκαλώντας ανησυχία για τη διοργάνωση των αγώνων κατά τη διάρκεια μια παγκόσμια κρίση υγείας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου μετά από αναβολή ενός έτους, αναμένεται να περιλαμβάνουν περίπου 4.600 άτομα από το εξωτερικό, με τον αριθμό να μειώνεται στο μισό περίπου από το αρχικό σχέδιο σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Ιατροί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει φόβους ότι τα παιχνίδια θα συμβάλουν στην αύξηση των λοιμώξεων στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες, ενώ η δημόσια υποστήριξη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει χαμηλή.

Δύο μέλη της αντιπροσωπείας της Ουγκάντα ​​που έφτασαν στην Ιαπωνία για τους αγώνες έχουν δείξει θετικά τον ιό, οδηγώντας σε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον τα μέτρα κατά των ιών που λαμβάνονται από την ιαπωνική κυβέρνηση και τους διοργανωτές είναι επαρκή.

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή smartphone που αναπτύχθηκε από την Ιαπωνία για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την υγεία από τους συμμετέχοντες στα παιχνίδια θέτει «ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας» επειδή συγκεντρώνει προσωπικές πληροφορίες χωρίς να παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεδομένων.

Ο Randy Archibold, αθλητικός εκδότης στους The New York Times, δήλωσε στο Kyodo News ότι ο Ολυμπιακός Χάρτης «ζητά» όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η πληρέστερη κάλυψη από τα διάφορα μέσα και το ευρύτερο δυνατό κοινό στον κόσμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. »»

«Φοβάμαι ότι η παρακολούθηση και η αναζήτηση αδειών για κινήσεις υπερβαίνουν τα μέτρα ασφάλειας που, για να είμαστε σαφείς, περιμένουμε πλήρως και θέτουμε ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε σύγκρουση με τα ιδανικά ενός ελεύθερου τύπου», είπε σε ένα email.

Την Πέμπτη, η ιαπωνική οργανωτική επιτροπή άνοιξε το κεντρικό κέντρο Τύπου στο Tokyo Big Sight, ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Το κέντρο, το οποίο θα ανοίξει επίσημα στις 13 Ιουλίου, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από 2.500 άτομα την ημέρα.

Η επιτροπή είπε αργότερα ότι είχε στείλει απάντηση στους συντάκτες ζητώντας την κατανόησή τους σχετικά με τους περιορισμούς.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, πρέπει να λάβουμε πολύ αυστηρά μέτρα, τα οποία θεωρούμε σημαντικά για όλους τους συμμετέχοντες και τους κατοίκους της Ιαπωνίας», ανέφερε σε δήλωση.

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube