Amortiser-autokiniton-1
amortiser autokiniton 1

Ένα σύστημα διεύθυνσης αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται απλά αρχικά. Όταν πρόκειται για την ανάρτηση αυτοκινήτων, μερικοί οδηγοί φέρνουν μόνο τα αμορτισέρ και τις ελατήρια στα μυαλό τους. Αλλά στην πραγματικότητα, η αναστολή αυτοκινήτων είναι κάτι περισσότερο από αυτό: αποτελείται από πολλά εξαρτήματα και επηρεάζει τη συμπεριφορά του οχήματος σε διάφορες πτυχές.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι τύποι αναστολής, καθώς σχεδιάζονται και αναπτύσσονται για κάθε τύπο αυτοκινήτου (λαμβάνοντας υπόψη το τελικό κόστος, την εφαρμογή του, μεταξύ άλλων παραγόντων). Είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης του οχήματος να έχει μια βασική κατανόηση αυτού του συστήματος και των διαφόρων εξαρτημάτων ανάρτησης προκειμένου να γνωρίζει πώς να προχωρήσει στη συντήρηση και πώς να ανιχνεύει τα προβλήματα. Έτσι, για να μάθετε τι αναστολή είναι, ακολουθήστε αυτή τη θέση!

Πώς λειτουργεί το σύστημα αναστολής στην πράξη;

Ξεκινώντας από την ιδέα ότι η ανάρτηση έχει σκοπό να προσφέρει άνεση στους επιβάτες και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του οχήματος σε ελιγμούς και φρεναρίσματα, η λειτουργία του απαιτείται από τη στιγμή που το σύστημα είναι εγκατεστημένο στο αυτοκίνητο.

Δηλαδή, κατά την εγκατάσταση, το σύστημα ανάρτησης ήδη εκτελείτο έργο υποστήριξης του βάρους του αμαξώματος του οχήματος, εκτός από τη διατήρηση προκαθορισμένης απόστασης μεταξύ του πλαισίου και των τροχών. Ήδη σε κίνηση, η ανάρτηση κρατά όλους τους τροχούς σε επαφή με το έδαφος, με τη βοήθεια ελατηρίων και αμορτισέρ.

Αυτά τα εξαρτήματα ρυθμίζουν ολόκληρη τη δράση της ανάρτησης. Όταν περνάει μια τρύπα, για παράδειγμα, το ελατήριο τεντώνει και συμπιέζει. Ο διακόπτης ελέγχει αυτή την κίνηση, ενεργώντας με την ταλάντωση του ελατηρίου. Μαζί, αυτά τα δύο κομμάτια διαλύουν τη διαταραχή που δημιουργείται από την τρύπα, με τη βοήθεια του ελαστικού επίσης.

Όταν το αυτοκίνητο εισέλθει σε καμπύλη ή ελιγμούς, το ελατήριο ασκεί μια δύναμη στο σώμα, εμποδίζοντας την υπερβολική κλίση. Κατά συνέπεια, το όχημα δεν προσκρούει ή απομακρύνεται από την εφαπτομένη λόγω υπερβολικού βάρους στη μία πλευρά. Για να βοηθήσει σε καμπύλες, υπάρχει επίσης η δράση της ράβδου σταθεροποίησης, η οποία συνδέει τις δύο στήλες της ανάρτησης και μεταδίδει τη δύναμη εξίσου και στις δύο πλευρές.

Σε περίπτωση πέδησης, το σύστημα ανάρτησης λειτουργεί με εξισορρόπηση της δύναμης σε όλο το σώμα. Έτσι αποφεύγεται το φαινόμενο του τραυματισμού, το οποίο θα εμπόδιζε τη δράση και θα καθιστούσε το όχημα να πιέσει περισσότερο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όταν ένα όχημα έχει προβλήματα με το σύστημα ανάρτησης, μπορεί να υπάρχουν πολλές ενδείξεις που το επισημαίνουν αυτό.

 Εάν θέλετε να παραγγείλετε το τιμόνι του αυτοκινήτου ή οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα αυτοκινήτου, μπορείτε να το παραγγείλετε στο Antallaktikaexpert.gr


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube