2018 01 09 EuroHockey Presser 1
2018 01 09 EuroHockey Presser 1

Η διοργάνωση με τη συμμετοχή επτά χωρών θα διεξαχθεί το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία» με διοργανώτρια την Κυπριακή Ομοσπονδία Χόκεϋ

 

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε στο Ολυμπιακό Μέγαρο το πρωί της Τρίτης 9 Ιανουαρίου 2018 η Κυπριακή Ομοσπονδία Χόκεϋ, με αφορμή τη διοργάνωση το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου στην κλειστή αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία» του EuroHockey Indoor Championship III (Men). Στη σημαντικότερη διεθνή διοργάνωση που ανέλαβε ποτέ η Ομοσπονδία Χόκεϋ στην Κύπρο, θα λάβουν μέρος επτά χώρες, η διοργανώτρια καθώς και οι Ελλάδα, Σκωτία, Ουαλία, Λευκορωσία, Σλοβακία και Σλοβενία.

 

Στη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, το παρών τους έδωσαν ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, ο αντιπρόεδρος του ΚΟΑ κ. Δημήτρης Λεοντής, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Χαράλαμπος Χρήστου, ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, ο ταμίας της ΚΟΕ κ. Δαμιανός Χατζηδαμιανού και το μέλος του εκτελεστικού της ΚΟΕ και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας χόκεϋ στην Ολυμπιακή Επιτροπή κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χόκεϋ κ. Πέτρος Καραφώκας, στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στη διοργάνωση που ανέλαβε η ομοσπονδία: «Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Χόκεϋ Σάλας ΙΙΙ θα διεξαχθεί στο ‘Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία’ από τις 12 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΚΟΑ για την ευγενή, δωρεάν παραχώρηση των εγκαταστάσεων». Ακολούθως, μίλησε για τους υποστηρικτές της όλης προσπάθειας: «Η Ομοσπονδία μας, όπως και οι πλείστες των μικρών ομοσπονδιών, χρήζουν διαχρονικά οικονομικής βοήθειας, για να διεξάγουμε το λειτούργημα του αθλητισμού. Η διοργάνωση αυτού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την αρωγή διαφόρων οργανισμών και εταιριών. Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στους χορηγούς και υποστηρικτές μας. Η ΟΠΑΠ Κύπρου ως Μέγας Χορηγός, οι ΚΟΑ, ΚΟΕ και ΚΟΤ ως υποστηρικτές. Χορηγοί είναι οι Πετρολίνα, Second Cup, Pizza Hut, BR HUB, Classic Hotel, Εύρηκα, APS Athienites, CIPA, Euthor, Biomed, Yiakoumi & Partners, GDL Bagno & Tiles, Interfreight Logistics, Alaplana Ceramics, MerinoKnit, Cassoulides Masterprinters.

Η υπεύθυνη της διοργάνωση κ. Μάγδα Νίκολσον μίλησε για το πρωτάθλημα: «Οι επτά χώρες θα δώσουν από έξι αγώνες, σε φόρματ ομίλου. Την 1η μέρα η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τη Σκωτία (11:10) και τη Λευκορωσία (17:00), τη 2η μέρα τις Ελλάδα (12:20) και Ουαλία (19:20) και την 3η μέρα τη Σλοβενία (11:30) και τη Σλοβακία (15:00). Η είσοδος στους αγώνες θα είναι ελεύθερη. Θέλουμε να έρθει κόσμος να δει τα παιχνίδια και να μάθει το άθλημα μας».

 

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και δύο διεθνείς αθλητές της Κύπρου, οι Αντώνης Ευθυμίου και Τουντς Ιλκίν.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, συγχάρηκε την ομοσπονδία για τη σκληρή δουλειά που απαιτεί η διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, λέγοντας πως «τιμάει την Κύπρο και την Ομοσπονδία η απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να δώσει τη διοργάνωση στην κυπριακή ομοσπονδία. Τόνισε ακολούθως πως «το χόκεϋ είναι κατ’ ακρίβεια ένα από τα παλαιότερα σπορ που συναντούμε στην Κύπρο, που εισάχθηκε στο νησί μας την ίδια περίοδο με το ποδόσφαιρο. Αυτά τα ‘μικρά’, που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μικρά, σπορ αξίζουν περισσότερης προβολής». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ΟΠΑΠ, λέγοντας πως «στηρίζει όλα τα αθλήματα και βοηθάει σημαντικά τις ομοσπονδίες. Από κει και πέρα, είναι απαραίτητη και η κρατική αρωγή».

 

Λίγα λόγια για το άθλημα του Χόκεϋ

To Χόκεϋ επί χόρτου είναι Ολυμπιακό Άθλημα ανελλιπώς από το 1928, ενώ βρισκόταν στο καλεντάρι και των Ολυμπιάδων του 1908 και 1920. Πρόκειται για άθλημα που παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα αλλά και σε κλειστές αίθουσες σάλας. Οι ομάδες αποτελούνται από έντεκα παίκτες στο ανοικτό και από έξι στο κλειστό. Αντικειμενικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να σκοράρει η ομάδα στο αντίπαλο τέρμα, χρησιμοποιώντας μπαστούνι.

 

Στην Κύπρο, με το άθλημα απασχολούνται περίπου 400 άτομα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τέσσερα σωματεία, ενώ το άθλημα καλλιεργείται και στις βρετανικές βάσεις. Γήπεδο Χόκεϋ επί χόρτου υπάρχει στο English School στη Λευκωσία καθώς και στις βάσεις Δεκέλειας και Ακρωτηρίου.

 

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Χόκεϋ ιδρύθηκε το 1979 και λαμβάνει μέρος σε όλα τα ευρωπαϊκά τουρνουά και για πρώτη φορά το 2016 στο παγκόσμιο κύπελλο και συγκεκριμένο στον α΄ γύρο. Η χώρα μας βρίσκεται στην 57η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στην 24η στην Ευρώπη.