Το Παρίσι 2024 επιβεβαιώνει ότι ο Σηκουάνας θα λειτουργήσει ως χώρος για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο κέντρο της πόλης
Η τελετή έναρξης θα ολοκληρωθεί στους κήπους Trocadéro δίπλα στον Πύργο του Άιφελ ©Paris 2024

Το Παρίσι 2024 ανακοίνωσε ότι ο Σηκουάνας θα χρησιμεύσει ως τόπος διεξαγωγής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους αθλητές να ταξιδεύουν με βάρκες κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής έξι χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια του θεάματος.

Ο Πρόεδρος του Παρισιού 2024, Tony Estanguet, είχε προτείνει ότι ο ποταμός ήταν υπό εξέταση για να φιλοξενήσει την τελετή έναρξης στο κέντρο της πόλης τον Μάρτιο.

Ο Εστανγκέ επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Παρισιού 2024 και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενέκριναν την τοποθεσία.

Ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης είπε ότι στόχος ήταν να γίνει η Τελετή Έναρξης πιο ανοιχτή σε όλους, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι 10 φορές περισσότεροι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν το γεγονός σε σύγκριση με το τυπικό περιβάλλον του σταδίου.

Το Παρίσι 2024 λέει ότι χιλιάδες θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης δωρεάν, ενώ θα λειτουργούν και ζώνες με εισιτήρια.

Περίπου 600.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την Τελετή στην πρωτεύουσα.

Οι διοργανωτές λένε ότι ο Σηκουάνας θα είναι «πασαρέλα για αθλητές», με τις αποστολές να ταξιδεύουν με περίπου 170 σκάφη κάτω από το ποτάμι.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Pont d’Austerlitz, τη γέφυρα που βρίσκεται κοντά στη γαλλική εθνική βιβλιοθήκη.

Η Pont d’Iéna σηματοδοτεί το γεγονός της διαδρομής, με τη γέφυρα να βρίσκεται δίπλα στον Πύργο του Άιφελ.

Το Trocadéro Gardens θα φιλοξενήσει το φινάλε της Τελετής Έναρξης, αφού ήταν η τοποθεσία του ζωντανού ιστότοπου κατά την παράδοση στο τέλος της Τελετής Λήξης του Τόκιο 2020 νωρίτερα φέτος.

Ο Estanguet είπε ότι η διαδρομή των έξι χιλιομέτρων θα επιτρέψει την πλήρη βύθιση στο Παρίσι, με ορόσημα όπως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, το Μουσείο του Λούβρου και η Place de la Concorde.

Ο Πρόεδρος του Παρισιού 2024 είπε ότι η τοποθεσία θα επιτρέψει στους διοργανωτές να συνδυάσουν το υπάρχον υπόβαθρο της πρωτεύουσας με σύγχρονες δημιουργίες, ισχυριζόμενος ότι η ιδέα παρείχε στους διοργανωτές «απεριόριστες δυνατότητες» με ό,τι μπορούν να επιτύχουν καλλιτεχνικά.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση της Τελετής αναμένεται να καθοριστεί αργότερα.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μια πλωτή ορχήστρα και προβολές, με τους θεατές να παρακολουθούν ενδεχομένως από κερκίδες σε οθόνες που βρίσκονται στο νερό.

Ο Estanguet είπε ότι το Παρίσι 2024 θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ιδέες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εορτασμών της Ολυμπιακής Ημέρας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί αθλητικές εκδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το Παρίσι 2024 αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 50 συναντήσεις με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας από τις αρχές του 2021 σχετικά με την ιδέα.

Υποστηρίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί εμπόδια ασφαλείας.

Η Τελετή Έναρξης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου 2024, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να διαρκέσουν έως τις 11 Αυγούστου.

Το Παρίσι 2024 επιβεβαιώνει ότι ο Σηκουάνας θα λειτουργήσει ως χώρος για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο κέντρο της πόλης

«Στις 26 Ιουλίου 2024, μια πραγματικά εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης θα σημαίνει ότι τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην πόλη, προωθώντας περήφανα τις αξίες του Ολυμπισμού», δήλωσε η Anne Hidalgo, δήμαρχος του Παρισιού.

«Το φιλόδοξο έργο, το οποίο είναι αποτέλεσμα εντατικής συνεργασίας μεταξύ εκατοντάδων ενδιαφερομένων, θα φέρει χαρά στους Παριζιάνους, στους κατοίκους του Ιλ ντε Φρανς και στους τουρίστες.

«Αυτή η Τελετή Έναρξης θα σηματοδοτήσει την ιστορία των Αγώνων.

«Για πρώτη φορά, αντί να περιορίζεται στο γήπεδο, θα γίνει στην καρδιά της πρωτεύουσας.

«Κατά μήκος των αποβάθρων και των γεφυρών του Σηκουάνα, σε αυτό το μεγαλειώδες και μοναδικό σκηνικό, οι αθλητές θα μεταφερθούν από έναν μεγαλοπρεπή στολίσκο σκαφών.

«Η τελετή θα είναι προσβάσιμη σε όλους.

«Η επιλογή της έναρξης των Αγώνων του Παρισιού στον Σηκουάνα είναι τολμηρή, η οποία αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

«Ξεκινώντας με το άνοιγμα των αναχωμάτων στους πεζούς το 2016, η ιδέα είναι να δώσουμε στους Παριζιάνους και τους ντόπιους να επιστρέψουν στις όχθες του ποταμού τους, να περπατήσουν, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ή απλώς να θαυμάσουν το όμορφο περιβάλλον.

«Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα σηματοδοτήσουν την αρχή ενός νέου κεφαλαίου σε αυτήν την ιστορία, με το κολύμπι στον ίδιο τον Σηκουάνα».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ήταν υποστηρικτής της ιδέας μιας Τελετής Έναρξης στο κέντρο της πόλης.

Αυτό ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες 2018, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή έναρξης στην Avenida 9 de Julio στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Το Παρίσι 2024 επιβεβαιώνει ότι ο Σηκουάνας θα λειτουργήσει ως χώρος για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο κέντρο της πόλης
Μια πλωτή ορχήστρα, προβολές και αθλητικές προθήκες έχουν δημιουργηθεί ως καλλιτεχνικές ιδέες για την Τελετή Έναρξης ©Paris 2024

Ο Μπαχ είπε ότι το Παρίσι 2024 έχει αναγνωρίσει την ευκαιρία και τις προκλήσεις του θεάματος στο κέντρο της πόλης, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι διοργανωτές θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

«Αυτή η Τελετή θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία για όλους τους αθλητές που συμμετέχουν, αλλά και, και πάνω απ’ όλα, για τον λαό του Παρισιού, για τη Γαλλία και για ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Μπαχ.

«Ξεκινήσαμε να συζητάμε αυτήν την επιλογή «Σηκουάνα» με την ομάδα του Παρισιού 2024 και τον Πρόεδρό της, Τόνι Εστανγκέτ, μετά τη μεγάλη επιτυχία της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων του Μπουένος Άιρες 2018.

«Εκεί, πάνω από 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από το εμβληματικό μνημείο του Οβελίσκου.

«Εμπνευστήκαμε όλοι από αυτή τη μαγική στιγμή, αλλά αναγνωρίσαμε επίσης τις προκλήσεις που θα μπορούσε να δημιουργήσει.

«Σήμερα, είμαι χαρούμενος που οι γαλλικές αρχές σε όλα τα επίπεδα εξέτασαν προσεκτικά αυτή την ευκαιρία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό θα συμβεί, υπό την προϋπόθεση όλων των απαραίτητων προφυλάξεων ασφαλείας.

«Η ΔΟΕ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητα, την ευελιξία και την αίσθηση της καινοτομίας που επέδειξε, από την αρχή, η ομάδα του Παρισιού 2024.

«Θα διασφαλίσουν ότι η Τελετή Έναρξης είναι μια πραγματικά μοναδική και συναισθηματική ολυμπιακή εμπειρία για τους αθλητές, οι οποίοι θα περιτριγυρίζονται από το κοινό, θα τους καλωσορίζει και θα γιορτάζει ο γαλλικός λαός.

«Θα είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα στον Σηκουάνα».


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube