1 1
1 1

65 συνολικά πληρώματα στη λίστα συμμετοχών

Με τους πρωταγωνιστές τόσο του Ευρωπαϊκού και του Μεσανατολικού πρωταθλήματος όσο και του Κυπριακού πρωταθλήματος ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα το Ράλι Κύπρος 2018. Ένας αγώνας που αναμένεται να προσφέρει και φέτος μοναδικό θέαμα αλλά και άπλετο ανταγωνισμό στις χιλιάδες φίλους του αθλήματος που θα βρεθούν τόσο στις ειδικές διαδρομές όσο και στις τελετές στη Λάρνακα.

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που έγινε σήμερα Τρίτη 5 Ιουνίου στο «Κτήμα Μακένζυ» στη Λάρνακα, οι διοργανωτές έδωσαν όλες τις πληροφορίες για τον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 17 Ιουνίου. Μερικές από τις σημαντικότερες καινοτομίες για φέτος είναι το ότι όλες οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν με βάση την πόλη της Λάρνακας. Τόσο η εκκίνηση και ο τερματισμός, όσο και το service park αλλά και το Αρχηγείο και το Γραφείο Τύπου θα βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Η φετινή Διάσκεψη ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Λάρνακας που διάβασε ο κ. Ανδρέας Χριστοφόρου, Πρόεδρος Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου. Ο κ Χριστοφόρου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του αγώνα ως μέσο προβολής της πόλης ευχαριστώντας τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου νπου προτίμησε τη Λάρνακα σαν βάση του φετινού αγώνα. «Ο αθλητισμός είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας και έχουμε θέσει στόχους οι οποίοι χρόνο με το χρόνο βλέπουμε να υλοποιούνται αφού συνεχώς νέες διοργανώσεις Παγκόσμιου, Ευρωπαϊκού και Εθνικού βεληνεκούς διοργανώνονται στην πόλη μας, δημιουργώντας τη δυναμική στο να γίνει η Λάρνακα ο απόλυτος αθλητικός τουριστικός προορισμός της Κύπρου».

Η ομιλία του  Προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου κ. Αντώνη Μιχαηλίδη ξεκίνησε με αναφορά στην παγκόσμια διάκριση που απένειμε η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου στην οργανωτική επιτροπή του Ράλι Κύπρος 2017, σαν την καλύτερη εθελοντική οργανωτική ομάδα στον κόσμο. Στη συνέχεια ο κύριος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο μειωμένο προϋπολογισμό του αγώνα αφού φέτος ο ΚΟΤ αρνήθηκε την ετήσια γενναιόδωρη διαφημιστική προσφορά της Eurosport αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, έναντι ανταπόδοσης προς τον αγώνα το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ για τη διοργάνωση των Golden Stages. Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου αναφέρθηκε εκτεταμένα στη φετινή διοργάνωση της Υπερειδικής Διαδρομής της Λευκωσίας που φέτος δεν θα περάσει στην άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα δήλωσε. «Με λύπη μου ανακοινώνω σήμερα ότι φέτος, για τεχνικούς λόγους, και συγκεκριμένα λόγους παραβίασης μιας σημαντικής πρόνοιας των Διεθνών κανονισμών της FIA εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, η διέλευση στην άλλη πλευρά της πόλης δεν θα καταστεί δυνατή.. Τούτο λυπεί όλους εμάς, την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη. Ιδίως όμως λυπεί τις χιλιάδες των θεατών που τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν τη δράση και το θέαμα που προσφέρουν οι ντόπιοι και ξένοι διαγωνιζόμενοι στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι προσπάθειες μας μέχρι και την τελευταία στιγμή να περισωθεί η δικοινοτική μορφή της διαδρομής δυστυχώς δεν απέδωσαν, οι συνεννοήσεις όμως είναι τέτοιες που παρέχουν βάσιμη ελπίδα ότι ο θεσμός θα επαναληθφεί στο Ράλι Κύπρος του 2019».

Το λόγο πήρε η Αλυτάρχης κ. Νάγια Κοντοπούλου που αναφέρθηκε τόσο στη διοργάνωση και τη διαδρομή όσο και στο μεγάλο και ποιοτικό αριθμό των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, η κυρία Κοντοπούλου τόνισε. «Η λίστα περιλαμβάνει 65 συνολικά πληρώματα που προέρχονται από 19 διαφορετικές χώρες. 50 από αυτά βρίσκονται στη λίστα συμμετοχών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενώ 15 θα αγωνιστούν μόνο για το τοπικό πρωτάθλημα. Μια λίστα συμμετοχών που διακρίνεται από την ποικιλομορφία της καθώς θα έχουμε ανταγωνισμό σε όλες τις κλάσεις που έχουν προκηρυχτεί.  Ξεχωρίζουν, εκτός από τις πρώτες κατηγορίες, τα γυναικεία πληρώματα που φέτος για πρώτη φορά επέλεξαν τα κυπριακά χώματα για να διαγωνιστούν». Επίσης, η Αλυτάρχης του αγώνα, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς και τους συνεργάτες της αναφέρθηκε και στους αυξημένους αριθμούς τηλεθέασης του Ράλι Κύπρος 2017. «Ο αγώνας του 2017 κατάφερε να είναι ο πρώτος σε τηλεθέαση αγώνας από όλους τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 23.700.000 θεατές και 216 μεταδόσεις παγκοσμίως».

Το αγωνιστικό μέρος θα ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουνίου με τα ελεύθερα δοκιμαστικά αλλά και την κατατακτήρια ειδική διαδρομή που θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης των διαγωνιζομένων στον αγώνα. Αυτή θα γίνει σε μια διαδρομή 6.33 χιλιομέτρων λίγο έξω από τη Λάρνακα. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα παρά το κάστρο στις Φοινικούδες, θα γίνει η εκδήλωση για την επιλογή θέσεις εκκίνησης από τους διαγωνιζόμενους ενώ στις 19:00 θα γίνει η εορταστική εκκίνηση του αγώνα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκινά το Σάββατο 16 Ιουνίου όπου τα πληρώματα θα έχουν να καλύψουν έξι ειδικές διαδρομές (τρεις επαναλαμβανόμενες) μήκους 94,34 χιλιομέτρων.

Η πρώτη διαδρομή, μήκους 21.48 χιλιομέτρων θα διεξαχθεί στo χωριό Κελλιά ενώ θα ακολουθήσει η ειδική στον Αναλυόντα μήκους 14,41 χιλιομέτρων. Στη συνέχεια τα πληρώματα θα έχουν να καλύψουν την ειδική διαδρομή στο Σταυροβούνι μήκους 11.28 χιλιομέτρων για να επιστρέψουν στη Λάρνακα για το σέρβις. Και οι τρεις ειδικές διαδρομές θα επαναληφθούν το απόγευμα για να ακολουθήσει η διανυκτέρευση στη Λάρνακα.

Την Κυριακή τα πληρώματα θα ξεκινήσουν για τις υπόλοιπες επτά ειδικές διαδρομές του αγώνα. Ξεχωρίζει φυσικά η Super Special Stage που διεξάγεται για άλλη μια χρονιά στους δρόμους της κεντρικής Λευκωσίας. Η αγωνιστική μέρα θα ξεκινήσει με τη γρήγορη και θεαματική ειδική στο Γέρι μήκους 22,00 συνολικά χιλιομέτρων και θα ακολουθήσει η Super Special Stage στη Λευκωσία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ειδικές στη Λάγια και τα Λεύκαρα μήκους 12,67 και 19,82 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Μετά το σέρβις στη Λάρνακα οι διαδρομές θα επαναληφθούν με εξαίρεση την Super Special Stage που θα γίνει μόνο μια φορά. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, φέτος, ο θεσμός της Golden Stage υποστηρίζεται από την εταιρεία Ψάλτης Auto parts αποκλειστικό αντιπρόσωπο των λιπαντικών ΕNEOS Motor Oil στην Κύπρο. Θα περιλαμβάνει τις δύο τελευταίες ειδικές διαδρομές με χρηματικά έπαθλα για τους νικητές. Μετά και την ειδική διαδρομή στα Λεύκαρα τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς τη ράμπα του τερματισμού που θα γίνει στις Φοινικούδες στις 18:30

Άξιο επίσης αναφοράς είναι και το ότι η ειδική διαδρομή Νο 5 στον Αναλυόντα παίρνει την ονομασία «Γιώργος Κυπριανού» εις μνήμη του νεαρού θιασώτη των αγώνων ράλι Γιώργου Κυπριανού, γιού του γνωστού πρωταθλητή και νικητή του Ράλι Κύπρος, Κύπρου Κυπριανού και της Νίτσας Κυπριανού που για δεκαετίες υπηρέτησαν το άθλημα. Και αυτό μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ράλι Κύπρος για την οδική ασφάλεια.

Τόσο η κυρία Κοντοπούλου όσο και ο κύριος Μιχαηλίδης ευχαρίστησαν θερμά τους χορηγούς και υποστηρικτές του φετινού αγώνα που χωρίς τη δική τους συνδρομή θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή του. Την Cyta , ως τηλεπικοινωνιακό παροχέα, εταιρεία Ψάλτης, Auto parts αποκλειστικό αντιπρόσωπο των λιπαντικών ΕNEOS Motor Oil στην Κύπρο, την DHL, την Coca Cola, τους Δήμους Λάρνακας και Λευκωσίας και φυσικά την Αστυνομία Κύπρου για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη τους. 

ΤΕΛΟΣ

Γραφείο Τύπου