Patra Paraktioi 2019
Patra Paraktioi 2019

Στην Πάτρα ανέθεσε η Διεθνής Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019 (2ων).

Την απόφασή τους ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή (13/10), στην Ταραγόνα της Ισπανίας, τα μέλη της ΔΕΜΑ, μετά την παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας της Πάτρας από την Επιτροπή Διεκδίκησης

Η παρουσίαση ξεκίνησε στις 12:00 (τοπική ώρα) με την προβολή βίντεο πεντάλεπτης διάρκειας και ακολούθησαν ομιλίες από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης των Αγώνων, Τάκη Πετρόπουλο, Νάσο Νασόπουλο και Θεόδωρο Μενεγή. Επίσης, μίλησαν οι δυο μεγάλοι αθλητές Κώστας Πετρόπουλος και Βάσω Καραντάσιου.

Την αποστολή της Πάτρας πλαισίωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Πάτρας έτυχε θερμής υποδοχής και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΔΕΜΑ, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπέγραψε το συμβόλαιο ανάληψης των αγώνων.

Την περασμένη Τρίτη (10/10), είχαν αποσύρει την υποψηφιότητά τους, η Αλεξάνδρεια και η Μασσαλία, με την Πάτρα να μένει μοναδική υποψήφια. Τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης της Πάτρας δήλωναν έκτοτε συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι το γεγονός της απόσυρσης των υποψηφιοτήτων της Μασσαλίας και της Αλεξάνδρειας δεν σήμαινε κατ΄ανάγκη θετική έκβαση για την Πάτρα.

Εν τέλει, το μεσημέρι της Παρασκευής η απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πρωτεύουσα της Αχαΐας και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να υποδεχτεί το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός, το 2019, η πόλη της Πάτρας.

Βασιλειάδης: «Συγχαρητήρια σε όλους»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράστασή της Κυβέρνησης στη διοργάνωση των Αγώνων.

Αναλυτικά η δήλωση του Υφυπουργού: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Η παρουσία μου εδώ εκφράζει την πεποίθηση που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης για την άρτια διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019 στην Πάτρα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην επιτροπή διεκδίκησης που έκανε εξαιρετική δουλειά και κατέθεσε έναν πλήρη φάκελο, αλλά και σε όλους όσοι εργάστηκαν για να εξασφαλίσει η χώρα μας τη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Υπήρξε εξαιρετική συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Πάτρας, την τοπική κοινωνία, τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όλοι είμαστε ενωμένοι για αυτό το μεγάλο στόχο.

Αναλαμβάνοντας αυτούς τους αγώνες στέλνουμε παράλληλα ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυνατή να φιλοξενήσει μια σημαντική διεθνή αθλητική διοργάνωση, η οποία θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Είμαστε ικανοποιημένοι που μας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε σε όλη τη μεσογειακή οικογένεια και όλο τον κόσμο, ότι μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πρόκειται για μία νέα διοργάνωση η οποία μπήκε στη ζωή μας πριν από δύο χρόνια όταν και διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Είναι μία ιδέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων για προβάλει τα συγκεκριμένα αθλήματα, αλλά και να βοηθήσει στον αθλητικό τουρισμό.

Ποια αθλήματα συμπεριλαμβάνονται στους αγώνες; Σχεδόν όλα όσα παίζονται στην άμμο και μέσα στη θάλασσα. Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τι αθλήματα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του αθλήματος.

Aquathlon: Ουσιαστικά πρόκειται για δίαθλο το οποίο περιλαμβάνει τρέξιμο και κολύμβηση. Οι αθλητές ξεκινούν 2,5 χιλιόμετρα τρέξιμο, στη συνέχεια κολυμπούν ένα χιλιόμετρο πριν τρέξουν ακόμα 2,5 χιλιόμετρα.

Κανόε ανοικτής θάλασσας: Πρόκειται για αγώνες με κανό με τις διαδρομές να είναι στα δέκα χιλιόμετρα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Οι αγώνες διεξάγονται συνήθως σε ειδικά διαμορφωμένο “στίβο” μέσα στη θάλασσα.

Αγώνες τεχνικής κολύμβησης: Είναι το μοναδικό αγώνισμα που διεξάγεται σε πισίνα αλλά και στη θάλασσα. Χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις κατηγορίες στους αγωνίσματα επιφάνειας, σε αυτούς με τα διπλά πέδιλα και σε εκείνους που γίνονται με μία αναπνοή. Οι αποστάσεις χωρίζονται όπως ακριβώς και στους κανονικούς αγώνες κολύμβησης (50, 100, 200 κλπ κλπ) και πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα για να παρακολουθήσει κανείς.

Beach Handball: Είναι ένα από τα πολλά αθλήματα σάλας που έχουν μεταφερθεί στην άμμο. Το μπιτς χάντμπολ έχει πολλές ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με το άθλημα που ξέρουμε στη σάλα. Το παιχνίδι παίζεται στα δύο νικηφόρα “σετ”. Κάθε σετ διαρκεί από δέκα λεπτά. Εάν μετά τα δύο πρώτα σετ δεν έχουμε νικητή τότε πάμε στο τάι μπρέικ το οποίο είναι η διαδικασία τον πέναλτι.

Κολύμβηση Ανοικτής θαλάσσης: Πρόκειται για ένα γνώριμο άθλημα με πολλές επιτυχίες για τη χώρα μας. Η διαφορά σε σχέση με αυτό που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι υπάρχουν τρεις αγώνες των 5 χιλιομέτρων. Ένας ανδρών, ένας γυναικών και ένας ομαδικός με τη συμμετοχή δύο ανδρών και μίας γυναίκας.

Κωπηλασία θαλάσσης: Μία παραλλαγή της κωπηλασίας όπως την ξέρουμε σε αγώνες στη θάλασσα. Τα αγωνίσματα χωρίζονται σε μονού σκιφ, διπλού σκίφ, τετραπλού σκιφ καθώς και η σκυταλοδρομία η οποία είμαι τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες με κάθε χώρα να συμμετέχει με έξι αθλητές.

Beach Soccer: Πόδοσφαιρο 5Χ5 στην άμμο με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό για τους θεατές. Πάνω κάτω ισχύουν ότι και στο ποδόσφαιρο σάλας με τη βασικότερη διαφορά να είναι ο ανεβασμένος δείκτης δυσκολίας από την άμμο. Ο αγώνας κράτα 36 αγωνιστικά λεπτά και χωρίζεται σε τρεις περιόδους των 12 λεπτών.

Beach Volley: Ένα από τα πλέον αγαπημένα αθλήματα της άμμου. Οι ομάδες απαρτίζονται από ζευγάρια το γήπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο της σάλας είναι πιο μικρό (στη σάλα οι διαστάσεις είναι 9Χ9, ενώ στην άμμο 8Χ8) και σαφέστατα πιο δύσκολο. Κρίνεται στα δύο νικηφόρα σετ. Κάθε ένα από αυτά λήγει στους 21 πόντους εφόσον η ομάδα που το κατακτήσει έχει δύο πόντους διαφορά από την αντίπαλη, ενώ εάν το σκορ πάει στο 1-1 το τάι μπρέικ είναι στους 15.

Beach tennis: Εάν έχετε στο μυαλό σας αυτούς που παίζουν ρακέτες στις παραλίες μπορείτε να τους βγάλετε από αυτό. Πρόκειται για ένα κράμα του τένις και του μπιτς βόλεϊ. Με το φιλέ να είναι ψηλά (στο 1,7μ. το ύψος του) και όχι να εφάπτεται με το έδαφος δύο ομάδες παίζοντας σε γήπεδο διαστάσεων 8Χ8, ενώ οι ρακέτες που χρησιμοποιούνται είναι αυτές του παντλ.

Θαλάσσιο σκι: Το θαλάσσιο σκι το οποίο δεν μπήκε τελικά παρά τις υποσχέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει τη στέγη του στους παράκτιους. Ουσιαστικά χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες το σλάλομ, τις φιγούρες και το wakeboarder.

Πάλη στην άμμο: Όσα ξέρετε για την ελευθέρα πάλη αντιστοιχούν και στην πάλη στην άμμο. Οι διαφορές που υπάρχουν είναι ελάχιστες με βασικότερες ότι γίνεται στην άμμο και ότι οι αθλητές φορούν τα μαγιό τους.  Ο αγώνας διαρκεί 2 γύρους των 3 λεπτών με 30 δεύτερα διάλειμμα μεταξύ των 2 γύρων.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube