Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο εσωτερικό της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), ύστερα από την παραίτηση του Αντιπροέδρου της, κ. Αλέξανδρου Χριστόφορου. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο κ. Χριστόφορου επέλεξε να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμφιλεγόμενες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν όσον αφορά την πρόσληψη νέου Διευθυντή στην ΚΟΕ. Η κίνηση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των αποφάσεων εντός του οργανισμού, αλλά και για τις πραγματικές προθέσεις όσων διαχειρίζονται τα ηνία της Επιτροπής.
Ανοιχτό ενδεχόμενο εκλογών – Ή μήπως όχι;
Σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτηση του Αντιπροέδρου φαινομενικά οδηγεί την ΚΟΕ σε εκλογές. Ωστόσο, υπάρχει μια «παραθυρά» διαδικασία που επιτρέπει, αν ένας από τους νυν συμβούλους διεκδικήσει τη θέση του Αντιπροέδρου, να συμπληρωθεί το κενό με προσθήκη νέου μέλους, αποφεύγοντας έτσι την εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο γεννά έντονες υποψίες περί προσυνεννοημένων κινήσεων και ενδεχόμενου «μαγειρέματος» των θέσεων, ώστε να βρεθούν οι ισορροπίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η διαδικασία επιλογής που… κατέληξε σε ένα και μοναδικό όνομα
Η πληροφορία που προκύπτει λόγος της διαφωνίας και, εν τέλει, της παραίτησης του κ. Χριστόφορου εστιάζεται στην επιλογή του νέου Διευθυντή της ΚΟΕ. Η Deloitte, όπως πληροφορούμαστε, ανέλαβε αρχικά τη διεξαγωγή συνεντεύξεων και κατέληξε σε τέσσερις επικρατέστερους υποψηφίους. Αυτές οι τέσσερις υποψηφιότητες παραδόθηκαν στη λεγόμενη τετραμελή Επιτροπή Προσωπικού, η οποία με τη σειρά της προχώρησε σε δεύτερο γύρο συνεντεύξεων.
Όταν όμως το θέμα πέρασε στο 11μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο, φέρεται ότι παρουσιάστηκε μονάχα ένα τελικό όνομα. Η ενέργεια αυτή άναψε φωτιές: με τον Αντιπρόεδρο, διατυπώνοντας σοβαρές ενστάσεις για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας, αποφάσισε να αποχωρήσει και, τελικά, να υποβάλει την παραίτησή του.
Σκηνικό «στημένης» διαδικασίας;
Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις αφήνουν έκδηλη την αίσθηση ότι όλα ήταν προκαθορισμένα: από την επιλογή «συστημένης» συνέντευξης, μέχρι τη συρρίκνωση των υποψηφίων σε έναν και μόνο «εκλεκτό». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ίσως όλη αυτή η τεχνητή αναστάτωση και η παραίτηση του Αντιπροέδρου οδηγούν σε αδιέξοδο, ανοίγοντας τον δρόμο στον Πρόεδρο της ΚΟΕ, Γιώργο Χρυσοστόμου να ορίσει μόνος του τον άνθρωπο που επιθυμεί σε μια ιδιαίτερα ισχυρή θέση.
Υπενθυμίζεται ότι όποιος επιλεγεί ή διοριστεί ως Διευθυντής θα επιδοτηθεί με καθεστώς μόνιμου υπαλλήλου, αποκτώντας έτσι καθοριστική επιρροή στη λειτουργία της ΚΟΕ. Η προηγούμενη Διευθύντρια, κα. Όλγα Πιπερίδου, είχε παυθεί έπειτα από εσωτερικές διαδικασίες που επίσης είχαν δεχθεί επικρίσεις για τη νομιμότητά τους. Κι ενώ υπάρχουν πληροφορίες για διαχειριστικά σφάλματα της πρώην διευθυντρίας, σε πολλούς επικρατεί η εικόνα ότι οι «διαδικασίες» αυτές λειτουργούν ευκαιριακά, αφήνοντας ερωτηματικά για το αν γίνονται σε πλαίσιο δικαιοσύνης ή… βολικών εξυπηρετήσεων.
Προβληματισμός και απαιτήσεις για διαφάνεια
Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Πώς γίνεται ένας διεθνώς καταξιωμένος οργανισμός να προχωρεί σε ενέργειες τόσο αμφιλεγόμενης φύσης; Πώς διασφαλίζει η ΚΟΕ ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ιδίως σε θέση-κλειδί όπως αυτή του Διευθυντή, εδράζονται σε κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας; Οι επικριτές κάνουν λόγο για διαδικασίες που φαίνονται «κομμένες και ραμμένες» για συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ η αποχώρηση του Αντιπροέδρου τονίζει έμπρακτα τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Πλέον, πολλοί αναμένουν να δουν αν θα πραγματοποιηθούν τελικά εκλογές ή θα υπάρξει η γνωστή, «ήσυχη» μετάθεση αρμοδιοτήτων σε κάποιον από το υπάρχον συμβούλιο, με την παράλληλη προσθήκη νέου μέλους. Σε κάθε περίπτωση, το κύρος της ΚΟΕ πλήττεται σημαντικά, καθώς η δημόσια εικόνα της δοκιμάζεται από τις εσωτερικές έριδες και τις θολές, άτυπες συμφωνίες.