27 C
Limassol
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
Περισσότερο

    Σκάνδαλο Διαχείρισης στην ΚΟΕ: Πού Κατέληξαν τα Χρήματα;

    Αποκαλύψεις και Καταγγελίες Από Μέλη του ΔΣ – Εξαγγελία Έρευνας και Αμφιβολίες για τη Διάθεση Χρηματοδότησης

    Ενδεχόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος από ΚΟΕ για ΑΜΚΕ

    Το δημοσίευμα στην εφημερίδα “Πολίτης” με πηγή το ΚΥΠΕ αναδεικνύει σοβαρές κατηγορίες για τη διαχείριση των οικονομικών της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), ειδικότερα σε σχέση με τη συμμετοχή της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) στη Μάλτα.

    Η καταγγελία εστιάζεται στην πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος και αναφέρει ότι το συνολικό κόστος της κυπριακής αποστολής ήταν υπερβολικά υψηλό σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις. Καταγγέλλεται επίσης ότι μεγάλος αριθμός εκπροσώπων των ΜΜΕ συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, με όλα τα έξοδα να καλύπτονται από τα κονδύλια που παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ). Ειδικότερα αναφέρεται η περίπτωση του Προέδρου της ΚΟΕ, Γιώργου Χρυσοστόμου, ο οποίος φέρεται να διέμεινε σε ακριβότερο ξενοδοχείο από τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

    Οι κατηγορίες αυτές, που έχουν ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές, έθεσαν την ΚΟΕ στο επίκεντρο της κοινής γνώμης και ανέδειξαν την ανάγκη για διαφάνεια και σωστή διαχείριση των δημοσίων πόρων. Το Υπουργείο έχει ήδη αναστείλει τη χορήγηση της ετήσιας επιχορήγησης πέραν των €420.000, αναμένοντας την παροχή στοιχείων καλής διακυβέρνησης από την ΚΟΕ.

    Το γεγονός ότι η ΚΟΕ δεν εμπίπτει πλήρως στους ελεγχόμενους οργανισμούς από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά μόνο όσον αφορά τα κονδύλια που λαμβάνει από το κράτος, επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και ευθύνη στη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων, ειδικά σε φορείς που λαμβάνουν σημαντικά ποσά από το δημόσιο.

    Η κατάσταση στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) έχει κλιμακωθεί σε σοβαρό βαθμό, με εσωτερικές διαμάχες και καταγγελίες που φαίνεται να έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία και τη λειτουργία της. Στοιχεία που έχουν προκύψει δημόσια έδειξαν ότι στην αποστολή της ΚΟΕ στη Μάλτα για τους Αγώνες Μικρών Χωρών της Ευρώπης (ΑΜΚΕ), συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Νομικός Σύμβουλος και η σύζυγός του, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών ΟΠΑΠ και Deloitte, με όλα τα έξοδα καλυμμένα, κάτι που προκάλεσε αίσθηση και ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τη διαχείριση των πόρων.

    Οι εσωτερικές τριβές εντείνονται, καθώς καταγγέλλονται περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, μη τήρησης ορθών πρακτικών, ακόμη και καταστάσεις bullying εντός της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, η στάση του Προέδρου της ΚΟΕ, Γιώργου Χρυσοστόμου, αμφισβητείται έντονα από κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας, Ανδρέας Γεωργίου. Καταγγέλλεται η μη καταγραφή των πρακτικών στις συνεδριάσεις, η αποφυγή απάντησης σε επιστολές και ερωτήματα, καθώς και η διαστρέβλωση των πραγματικών συζητήσεων και αποφάσεων, με την καταγραφή επιλεκτικών πληροφοριών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Ευθύμιου Ευθυμίου, έχει ήδη προχωρήσει σε έρευνες, με τα αποτελέσματα να αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα είναι κρίσιμα για το μέλλον της ΚΟΕ, καθώς και για την αποκατάσταση της τάξης και της διαφάνειας στις λειτουργίες της οργάνωσης. Η κοινή γνώμη και τα μέλη της αθλητικής κοινότητας περιμένουν με ανυπομονησία να δουν πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι σοβαρές καταγγελίες.

    Αυτή η κατάσταση εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση και τη διαφάνεια των αθλητικών οργανώσεων. Η υπόθεση της διασπάθισης χρημάτων και η έλλειψη καθοριστικών λεπτομερειών σχετικά με τις εκπροσωπήσεις σε διάφορα αθλήματα αποτελούν σημάδια ενός βαθύτερου προβλήματος στην οργάνωση και διαχείριση των αθλητικών δραστηριοτήτων.

    Το γεγονός ότι οι χορηγίες και τα κονδύλια, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση των €200.000, δεν υφίστανται επαρκή έλεγχο και διαφάνεια στη χρήση τους, καθιστά αναγκαία την άμεση επανεξέταση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και των μηχανισμών ελέγχου εντός των αθλητικών φορέων.

    Είναι προφανές ότι η συνεχής αγωνία και η αίσθηση αδικίας που βιώνουν κάποια μέλη, όπως ανέφερε ο κ. Λεοντής, καθώς και η ελλιπής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων, υπονομεύουν το ηθικό και την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης.

    Οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν μια πιο ενεργητική προσέγγιση στο ζήτημα, απαιτώντας μεγαλύτερη ευθύνη από τις ηγετικές θέσεις της ΚΟΕ και άλλων σχετικών φορέων. Η αναγκαιότητα προστασίας των αθλητών από δυσμενείς συνθήκες λόγω διοικητικών παραλείψεων ή ατασθαλιών είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της διενέργειας ειδικής έρευνας από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της τάξης και της ακεραιότητας στον αθλητισμό. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι ρητή, αμερόληπτη και να εξετάζει πλήρως όλες τις πτυχές των καταγγελιών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια για όλους τους εμπλεκόμενους.

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    682ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ