£.áòøæôÖæ æíºùôƒú ÜÑáòøøƒÑºƒú
£.áòøæôÖæ æíºùôƒú ÜÑáòøøƒÑºƒú

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του το πέρασε στα γήπεδα του χάντμπολ. Από 10 χρονών παιδάκι, μέσα από τα προγράμματα του ΑΓΟ μυήθηκε στο άθλημα που έμελλε να γίνει βίωμα του. Υπηρέτησε το χάντμπολ για 30 σχεδόν χρόνια πραγματοποιώντας μια πορεία, μέσα από την οποία έμελλε να ζήσει πολλά. Όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Στα 40 του χρόνια ο Μαρίνος Πελαγία σταματά την καριέρα του κι επειδή «ο πιο ανίκητος εχθρός είναι ο καιρός», απ’ εδώ και πέρα θα ζήσει πλέον με τις χιλιάδες αναμνήσεις από τις καλές και τις κακές στιγμές που έμμελε να περάσει μέσα από την πολυετή του δράση…

Μαρίνο, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πότε ξεκίνησες το χάντμπολ;

Πριν από περίπου 30 χρόνια. Ήμουν μόλις 10 χρονών παιδί και συμμετείχα στο πρόγραμμα του ΑΓΟ. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν τότε ο Μιχάλης Κρασιάς, που ήταν και προπονητής στην ομάδα του Cyprus College, ο οποίος με ξεχώρισε και με πήρε μαζί του στην ομάδα του.

Θα έλεγες δηλαδή ότι χρωστάς πολλά στον Μιχάλη Κρασιά…

Πάρα πολλά. Όχι μόνο στον Μιχάλη Κρασιά, αλλά και σε ένα άλλο … Μιχάλη, τον Μαυρίδη. Αυτός διετέλεσε μόλις για μία χρονιά προπονητής στο Cyprus College, όταν ήμουν 13 χρόνων. Με βοήθησε πάρα πολύ, δίνοντας μου κίνητρα. Ένα από αυτό, ήταν να με προωθήσει από τα 13 μου χρόνια στην ομάδα των αντρών, όχι βέβαια για να αγωνίζομαι αλλά για προπόνηση. Αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό για ένα πιτσιρικά σαν εμένα.

Από την αρχή δηλαδή, σου πήγαιναν όλα … βολικά!

Όχι ακριβώς, γιατί στα 15 μου έμελλε να περάσω ένα δύσκολο τραυματισμό, που με κράτησε για ένα χρόνο εκτός δράσης. Επέστρεψα στα 16, όπου για πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να συμπεριληφθώ για πρώτη φορά σε αποστολή εξωτερικού. Ήταν στις αναμετρήσεις του Cyprus College με την Πόρτο, στους οποίους βέβαια δεν είχα συμμετοχή, αλλά ένα σημαντικό όφελος από την εμπειρία της Ευρώπης.

Πότε ξεκίνησες να αγωνίζεσαι με την ομάδα των αντρών;

Στα 17-18 μου χρόνια, άρχισα σιγά-σιγά να παίρνω λεπτά συμμετοχής. Εκεί όμως που άρχισα να παίρνω τον «αέρα» του γηπέδου, ήρθε η κατάταξη μου στην ΕΦ που με πήρε πολύ πίσω, ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο της θητείας μου. Το πέρασα κι αυτό. Όταν απολύθηκα έφυγα στην Ελλάδα για σπουδές (φυσική αγωγή, με ειδικότητα στο χάντμπολ). Στο διάστημα των σπουδών μου αγωνιζόμουν σε μια ομάδα, τον Τρίτωνα η οποία το 1999 συγχωνεύτηκε με τον ΠΑΟΚ.

Κι επέστρεψες στην Κύπρο …

Ήμουν 24 χρόνων. Επέστρεψα στην ομάδα μου, το Cyprus College (που φυσικά στην πορεία μετονομάσθηκε σε Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) όπου είχα την τιμή να πάρω και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, το οποίο είχα στο χέρι μου μέχρι το περασμένο  καλοκαίριμ οπόταν και σταμάτησα να αγωνίζομαι.

Όλα αυτά τα χρόνια, τι κέρδισες και τι έχασες από την ενασχόληση σου με το χάντμπολ;

Κέρδισα πολλά, αλλά στερήθηκα και πολλά. Έζησα χαρές και λύπες από αποτελέσματα, μεγάλες στιγμές από επιτυχίες, πολλά … ζόρια από αποτυχίες, δύσκολες στιγμές από τραυματισμούς. Κέρδος θεωρώ τους φίλους που έκανα στο άθλημα και δεν αναφέρομαι μόνο στους συμπαίκτες και όσους ήταν στην ομάδα μου, αλλά και στους παίκτες των άλλων ομάδων τους οποίους είχα αντίπαλους μόνο για 60 λεπτά, όσο διαρκούσε ο αγώνας. Την ίδια ώρα, στερήθηκα πάρα πολλά, κυρίως την οικογένεια και τα παιδιά μου, αφού απουσίαζα πολλές ώρες στο γήπεδο για προπονήσεις, αγώνες, αλλά και στα ταξίδια με την ομάδα μου αλλά και την Εθνική.

Αν θεωρήσουμε ότι οι κακές στιγμέ που έζησες όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι τραυματισμοί και οι ήττες, ποιές θεωρείς ότι ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας σου;

Η πιο ευτυχισμένη μου στιιγμή ήταν το 2005 όταν η ομάδα μου, το Cyprus College κατέκτησε τον πρώτο τίτλο πρωταθλήτριας. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να πετύχουμε αυτό το επίτευγμα που για πολούς θεωρήθηκε άθλος, καθώς για να κόψουμε πρώτοι το νήμα είχαμε να συναγωνιστούμε μια ομάδα που ήταν παντοκράτωρας στο χώρο, την ΣΠΕ Στροβόλου. Επίσης, χαραγμένη θα μείνει για πάντα στο μυαλό μου η αναμέτρηση της Εθνικής μας ομάδας των αντρών με την Τουρκία, το 1995. Ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος αντιμετώπιζε την Τουρκία, σε εθνικό επίπεδο. Αυτή ίσως να ήταν και η πιο σημαντική στιγμή του αθλήματος, καθώς για ένα διάστημα 15 ημερών  το θέμα συζήτησης σε όλη την Κύπρο δεν ήταν άλλο από αυτές τις αναμετρήσεις.

Η «επόμενη μέρα», πως σε βρίσκει;

Προς το παρών, αφιερώνω περισσότερες ώρες στην οικογένεια μου, αφού όπως σας έχω αναφέρει μου έλειψε πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχω σκεφτεί, προς το παρών, κάτι για το μέλλον.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΕΛΑΓΙΑ

Ο Μαρίνος Πελαγία διαθέτει ένα πλουσιότατο βιογραφικό γεμάτο με επιτυχίες σαν χειροσφαιριστής (και αρχηγός) στην ομάδα του Cyprus College και στη συνέχεια με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σαν διεθνής χειροσφαιριστής και σαν προπονητής. Ένα βιογραφικό, σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο,  που θα το ζήλευαν πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1992-1993 Πρώτος (1ος ) σκόρερ του Πρωταθλήματος Εφήβων Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

18/7/98 Πρώτη (1η) θέση στο 3ο Διεθνές Τουρνουά Beach Handball στην Αιδηψό με την Εθνική Χάντμπολ Κύπρου

1999 Πρώτη (1η) θέση στο Challenge Trophy και μέλος της καλύτερης επτάδας του τουρνουά με την Εθνική Χάντμπολ Κύπρου

2001 Πρώτη (1η) θέση στο 2ο Πανελλήνιο Τουρνουά Beach Handball στα Χανιά – Κρήτης με την Εθνική Χάντμπολ Κύπρου

2004-2005 Πρώτη (1η) θέση στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Αντρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

2007-2008 Πρώτη (1η) θέση στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Αντρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης 2010-2011 Πρώτη (1η) θέση στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Αντρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

2011 Αθλητής Ήθους από τον ΟΠΑΠ

2011-2012 Πρώτη (1η) θέση στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Αντρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

2014-2015 Πρώτη (1η) θέση στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Αντρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

2007-2008 Κυπελλούχος Ανδρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

2009-2010 Κυπελλούχος Ανδρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

2012-2013 Κυπελλούχος Ανδρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

2014-2015 Κυπελλούχος Ανδρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

Τρείς κατακτήσεις της Ασπίδας Ανδρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Οκτώ φορές Φιναλίστ Κυπέλλου Ανδρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

Πρώτος (1ος ) σκόρερ του Πρωταθλήματος Αντρών Α΄ κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης κατά τα έτη 2001 και 2002

marinos pelagias (1) marinos pelagias (2)