omilia Lotta
omilia Lotta

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΛΟΤΤΑ

Με αφορμή την πρόσφατη τελετή βράβευσης που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπολ, ο πρόεδρος της ΚΟΧ Χαράλαμπος Λόττας έκανε μια αναδρομή στην αγωνιστική περίοδο 2013-14, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία και τα σωματεία – μέλη της, αλλά και μια αναδρομή στις πιο σημαντικές δραστηριότητες.

«Η αγωνιστική περίοδος 2013-2014 –αναλύει ο στρατηγός-  μας πρόσφερε αρκετές συγκινήσεις σε όλα τα πρωταθλήματα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία μας,  με αμφίρροπους και συναρπαστικούς αγώνες και πολύ καλό θέαμα.  Οι επιτυχίες των σωματείων μελών μας και των αθλητών τους, παίρνουν μεγαλύτερη διάσταση αν αναλογιστούμε πόσες αντιξοότητες είχαν να ξεπεράσουν. Πρωτίστως, τα οικονομικά προβλήματα αφού η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία δύο χρόνια την πατρίδα μας δεν άφησε ανηπηρέαστο ούτε τον αθλητισμό. Οι μειωμένες χορηγίες και επιχορηγήσεις της Ανωτάτης Αθλητικής μας Αρχής λειτούργησαν ανασταλτικά στην ομαλή λειτουργία όλων σχεδών των σωματείων μας. Σε μια περίοδο που αθλήματα με έσοδα που ξεπερνούν τις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως το ποδόσφαιρο μας, έχουν σχεδόν καταρρεύσει λόγο αυτής της κρίσης, πως είναι δυνατό το άθλημα της χειροσφαίρισης με τα ταπεινά του έσοδα να μην επηρεαστεί δυσμενώς από αυτή την εξέλιξη».

Σε ποιό βαθμό η κρίση έχει επηρεάσει το άθλημα της χειροσφαίρισης;

«Σε σημαντικό βαθμό. Κάποια σωματεία μας δεν άντεξαν αυτή την υπερβολική για το εκτόπισμα τους πίεση και ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους, κάποια άλλα υποχρεώθηκαν να υπολειτουργήσουν τα τμήματα τους σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν, έχοντας μοναδικό γνόμωνα την μεγάλη αγάπη τους για το αγαπημένο όλων μας άθλημα. Η τραγικότητα της κατάστασης επισφραγίστηκε με την αδυναμία των σωματείων μας να δηλώσουν συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αποτέλεσμα η πατρίδα μας και το κυπριακό χάντμπολ  να μην εκπροσωπηθεί φέτος στα σαλόνια των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Κάτι, που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους φορείς. Το άθλημα της χειροσφαίρισης, παρά τα προβλήματα που το ταλανίζουν εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό, αλλά χρειάζεται και τη δική τους βοήθεια για να μπορέσει να ξεπεράσει τους σκοπέλους που το ταλαιπωρούν.

Η Ομοσπονδία Χάντμπολ, δεν αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα;

Ασφαλώς. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία μας, αντιμετωπίζουμε κι εμείς σαν Ομοσπονδία. Δεν σηκώσαμε όμως ψηλά τα χέρια. Μέσα από αρκετές συμπληγάδες καταφέραμε σαν ομοσπονδία να δηλώσουμε παρών και να διοργανώσουμε μια σειρά από διάφορες εκδηλώσεις, που στόχευαν στην διατήρηση, αναβάθμιση και εξάπλωση του αθλήματος.

Μπορείτε να μας κάνετε μια μικρή αναφορά στις δραστηριότητες σας;

Θα ξεκινήσω με την δραστηριότητα των Εθνικών μας ομάδων.Η Εθνική μας ομάδα των αντρών συμμετείχε  στον Β’ προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ 2015. Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουμε όσο το δυνατό καλύτερα την Εθνική μας κάναμε την υπέρβαση και φέραμε στην Κύπρο την Εθνική ομάδα του Ισραήλ, για δύο φιλικές αναμετρήσεις. Σαν αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μας, η Κύπρος είχε μια πολύ καλή παρουσία στον όμιλο, παρόλο που με λίγη τύχη τα αποτελέσματα που φέραμε μπορούσαν να ήταν και καλύτερα. Πέραν από την Εθνική αντρών, δώσαμε την ευκαιρία στους μελλοντικούς μας διεθνείς της αντρών, στην  Εθνική μας ομάδα παίδων να συμμετάσχει στους αγώνες της 11ης Μεσογειάδας, οι αγώνες της οποίας φιλοξενήθηκαν στην Ιταλία.

Σε τοπικό επίπεδο;

Σε τοπικό επίπεδο, διοργανώσαμε τα πρωταθλήματα αντρών, γυναικών, Β΄κατηγορίας, ενώ γι άλλη μια φορά δώσαμε έμφαση στη βάση, στα αναπτυξιακά μας πρωταθλήματα. Μέσα από τα προβλήματα που είχαμε να ξεπεράσουμε κάναμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, διοργανώνοντας τους αγώνες σε στυλ τουρνουά. Διοργανώσαμε τουρνουά στη Λευκωσία, στην Πάφο, στο Αυγόρου, μετατρέποντας κάθε ένα από αυτά τα τουρνουά σε γιορτή για τους μικρούς μας φίλους και αθλητές, τα κορίτσια και τα αγόρια όλων των κατηγοριών που συμμετέχουν στα αναπτυξιακά μας πρωταθλήματα.

Συνεχίσαμε και φέτος, για 2η χρονιά, σε συνεργασία με το σωματείο Αθανάσιον Βυζακιάς, την προσπάθεια για εξάπλωση του αγαπημένου μας αθλήματος και στην Δυτική Λευκωσία, μέσα από ένα πρόγραμμα σε στυλ καλοκαιρινής απασχόλησης, στο οποίο συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός παιδιών που γνώρισαν για πρώτη φορά και αγάπησαν το χάντμπολ.

Επιπλέον, στηρίξαμε τα τουρνουά που διοργάνωσαν τα σωματεία – μέλη μας, όπως το τουρνουά στη μνήμη της Ραφαέλας Πετρίδου που διοργάνωσε το σωματείο ΑΣ Λατσιών, αλλά και το τουρνουά με συμμετοχή ομάδων από μαθητές Δημοτικών Σχολείων που διοργάνωσε το σωματείο του Πανελλήνιου Λευκωσίας. Δεν στηρίζουμε μόνο, αλλά συγχαίρουμε κιόλας τα σωματεία μας γι αυτή την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν. Με ανιδιοτέλεια και μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για το χάντμπολ.

Θέλετε να μας πείτε κάτι και για τη σχολή προπονητών που διοργάνωσε η Ομοσπονδία σας;

Η προηγούμενη φορά που διοργανώθηκε σχολή προπονητών ήταν την περιόδο 2001. Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια η Ομοσπονδία μας  διοργάνωσε  ξανά φέτος Σχολή Προπονητών, μέσα από την οποία φίλοι του αθλήματος αλλά και αθλητές έχουν την ευκαιρά να αποκτήσουν το δίπλωμα προπονητή για το Επίπεδο 1 και στη συνέχεια το Επίπεδο 2. Με το δίπλωμα αυτό θα μπορούν όταν τελειώσουν την καριέρα του ή και ταυτόχρονα, να προπονούν παιδιά που θα απασχολούνται στην ακαδημία των σωματείων.  Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή της Σχολής και γ.γ. της Ομοσπονδίας μας Μιχάλη Κρασιά, τους  εκπαιδευτές της Σχολής, όλους όσοι συνέβαλαν στο να ολοκληρωθούν πρίν από λίγες μέρες με απόλυτη επιτυχία τα μαθήματα της Σχολής, αλλά και να συγχαρώ όσους συμμετείχαν και κυρίως αυτούς που κατάφεραν να αποκτήσουν το δίπλωμα του προπονητή.

Θεωρούμε πολύ ξεχωριστή στιγμή και την επιτυχία του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου, που έγινε η πρώτη κυπριακή μαθητική ομάδα που κατέκτησε την 1η θέση στους Πανελλήνιους Μαθητικούς αγώνες..

Αναμφίβολα, είναι μια επιτυχία που δεν έκανε μόνο τους φίλους του χάντμπολ περήφανους αλλά όλη την Κύπρο. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία κυπριακής ομάδας στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες ομαδικών αθλημάτων και για να σας θυμίσω, η επιτυχία αυτή επιτεύχθηκε την Τετάρτη 14 Μαϊου 2014  όταν η ομάδα αγοριών Χειροσφαίρισης  του Ενιαίου Λυκείου Κύκκος Β΄ κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χειροσφαίρισης Λυκείων αφού μετά από μια εκπληκτική προσπάθεια νίκησε στον τελικό το 2ο Γενικό Λύκειο Νάουσας , που ήταν και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με 29-28. Συγχαίρω από καρδιάς τον προπονητή της ομάδας Γιώργο Αχνιώτη, ένα δικό μας παιδί που για χρόνια χαιρόμασταν να τον βλέπουμε να αγωνίζεται στα γήπεδα του χάντμπολ στη θέση του τερματοφύλακα, τους αθλητές του, αλλά και όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας που ςίχαμε την τιμή να τους βραβεύσουμε στην πρόσφατη τελετή βράβευσης μας

Καταλήγωντας στρατηγέ, ποιό μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα σωματεία μέλη σας και στους φίλους του χάντμπολ;

 

Θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι τα προβλήματα που αμτιμετωπίζουμε δεν πρέπει να μας λυγίσουν. Εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου στην Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπολ, καλούμε τους  φίλους παράγοντες των σωματείων να σμίξουμε μαζί τις δυνάμεις μας και να συνεχίσουμε να δίνουμε την άνιση μάχη, όχι απλά για να επαναφέρουμε το αγαπημένο μας άθλημα στο σωστό δρόμο  και να του δώσουμε ξανά τη χαμένη του αίγλη, αλλά και για να το ανεβάσουμε στη θέση που του αρμόζει και που του αξίζει να βρίσκεται.