ΚΟΑ 2015
ΚΟΑ 2015

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού συμμετείχε στο 25ο  Κονγκρέσο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικών Χωρων και Χώρων Αναψυχής, International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS), που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία στις 27 – 30 Οκτωβρίου 2015. Στο Κονγκρέσο συμμετέχουν Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί και κατασκευαστές αθλητικών εγκαταστάσεων και ο ΚΟΑ ως μέλος της (IAKS)  εκπροσωπήθηκε από την Υπεύθυνη Διαχείρισης και Συντήρησης των Ιδιόκτητων Αθλητικών Εγκαστάσεων κα. Πασχαλίνα Μαγνήτη Αρχιτέκτονα. Μέλη της Ομοσπονδίας είναι  Αθλητικοί Οργανισμοί μέσω των Αρχιτεκτόνων τους και Αρχιτέκτονες που ασχολούνται με τις Αθλητικές Εγκατστάσεις.

 

Η εναρκτήρια τελετή του Κονγκρέσου ήταν εορταστική, λόγω των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, το 1965. Η τελετή πραγματοποιήθηκε  στην παρουσία του Προέδρου της IAKS Stephan Holthoff Pförtner, εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπη Νικολάου (IOC) και Sir Philip Craven,(IPC) καθώς και της  Ομοσπονδιακής Υπουργού Πολιτισμού Νεολαίας Παιδείας και Αθλητισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους της Ρηνανίας Βεστφαλίας Christina Kampmannn, του Δημάρχου της Πόλης της Κολωνίας, του προέδρου του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου Ρηνανίας Βεστφαλίας Ernst Uhing του προέδρου της  Gerald Böse

Κατά την τελετή βραβεύτηκαν διάφορες εν ζωή και μη προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ίδρυση και εδραίωση της Ομοσπονδίας. Επισης επιλέγηκαν οι ακόλουθες οκτώ καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις του 20ου και 21ου  αιώνα που διακρίθηκαν για την κατασκευή και την προσβασιμότητα τους και τιμήθηκαν οι αρχιτέκτονες τους:

 • Το Το εθνικό στάδιο του Πεκίνου
 • Το Ολυμπιακό Κολυμβητικό Κέντρο του Πεκίνου
 • Το Κολλέγιο Φυσικής Αγωγής Oberhatching στη Βαβαρία
 • Το Κέντρο για Σκι Holmenkollen στο Όσλο της Νορβηγίας
 • Το Κέντρο RichmondOlymbicOval  στο Βανκούβερ του Καναδά
 • Το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο BarcelonaPalauSanJondi
 • Το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο NaganoMemorialArena
 • Το Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου

Σε ειδική τελετή που ακολούθησε  βραβεύτηκαν εξη (6) νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, που διακρίθηκαν για την Αρχιτεκτονική σύλληψη, την ιδιαιτερότητα στην  κατασκευή τους και την προσβασιμότητά τους. Ανάμεσα στα βρεβευθέντα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν  και μία πρόταση – φοιτητική εργασία,  δυο Κύπριων φοιτητών Αρχιτεκτονικής των Σάββα Σάββα και Φίλιππου Παναγιώτου του Πανεπιστημίου Κυπρου με τίτλο Sports 4 Peace.

Κατά την   παρουσίαση οι αρχιτέκτονες των βραβευθέντων προτάσεων ανέπτυξαν το σκεπτικό σχεδιασμού την επιλογή του χώρου σχεδιασμού των  υλικών και επεξήγησαν την διαδικασία υλοποίησης των έργων τους. Ξεχωριστή ήταν φυσικά και η πρόταση – μελέτη των δυο Κύπριων φοιτητών Παναγιώτη Σάββα και Φίλιππου Μιχαήλ. Κατά την παρουσίαση οι δύο Κύπριοι βραβευθέντες φοιτητές, επεξήγησαν το σκεπτικό τους για την δημιουργία της πρότασης τους που  ήταν εμπνευσμένη από παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική,  όπoυ εκεί  ο Αθλητισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των  ανθρώπων. Αναφέρθηκαν επίσης με λιτό και περιεκτικό τρόπο στο Κυπριακό πρόβλημα και  στη πράσινη γραμμή. Η πρόταση/μελέτη  τους αφορά στη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου που να συναθρίζεται κόσμος από την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο με τελικό στόχο την επαναπροσέγγιση των ατόμων μέσω του Αθλητισμού.

Στο Κονγκρέσο  έγιναν επίσης  διάφορα  σεμινάρια με συζητήσεις και παρουσιάσεις αθλητικών εγκαταστάσεων σε σχολεία, κοινότητες και παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα με το Κονγρέσο πραγματοποιήθηκε και έκθεση αθλητικών υλικών και ξεχωριστή έκθεση για κατασκευές και εξοπλισμό κολυμβητηρίων. Διάφοροι εκθέτες σε Παγκόσμιο επίπεδο παρουσίασαν τα αθλητικά υλικά τους, όπως συνθετικό γρασιδι, υλικά κατασκευής στίβων και άλλων συνθετικών δαπέδων, ξύλινα δάπεδα, καθίσματα, μεταλλικές κερκίδες, καθίσματα, μηχανές καθαρισμόυ κολυμβητηρίων, υλικά συντήρηση στους εξοπλισμό κλπ. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αθλητικά υλικά και να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκθέτες σε σχέση με τον τρόπο κατασκευής και να συμβουλευτούν τρόπους επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά τη λειτουργία των αθλητικών χώρων.

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

 • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
 • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
 • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
 • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube