20190917 ΔΤ Ενιαίο Συμβόλαιο 1
20190917 ΔΤ Ενιαίο Συμβόλαιο 1

Ο Σύνδεσμος Προπονητών συμφώνησε με την ΚΟΠ επί Ενιαίου Συμβολαίου το οποίο εισάγεται από την 1η Οκτωβρίου 2019

Μετά από χρόνια προσπαθειών, ο Σύνδεσμος Κύπριων Προπονητών Ποδοσφαίρου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως έχει καταλήξει σε συμφωνία με την ΚΟΠ για τη εισαγωγή του Ενιαίου Συμβολαίου, από την 1η Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για μια μεγάλη κατάκτηση των προπονητών ποδοσφαίρου, καθώς το ενιαίο συμβόλαιο ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους που άπτονται των εργασιακών σχέσεων ανάμεσα σε προπονητές και εργοδότες, δηλαδή τα σωματεία.

Πλέον όλοι οι προπονητές που έχουν υπογραμμένο συμβόλαιο θα γίνονται αυτόματα και μέλη του Συνδέσμου Προπονητών.

Έτσι, όλες οι ομάδες θα πρέπει να υπογράφουν και να υποβάλλουν στην ΚΟΠ ένα ενιαίο για όλους συμβόλαιο, το οποίο θα προνοεί ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ΚΟΠ και Συνδέσμου Προπονητών. Έως σήμερα δεν υπήρχε ενιαίο συμβόλαιο για τους προπονητές, οι οποίοι υπέγραφαν ό,τι συμφωνούσαν ανά περίσταση με τον εργοδότη.

Λεπτομέρειες δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο  Road Trip Bar & Grill, στην παρουσία της ηγεσίας του Συνδέσμου Προπονητών, του νομικού συμβούλου του Συνδέσμου κ. Λοΐζου Χατζηδημητρίου, του Οικονομικού Διευθυντή της ΚΟΠ κ. Ανδρέα Μωριά και του Τεχνικού Διευθυντή κ. Σάββα Κωνσταντίνου. Η συνεργασία με την ΚΟΠ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κούμα και το Γενικό Διευθυντή κ. Ανθούλλη Μυλωνά υπήρξε αγαστή και κομβικής σημασίας για την εισαγωγή του Ενιαίου Συμβολαίου.

«Ήταν διακαής πόθος, πολλών χρόνων. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που έρχεται να ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών κ. Κουλουμπρής, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. και τον κ. Χατζηδημητρίου για τις ατέλειωτες ώρες εθελοντικής εργασίας που αφιέρωσαν προς επίτευξη του σκοπού. Μαζί του στο πάνελ ήταν και ο ταμίας κ. Σάββας Μαγκαφάς.

Εκ μέρους της ΚΟΠ ο κ. Μωριάς σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος Προπονητών είναι βασικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας και ανέφερε πως «μαζί θα πετύχουμε την προώθηση και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Σε αυτά τα πλαίσια το Δ.Σ. ενέκρινε την εισήγηση του Συνδέσμου για το ενιαίο συμβόλαιο. Πλέον όλες οι ομάδες έχουν υποχρέωση να καταθέτουν το ενιαίο συμβόλαιο στην ΚΟΠ. Πιστεύουμε ότι αυτή η ομοιομορφία των συμβολαίων μόνο θετικά αποτελέσματα θα φέρει».

«Η υιοθέτηση ενός ενιαίου συμβολαίου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί πλέον κάθε προπονητής θα έχει υπογραμμένο το ίδιο συμβόλαιο με τους ίδιους όρους και δεν θα επιτρέπεται πλέον να έχουμε δύο προπονητές στην ίδια ομάδα, με διαφορετικούς» είπε ο κ. Χατζηδημητρίου και τόνισε ότι «πλέον απαγορεύεται να επιβάλλονται πρόστιμα σε προπονητές για αγωνιστικούς λόγους, παρά μόνο για πειθαρχικούς και αφού πρώτα ακουστεί η άποψή τους».

Οι σημαντικότερες πρόνοιες του Ενιαίου Συμβολαίου είναι:

 1. Από τώρα και στο εξής όλα τα μέλη του τεχνικού επιτελείου θα πρέπει να υπογράφουν το ενιαίο συμβόλαιο.
 2. Το συμβόλαιο αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη. Τη συμφωνία εργοδότησης και το κωδικοποιημένο συμβόλαιο.
 3. Το κωδικοποιημένο συμβόλαιο περιέχει όρους οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Συνδέσμου Προπονητών και της ΚΟΠ και οι οποίοι δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ούτε να αφαιρεθούν.
 4. Η συμφωνία εργοδότησης θα συμπληρώνεται από τους προπονητές και τα σωματεία και θα αναφέρει τους βασικούς όρους εργοδότησης, όπως ονόματα, ημερομηνία υπογραφής, τη θέση του προπονητή (πρώτος, δεύτερος, τερματοφυλάκων), διάρκεια εργοδότησης, ομάδα για την οποία εργοδοτείται ο προπονητής, μισθός προπονητή και μπόνους. Οι πληρωμές αναφέρονται τόσο οι ακαθάριστες όσο και οι καθαρές καθώς και ότι το σωματείο θα πληρώνει όλους τους φόρους.
 5. Στη συμφωνία αυτή θα μπορούν να προστίθενται επιπρόσθετοι όροι αρκεί να μην είναι σε αντίθεση με τος όρους του κωδικοποιημένου συμβολαίου. Αν είναι, θεωρούνται άκυροι.
 6. Στο κωδικοποιημένο συμβόλαιο, αναφέρονται γενικά οι υποχρεώσεις του προπονητή και του σωματείου. Αν συμφωνηθούν οποιοιδήποτε συγκεκριμένοι και λεπτομερείς όροι εργοδότησης αυτοί θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συμφωνία εργοδότησης.
 7. Με την υπογραφή της συμφωνίας εργοδότησης και του κωδικοποιημένου συμβολαίου, ο προπονητής γίνεται αυτόματα μέλος του Συνδέσμου Προπονητών.
 8. Όπως προνοεί το κωδικοποιημένο συμβόλαιο, απαγορεύεται να επιβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο ή ποινή στον προπονητή από το σωματείο χωρίς πρώτα να τον ενημερώσουν για την εναντίον του υπόθεση και να του δώσουν το δικαίωμα να ακουστεί.
 9. Επίσης, οποιαδήποτε πρόστιμα επιβάλλονται στον προπονητή από το σωματείο θα πρέπει να αποκόπτονται από το μισθό του επόμενου μήνα, εκτός αν το πρόστιμο επιβληθεί κατά τον τελευταίο μήνα της εργοδότησης.
 10. Το πρώτο πρόστιμο που θα επιβληθεί σε ένα προπονητή από το σωματείο του δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το μισθό του δύο εβδομάδων.
 11. Τα σωματεία θα καλύπτουν όλα τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα ενός προπονητή σχετικά με τραυματισμούς του κατά τη διάρκεια της εργοδότησης του.
 12. Αν ο προπονητής διαφωνεί με τον ιατρό του σωματείου, μπορεί να επισκεφτεί δικό του ιατρό και αν οι δύο ιατροί διαφωνούν, τότε θα ληφθεί η γνώμη τρίτου ανεξάρτητου, τα έξοδα του οποίου θα καλύπτει το σωματείο.
 13. Το σωματείο θα αποκόπτει από τον πρώτο μισθό κάθε προπονητή τη συνδρομή μέλους του Συνδέσμου Προπονητών και θα την καταβάλλει στο Σύνδεσμο Προπονητών.
 14. Αν ο προπονητής είναι απλήρωτος για τουλάχιστον 2 μήνες, μπορεί να στείλει επιστολή στο σωματείο δίνοντας του 15 μέρες διορία να τον εξοφλήσει. Αν το σωματείο δεν συμμορφωθεί, ο προπονητής έχει δικαίωμα να κάνει τερματισμό του συμβολαίου και να ζητήσει τόσο τα δεδουλευμένα του όσο και αποζημίωση ίση με το υπόλοιπο του συμβολαίου του.
 15. Αν η ομάδα υποβαθμιστεί σε χαμηλότερη κατηγορία, ο προπονητής και το σωματείο, και οι δύο πλευρές, έχουν δικαίωμα να τερματίσουν τη συμφωνία χωρίς υποχρέωση να πληρώσουν αποζημίωση. Ο τερματισμός αυτός πρέπει όμως να γίνει εντός 15 ημερών από τη λήξη του πρωταθλήματος.