11 C
Limassol
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
Περισσότερο

    Periclis Demetriou

    Το σωματείο Δρομέων Κύπρου “Περικλής Δημητρίου” ιδρύθηκε το 1987 από ερασιτέχνες δρομείς, λάτρεις του αθλητισμού, στη Λευκωσία. Πήρε το όνομα του από τον αείμνηστο μαραθωνοδρόμο Περικλή Δημητρίου ο οποίος υπήρξε ένας αγνός, ιδεαλιστής αθλητής, φιλάνθρωπος και υπόδειγμα συμπεριφοράς και αρχών.

    Το σωματείο ιδρύθηκε με σκοπό να συνενώσει όλους τους ερασιτέχνες δρομείς και να προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του, τις ανησυχίες τους και τις επιδιώξεις τους. Γενικότερα επιδιώκει την προώθηση του τρεξίματος σαν μέσο άθλησης, υγείας και καλής φυσικής κατάστασης, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη διάδοση του αθλητισμού γενικότερα.

    Ειδικότεροι σκοποί είναι η κοινωνικοποίηση του αθλητισμού με την προώθηση του αθλητισμού για όλους και με τη χρησιμοποίηση του αθλητισμού για φιλανθρωπικούς και εθνικούς σκοπούς. Το σωματείο “Περικλής Δημητρίου” έχει εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη σαν το πρώτο Σωματείο με αθλητικές, φιλανθρωπικές και Εθνικές δραστηριότητες.

    Τα μέσα που χρησιμοποιεί το σωματείο για την προώθηση των σκοπών του είναι:

    Α. Η οργάνωση αγώνων δρόμου και αθλητικών δραστηριοτήτων χωρίς συναγωνισμό με πλατειά συμμετοχή.
    Β. Η οργάνωση σεμιναρίων και προπονητικών κάμπινγκ για ενημέρωση, επιμόρφωση και πληροφόρηση.
    Γ. Η διοργάνωση εκδρομών, χορών, συνεστιάσεων κλπ για ψυχαγωγία και αλληλογνωριμία μεταξύ των μελών του.
    Δ. Η συμμετοχή και η ενθάρρυνση για συμμετοχή σε δραστηριότητα άλλων οργανώσεων που συνάδουν με τους σκοπούς του σωματείου.
    Ε. Η συνεργασία με τις αθλητικές αρχές του τόπου και άλλες αρμόδιες αρχές.

    Μέλη μπορούν να γίνου όσοι το επιθυμούν και ασπάζονται τους σκοπούς και τις αρχές του Σωματείου, ανεξάρτητα από ηλικία, κοινωνική θέση, μόρφωση, πολιτικές ή κομματικές προτιμήσεις.

    ΙΣΤΟΡΙΑ
    Ο Περικλής Δημητρίου γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1914 στην Καλλέπεια της επαρχίας Πάφου. Ήταν νυμφευμένος με την Παναγιώτα Μιχαηλούδη από την Αμμόχωστο. Διατηρούσε καφενείο στην οδό Περικλέους μέσα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και πέθανε τον Οκτώβρη του 1987.

    Στα 73 του χρόνια, σε μια ηλικία που πολλοί συνομήλικοι του δυσκολεύονται ακόμα και να περπατήσουν, ο Περικλής συνέχιζε να αθλείται και να γυμνάζεται καθημερινά.

    Γράφτηκε σαν αθλητής στον ΓΣΠ και την ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου το 1944. Πήρε μέρος στους Α Παγκύπριους Παναγροτικούς Αγώνες στο ΓΣΠ με τα χρώματα της ΕΝΑΔ στα αγωνίσματα των 400, 800, 1500 και 5000 μέτρων.

    Η χρονιά του 1949 ήταν η πρώτη κατά την οποίαν άρχισε να οργανώνεται στην Κύπρο ημιμαραθώνιος 20 χιλιομέτρων στον οποίο ο Περικλής πάντοτε έδινε το παρόν του. Οι επιτυχίες του στη συνέχεια σε μαραθώνιο δρόμο, είναι οι ακόλουθες:

    Το 1958 τερμάτισε τρίτος, το 1961 πήρε την πρώτη θέση, ενώ το 1966 τερμάτισε πρώτος στο Μαραθώνιο της Κερύνειας. Το 1969 εκπροσώπησε την Κύπρο στο Διεθνή Μαραθώνιο των Αθηνών (κατατάγηκε 4ος). Σε διάστημα μιας εβδομάδας έλαβε μέρος στους Παγκύπριους Αγώνες στο ΓΣΠ όπου τερμάτισε δεύτερος. Πήρε ακόμα μέρος στους Παγκύπριους Μαραθώνιους στις ακόλουθες χρονιές: 1982, 1983, 1985, 1986, 1987.

    Το 1987 πήρε την 11η θέση, άλλά κατατάγηκε πρώτος ανάμεσα στους βετεράνους αθλητές. Συμμετείχε ακόμα και στο Διεθνή Μαραθώνιο του Μονάχου κατά τις χρονιές 1983 (3ος), 1984 (2ος) και 1985 (5ος). Στο Μαραθώνιο αυτό λαμβάνουν μέρος γύρω στις 15,000 δρομείς από όλο τον κόσμο. (Οι θέσεις που πήρε ο Περικλής είναι ανάμεσα σε βετεράνους).

    Οι άλλοι αγώνες που έλαβε μέρος είναι οι ακόλουθοι:
    Πένταθλο, Δέκαθλο, σκυταλοδρομίες, 400, 800, 1500, 5000 μέτρα, Πανδωδεκανήσιοι αγώνες ποδηλασίας στη Ρόδο (1974). Κατατάγηκε 3ος εκπροσωπώντας την Κύπρο.

    ΠΑΡΟΜΟΙΟΙ ΜΕΛΗ