Η Πάφος, σε σύγκριση με άλλες παραθαλάσσιες πόλεις , καθυστέρησε στη σύσταση και λειτουργία Ναυτικού Ομίλου. Αυτό έγινε μόλις το 1976, με την πρωτοβουλία ανθρώπων που είχαν τον ενθουσιασμό και το όραμα να καλλιεργηθεί και στην πόλη τους ο Ναυταθλητισμός. Πρώτος Πρόεδρος του ΝΟΠ ο δικαστής Σώτος Δημητρίου, και μέλη μεταξύ άλλων οι Τάκης Μανώλη, Κώστας Βορκάς , Μάριος Γερμανός , Λεονάρδος Σιάρτος, Δημήτρης Παναγίδης, Επαμεινώνδας Κωμοδρόμος , Άξελ Παπαδόπουλος, Στέλιος Χαραλαμπίδης , Ανδρέας Αταλιώτης , Αλέκος Παπαγεωργίου κλπ ,όλοι τους ένθερμοι φίλαθλοι του Ναυταθλητισμού. Πρόεδροι στο παρελθόν διετέλεσαν μεταξύ άλλων και οι Κώστας Ιεροκηπιώτης 2ος Πρόεδρος ,Φυλακτής Κωνσταντινίδης 3ος Πρόεδρος κλπ.
Ένας από τους μεγάλους δωρητές του Ναυτικού Ομίλου Πάφου υπήρξε και ο αείμνηστος Χριστόδουλος Πετρίδης ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην ύπαρξη και λειτουργία του Ομίλου. Συνεχίζοντας το έργο του μακαριστού και φιλάνθρωπου συμπολίτη μας το ‘’ Πετρίδειο ‘’ ίδρυμα προσφέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια απλόχερα οικονομική ενίσχυση στον ΝΟΠ με σκοπό την επίτευξη των στόχων του.
Αρχικά ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου δημιούργησε τμήματα μόνο για την κολύμβηση. Οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Πάφου προπονούνταν σε πισίνες ξενοδοχείων. Ακολούθησαν προπονήσεις στην θάλασσα με την βοήθεια μίας ξύλινης σχεδίας μέσα στην θάλασσα δίπλα από τα ‘’Μπάνια’’ στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Η έλλειψη κατάλληλων χώρων είχε προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού στην Πάφο .Ο ΝΟΠ δεν διέθετε τότε κολυμβητήριο. Μετά από πολλές προσπάθειες και διαβήματα το κολυμβητήριο Πάφου κατασκευάστηκε το 1987 για να έχουν τη δυνατότητα οι νέοι της Πάφου να επιδίδονται στα αγωνίσματα του υγρού στίβου. Από τότε όμως τα μέλη του ΝΟΠ αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες στη λειτουργία και την αξιοποίηση του κολυμβητηρίου της Πάφου. Χρειάστηκε να γίνουν διαβήματα, να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, για να δρομολογηθεί η επίλυση προβλημάτων.
Το 2006 κατά την διάρκεια μιας τρομερής θεομηνίας οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου της Πάφου καταστράφηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα ο ΝΟΠ να στεγασθεί προσωρινά στο νέο Ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο 50μ. ‘’Τάσσος Παπαδόπουλος ‘’ του Δήμου Γεροσκήπου. Στις αρχές του 2012 το κολυμβητήριο Πάφου 25μ. ‘’Ευαγόρας Παλληκαρίδης ‘’ του δήμου Πάφου ανακατασκευάσθηκε και επαναλειτούργησε ,προσφέροντας και πάλι στέγη στον ΝΟΠ.
Το πρώτο εκπαιδευτικό σωστικό σκάφος που απέκτησε ο ΝΟΠ το 1979, ελλιμενιζόταν στο λιμανάκι της Πάφου, όπου στεγαζόταν τότε ο ΝΟΠ, στη σημερινή αίθουσα ‘’Εν Πλω ‘’. Ο Ναυταθλητισμός αναπτύχθηκε με αργούς ρυθμούς στην Πάφο, λόγω έλλειψης υποδομής. Μια καλή αρχή έγινε με τη δημιουργία ιστιοπλοϊκού κέντρου στην πλαζ της Γεροσκήπου στις σημερινές εγκαταστάσεις του ΝΟΠ. Σταδιακά ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου απέκτησε ιστιοπλοϊκό τμήμα, για αγώνες σκαφών τύπου Οptimist, στους οποίους διαγωνίζονται μικρά παιδιά. Αργότερα προστέθηκαν το τμήμα σκαφών κατηγορίας 470, σκάφη τύπου lazer και το τμήμα ιστιοσανίδας.
Σήμερα ο ΝΟΠ είναι εγγεγραμμένος σε έξι (6) Ομοσπονδίες με τις πιο κάτω Ομάδες και Ακαδημίες:
Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης (ΚΟΕΚ)
- Ομάδα Κολύμβησης Ανδρών- Γυναικών.
- Ομάδα Κολύμβησης Εφήβων- Νεανίδων.
- Ομάδα Κολύμβησης Παίδων – Κορασίδων.
- Ομάδα Κολύμβησης Παμπαίδων και Παγκορασίδων Α΄.
- Ομάδα Κολύμβησης Παμπαίδων και Παγκορασίδων Β΄.
- Προαγωνιστική Ομάδα Κολύμβησης για παιδία κάτω των 12 Χρόνων.
- Σχολή Κολύμβησης.
- Ομάδα Υδατοσφαίριση Ανδρών.
- Ομάδα Υδατοσφαίριση Εφήβων.
- Ομάδα Υδατοσφαίριση Παίδων.
- Ομάδα Υδατοσφαίριση Μίνι Παίδων.
- Σχολή Υδατοσφαίρισης.
Κυπριακή Ομοσπονδία Κανο- Καγιακ
- Ομάδα Κανό Καγιάκ
- Ομάδα Μίνι Καγίακ.
Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΚΙΟ)
- Ομάδα Ιστιοπλοΐα
Κυπριακή Ομοσπονδία Τριάθλου
- Ομάδα Τριάθλου.
Κυπριακή Ομοσπονδία Κωπηλασίας
- Ομάδα Κωπηλασίας
Κυπριακή Ομοσπονδία Dragon Boat
- Ομάδα Dragon Boat.
Κατά την διάρκεια των χρόνων, από το 1976 μέχρι σήμερα, πολλοί εθελοντές ήταν εκείνοι που αφιέρωσαν και αφιερώνουν χρόνο και μόχθο για την ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού στην Πάφο, ενώ πάμπολλοι αθλητές του ΝΟΠ διακρίθηκαν και διακρίνονται , καταφέρνοντας να ανέβουν στο βάθρο των νικητών με πολλά κύπελλα και μετάλλια να κρέμονται στο στήθος τους καθώς και την κατάρριψη πολλών Παγκυπρίων επιδόσεων ειδικά στις μικρές ηλικίες.
Οι βάσεις πάντως έχουν τεθεί στέρεες και ο Ναυτικός Όμιλος της Πάφου προσδοκά ότι θα ξημερώσουν ακόμη καλύτερες μέρες για τον Ναυταθλητισμό της πόλης και επαρχίας, προσελκύοντας νέα παιδιά στον υγρό στίβο. Αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Ο Ναυταθλητισμός έχει πολλά να προσφέρει στην υγιή απασχόληση της νεολαίας και δεν μπορεί μια παραλιακή πόλη να μην αξιοποιεί το θείο δώρο, τη θάλασσα γι’αυτό τον σκοπό.
Δ.Σ Ναυτικού Ομίλου Πάφου