Στις 5 Αυγούστου 1899 πραγματοποιείται σύσκεψη φιλάθλων της Αμμοχώστου και λαμβάνεται, ομόφωνα, απόφαση για δημιουργία του πρώτου γυμναστηρίου στην πόλη της Αμμόχωστου. Η απόφαση αυτή υλοποιείται σε χώρο που παραχώρησε δωρεάν ο δάσκαλος Ευάγγελος Μαντζούρας. Στις 23 Φεβρουαρίου 1903, σε νέα συγκέντρωση των φιλάθλων Αμμοχώστου, ιδρύεται ο πρώτος Γυμναστικός Σύλλογος στην πόλη, ο οποίος ονομάζεται Σύλλογος Φιλάθλων «Ο Ευαγόρας», από το όνομα του σπουδαίου βασιλιά της Σαλαμίνας Ευαγόρα του Α’, κάνοντας έτσι το όνειρό τους πραγματικότητα. Πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ο Λούης Ευαγγέλου Λοΐζου.
Τον ίδιο χρόνο προκηρύσσονται και οι πρώτοι Επαρχιακοί Αγώνες για την πόλη της Αμμοχώστου που διεξήχθησαν στον χώρο όπου αργότερα κτίστηκε το «Μαντζούρειο Νηπιαγωγείο».
Το 1918 εκλέγεται νέο ΔΣ με βασικά στελέχη τους αείμνηστους, Αναστάσιο Οικονομίδη, Χαρίλαο Παντελίδη και Πολύβιο Παπαδόπουλο, οι οποίοι μαζί με άλλα μέλη του Αναγνωστηρίου «Η Ανόρθωσις» πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και μετονόμασαν τον Σύλλογο σε «Γυμναστικό Σύλλογο Ευαγόρας». Τον ίδιο χρόνο η επιτροπή του Συλλόγου αγόρασε χώρο για δημιουργία νέου μικρού γυμναστηρίου εκεί που είναι το ΓΣΕ. Οι εργασίες άρχισαν το 1919 και τελείωσαν το 1923 και στα εγκαίνια διοργανώθηκαν μεγάλες γιορτές και αγώνες, με τη συμμετοχή αθλητών από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Τριμερείς Αγώνες (Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Κύπρος στις 29 Σεπτεμβρίου 1973 στο κατάμεστο ΓΣ
Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, ο Γυμναστικός Σύλλογος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» (ΓΣΕ) έδωσε στον κυπριακό αθλητισμό σπουδαίους αθλητές όπως τους: Αβραάμ Μάρκου, Κωνσταντίνο Αρτυματά, Κώστα Τσούκκα, Αντώνη Γιάλλουρο, Μιχάλη Μέρτακκα, Μωυσή Μάντζιαλο, Νική Γεωργίου, Αντώνη Παπαδόπουλο, Γιαννάκη Κωνσταντίνου, Δημητράκη Παντελίδη, Χάρη Δημητρίου, Γιώργο Φιαλά, Γιώργο Τσάκκιρο, Λουκά Λουκά, Άντη Ιακώβου, Σταύρο Τζιωρτζή, Αντώνη Ιωάννου, Ανθή Λοΐζου, Μαρία Νεοφύτου, Ευαγγελία Λοΐζου, Πέτρο Τσιάκκιρο, Μιχάλη Τσιάκκιρο, Λάμπρο Κεφάλα, Παναγιώτη Χατζηστάθη, Έλενα Σωφρονίου, Γιαννούλα Ιωάννου, Παναγιώτη Παντελίδη, Φίλιππο Φιλίππου, Άντρη Αβραάμ, Λάμπρο Ιακώβου, Μιχάλη και Ηλία Λουκά, Λευτέρη Κολοκούδια, Αγνή Χαραλάμπους, Άντρη Σιάλου, Φώτη Στεφανή, Φάνη και Προκόπη Γεωργίου, Άντη Ιωάννου, Πιέρο Τσιήσο, Κυριάκο Κυριάκου, Πρόδρομο Κατσαντώνη, Έλενα Αρτυματά, Νεκταρία Παναγή και τόσους άλλους που τίμησαν με τις διεθνείς επιτυχίες τους τον Σύλλογο και την πατρίδα μας.
Ο ΓΣΕ στην προσφυγιά επαναδραστηριοποιείται σε τρία κλιμάκια στη Λάρνακα, Παραλίμνι και Λεμεσό. Παρόλο που αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά και γηπεδικά προβλήματα, με τους αθλητές του σκορπισμένους σε όλα τα μέρη της Κύπρου, εξακολουθεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και να έχει σημαντικές επιτυχίες και οι αθλητές του να ενισχύουν σημαντικά, με επιτυχίες σε Βαλκανικούς Μεσογειακούς, Ευρωπαϊκούς, Κοινοπολιτειακούς, Παγκοσμίους και Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αθλητής του ΓΣΕ Αμμοχώστου, Σταύρος Τζιωρτζής, είναι ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης αθλητής Στίβου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και ότι ο ΓΣΕ το 1980 κέρδισε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες Ανδρών που διεξήχθησαν στο Μακάρειο Στάδιο και είναι ο μοναδικός κυπριακός σύλλογος που, μεταπολεμικά, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση σε Πανελλήνιους Αγώνες στίβου.