Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια η πρώτη Κυπριακή Ολυμπιακή συμμετοχή!
Pilavakis Aristodimou Xenofontos 1

Ο σκιέρ Φίλιππος Ξενοφώντος έγινε στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ ο πρώτος αθλητής που εκπροσώπησε τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου 1980, η Κύπρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Ήταν ένα πρωινό Δευτέρας, στο όρος Whiteface στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έλαβε χώρα το άθλημα του αλπικού σκι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λέικ Πλάσιντ.

Στο αγώνισμα του γιγαντιαίου σλάλομ, ο 27χρονος τότε Φίλιππος Ξενοφώντος ξεκίνησε την προσπάθεια του στην 1η κατάβαση, όπου τερμάτισε 63ος με χρόνο 1:49.52, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος αθλητής που εκπροσωπώντας την Κύπρο, συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ως γνωστό, αθλητές από τις πόλεις-κράτη του νησιού μας αγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, ενώ Κύπριοι συμμετείχαν με την Ελλάδα και στις Ολυμπιάδες της σύγχρονης εποχής, με τρεις μάλιστα Κύπριους να αγωνίζονται στην Αθήνα το 1896, δύο απ΄ αυτούς, οι Ιωάννης Φραγκούδης (σκοποβολή) και Αριστείδης Κωνσταντινίδης (ποδηλασία), να κερδίζουν και μετάλλια!

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια η πρώτη Κυπριακή Ολυμπιακή συμμετοχή!
Team Cyprus Lake Placid

Όμως, ως ξεχωριστή Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Κύπρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1980 στους Χειμερινούς, στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ. Μερικά λεπτά μετά τον Φίλιππο Ξενοφώντος, ακολούθησε ο Ανδρέας Πηλαβάκης, ο οποίος στη δική του 1η κατάβαση τερμάτισε 62ος με χρόνο 1:44.92. Για την ιστορία, ο Ξενοφώντος ήταν 53ος στην 2η κατάβαση και συνολικά 54ος στο αγώνισμα του γιγ. σλάλομ, ενώ ο Πηλαβάκης δεν τερμάτισε τη 2η κατάβαση.

Στους ίδιους Ολυμπιακούς συμμετείχε και η 14χρονη τότε Λίνα Αριστοδήμου, επίσης στα αγωνίσματα του γιγαντιαίου σλάλομ και του σλάλομ.

Μερικούς μήνες μετά, το καλοκαίρι του 1980 στη Μόσχα, η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά και σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube