Rio2
Rio2

OLYMPIC CAMES RIO 2016

Ελλιπή μέτρα ασφαλείας, αρνητικά συμβάντα εκτός και εντός αγωνιστικών χώρων και ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας, είναι η εικόνα που επικρατεί

 

Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *

* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

 

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο να μετράνει ήδη τρεις μέρες δράσης, είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, το οποίο αποτέλεσε το μεγάλο θέμα συζήτησης πριν την έναρξη. Όπως όλα δείχνουν, οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν κερδίσει το συγκεκριμένο στοίχημα. Ελλιπή μέτρα ασφαλείας και ελέγχου, αρνητικά συμβάντα εκτός και εντός αγωνιστικών χώρων και ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας, είναι η εικόνα που επικρατεί στο Ρίο.

Καθημερινές είναι οι αναφορές στον Τύπο για ξένους, μέλη αποστολών ή δημοσιογράφους, που πέφτουν θύματα κλοπής στους δρόμους του Ρίο. Μικρές συμμορίες, χρησιμοποιώντας μαχαίρια, αναγκάζουν τα θύματά τους να τους παραδίδουν κινητά, πορτοφόλια και τσάντες. Μόνο τις τελευταίες μέρες θύμα κλοπής έπεσαν δύο Αυστραλοί και δύο διαφορετικοί φωτογράφοι.

Το αντίδοτο στο πρόβλημα είναι η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης και οι μετακινήσεις σε μεγάλα γκρουπ. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο από το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν κρούσματα επιτήδειων που έχουν διεισδύσει στους χώρους των Μίντια, χρησιμοποιώντας κλεμμένες στολές φωτογράφων και έχοντας αποκτήσει διαπιστεύσεις. Μερικοί φωτογράφοι απώλεσαν εξαιτίας αυτού τον εξοπλισμό τους, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αναφορές των μεγάλων Μίντια για την κακή κατάσταση στην πόλη πριν και κατά τους Αγώνες, συντηρείται ένα κλίμα ανασφάλειας στους επισκέπτες. Μια αίσθηση που δεν υπήρχε στους παρευρισκόμενους στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

Ελλιπής έλεγχος

Την ίδια στιγμή, ο έλεγχος ασφαλείας στις εισόδους των γηπέδων και άλλων εγκαταστάσεων δεν κρίνεται ικανοποιητικός. Τη στιγμή που στην Ευρώπη γίνεται χαμός, λόγω της τρομοκρατικής απειλής, στο Ρίο δείχνουν να είναι σαφώς πιο χαλαροί.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα όταν επισκεφτήκαμε την ποδηλασία δρόμου την Κυριακή (07/08). Μία μόνο μέρα μετά όπου έγινε ελεγχόμενη έκρηξη στον ίδιο χώρο σε εγκαταλειμμένη τσάντα, οι δημοσιογράφοι περάσαμε από έναν απλό έλεγχο με ανιχνευτή χειρός, με τον αστυνομικό να μην κάνει επαρκή έλεγχο στην τσάντα μας. Και ακόμη χειρότερο, είναι πως στην απέναντι πλευρά του δρόμου, δύο (πάνοπλοι) στρατιώτες έλεγχαν και μετακινούσαν ένα κάγκελο, στο οποίο άφηναν κόσμο να μπαίνει -στον ίδιο χώρο- χωρίς έλεγχο!

Λίγο αργότερα, σε άλλο σημείο ελέγχου, ένας στρατιώτης ξεκίνησε debate μαζί μας (στα πορτογαλικά), κατά πόσο το εντομοαπωθητικό στην τσάντα μας ήταν σπρέι ή υψηλής πίεσης σπρέι. Τελικά αποφάσισε πως ήταν απλό σπρέι, αφήνοντας μας να το κρατήσουμε, αλλά χωρίς να ελέγξει την υπόλοιπη τσάντα.

Η εικόνα, πάντως, που αποκομίζει ο επισκέπτης στο Ρίο, είναι αυτή των πολλών ένοπλων στρατιωτών σε κεντρικά σημεία, εντός και εκτός των σταδίων, όπου κάνουν περιπολίες ή στέκονται σκοπιά στους δρόμους. Ουσιαστικά, πρόκειται για επίδειξη δύναμης, αν και τείνει να εξελιχθεί σε σόου: Ένα τζιπ με πυροβόλο με τον στρατιώτη πάνω, στην Κοπακαμπάνα, ενεργούσε περισσότερο ως selfie backround για τον κόσμο.

 

Ο κόσμος είναι εναντίον

Η Βραζιλία διανύει περίοδο σοβαρής πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Το γεγονός αυτό φαίνεται παντού. Υπάρχει φτώχια στη χώρα και φυσικά στο Ρίο, μία μεγαλούπολη αρκετών εκατομμυρίων κατοίκων. Έτσι, είναι φυσιολογικό μια διοργάνωση που κοστίζει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και αντλεί πολύτιμους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και όχι μόνο, να μην είναι καθόλου δημοφιλής στους Καριόκας. Στο δρόμο μας προς την τελετή έναρξης στο Μαρακανά, ενώ περνούσαμε μέσα από φτωχικές γειτονιές, είδαμε κόσμο να κάνει σήμα με τον αντίχειρα κάτω προς το λεωφορείο μας. Την ίδια μέρα, έγιναν επεισόδια και χρήση δακρυγόνων κοντά στο ιστορικό ποδοσφαιρικό στάδιο, μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των Αγώνων. Παρόμοιες διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα εδώ και πολύ καιρό.

Γενικά, το Ρίο δεν δείχνει να γιορτάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κλίμα δεν είναι γιορτινό, η πόλη δεν δείχνει να χαίρεται την εκεί παρουσία των κορυφαίων αθλητών του κόσμου. Πρέπει πλέον να περιμένουμε μέχρι το τέλος των Αγώνων, στις 21 Αυγούστου, για να κάνουμε μια τελική προσέγγιση στο θέμα ασφάλειας της διοργάνωσης του Ρίο.

 

Action In Sports

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Action In Sports