cyprus1998
cyprus1998

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εγκαινιάζει την στήλη με την ονομασία «ρετρό», στην οποία θα δημοσιεύονται φωτογραφίες και βίντεο από τα πιο παλιά χρόνια της Κυπριακής Καλαθόσφαιρας. Στην πρώτη φωτογραφία του «ρετρό» βλέπουμε την Εθνική ομάδα Ανδρών της χρονιάς 1998 η οποία αποτελούταν από τους:

Πάνω σειρά: Νίκος Μιχαήλ, Άκης Κωνσταντίνου, Γιώργος Ιεροδιακόνου, Αλέξης Ζαχαρίου, Λούκας Αντωνίου, Χρύσος Χριστοδούλου.

Κάτω σειρά: Γιώργος Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργίου, Χρίστος Σπύρου, Χρίστος Στυλιανίδης, Ντένις Κωστένογλου, Πανίκος Κυριάκου, Μιχάλης Κουνούνης.

Προπονητές: Χάρης Παπάζογλου, Κώστας Στυλιανού

Η Εθνική Κύπρου του 1998 έφτασε κοντά στην πρόκριση, αφού είχε πετύχει τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Τα παιχνίδια που έδωσε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ήταν τα εξής:

  • 19/05/1998 Κύπρος – Ιρλανδία 57-56
  • 20/05/1998 Κύπρος – Νορβηγία 55-46
  • 21/05/1998 Κύπρος – Λουξεμβούργο 52-38
  • 22/05/1998 Κύπρος – Αυστρία 49-63
  • 23/05/1998 Κύπρος – Φινλανδία 34-87
  • 24/05/1998 Κύπρος – Ελβετία 52-47

Το Γραφείο Τύπου της ΚΟΚ επικοινώνησε με μέλη της Εθνικής Κύπρου, οι οποίοι αναφέρθηκαν για την ομάδα του 1998 και τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από δεκαοκτώ χρόνια στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΤΕ»

«Στην φωτογραφία υπάρχουν παιδιά που έπαιξαν εξαιρετικό μπάσκετ και έκαναν μεγάλη καριέρα. Σε σχέση με την τελευταία δεκαετία θα ήθελα να αναφέρω ότι παρόλο που είχαμε σπουδαία ταλέντα στην Κύπρο,  επειδή δεν αγωνίζονταν όμως στις ομάδες τους, δυστυχώς χάθηκαν. Την δική μας εποχή τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Επειδή δεν είχαμε άλλα ενδιαφέροντα, αφιερώναμε πάρα πολλές ώρες στα γήπεδα σε προπονήσεις. Όμως δεν είχαμε τις υποδομές, τα γήπεδα και το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα στο αναπτυξιακό επίπεδο. Δεν υπήρχαν ουσιαστικά ακαδημίες. Ότι ήταν να μάθουμε, το μαθαίναμε μόνοι μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Η ΕΘΝΙΚΗ»

«Νομίζω ήταν η πρώτη χρονιά του Μιχάλη Κουνούνη στην ανδρική ομάδα και για εμένα ήταν η δεύτερη ή η τρίτη μου χρονιά. Ήμασταν για προετοιμασία στην Ελλάδα και ήταν αξέχαστες στιγμές με όλα όσα περάσαμε. Οι περισσότεροι παίκτες της φωτογραφίας είναι φίλοι μου έως σήμερα και έχουμε διατηρήσει εξαιρετικές σχέσεις. Τότε παίζαμε περισσότερο για την φανέλα, δεν μας απασχολούσαν τα χρήματα. Ήταν μεγάλη τιμή για τον κάθε καλαθοσφαιριστή να συμμετέχει στην Εθνική ομάδα».

Ο μοναδικός εν ενεργεία καλαθοσφαιριστής της Εθνικής Κύπρου 1998 και νυν αρχηγός της ΕΘΑ Έγκωμης, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του αναφέρθηκε και για την σημερινή Εθνική Κύπρου:

«Πιστεύω πως θα πρέπει να προωθηθούν νέα παιδιά στην Εθνική Κύπρου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί καλοί νεαροί καλαθοσφαιριστές σήμερα, όμως όλοι όσοι υπάρχουν και αξίζουν θεωρώ ότι πρέπει να στελεχώσουν την Εθνική και να πάρουν τις ευκαιρίες τους. Θα πρέπει να δοθεί χρόνος στα νέα παιδιά να αναδειχθούν και να μπορέσουν να κάνουν την δική τους καριέρα».

ΑΛΕΞΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ: «ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ»

«Προσωπικά για εμένα ήτανε μία πάρα πολύ καλή χρονιά το 1998. Τότε κατακτήσαμε το πρωτάθλημα με τον ΑΠΟΕΛ. Θυμάμαι ότι νικήσαμε με ένα τρίποντο του Τζο-Τζο Γκαρσία μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού στην Λεμεσό και πήραμε την τέταρτη θέση, πήγαμε τελικό με τον Κεραυνό και κατακτήσαμε τον τίτλο. Και με αυτή την φόρα συνέχισα και στην Εθνική Κύπρου τον Μάιο. Στο δωμάτιο μέναμε μαζί με τον Νίκο  Μιχαήλ και τον -μαθητή τότε- Μιχάλη Κουνούνη. Είχαμε βάλει μαζί μας τον Μιχάλη για να κάνει όλα τα θελήματα μας, αφού ήταν ο πιο μικρός (σ.σ. γέλια).

Σε αυτή την φωτογραφία υπάρχουν μεγάλες μορφές του κυπριακού μπάσκετ. Ήταν πολύ ωραίες οι εποχές εκείνες. Το πρωτάθλημα ήταν μεγάλο, και διαρκούσε εννέα μήνες. Μόλις ολοκληρώναμε τις υποχρεώσεις μας πηγαίναμε στην Εθνική, και ήμασταν πολύ ενεργοί και προπονημένοι. Δεν παίζαμε 6-7 μήνες, όπως γινόταν στην συνέχεια. Είναι ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι βοήθησε ώστε να ανέβει τότε επίπεδο η Εθνική ομάδα.

Δεν είχαμε αρκετούς ξένους, και όλοι οι κύπριοι έπαιζαν στις ομάδες τους. Αυτό είχε αποτέλεσμα να ανέβει το επίπεδο μας και του κυπριακού μπάσκετ. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μία σπουδαία Εθνική ομάδα, η οποία κατάφερε το 2000 με τον Βλάντο Τζούροβιτς στον πάγκο να προκριθεί στο Challenge Round της διοργάνωσης, αφού είχαμε τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες».