Thomas Bach … αυτή ήταν η έκκληση που έκανε στους πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο στην εναρκτήρια ομιλία του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο 2022. Στην τελική ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτοί οι ηγέτες θα εμπνευστούν από το «παράδειγμα αλληλεγγύης και ειρήνης» που ορίζονται από τους αθλητές. Μόλις τέσσερις μέρες αργότερα, όλες οι ελπίδες για την Ουκρανία γκρεμίστηκαν.
Και συνέχισε « Οι ανατριχιαστικές εικόνες και αναφορές για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία συγκλόνισαν τον κόσμο. Κάθε μέρα είμαστε όλο και πιο συντετριμμένοι βλέποντας τόσο πολύ ανθρώπινο πόνο, άγχος, απόγνωση και καταστροφή. Στο μεταξύ, εκατομμύρια Ουκρανοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έπρεπε να φύγουν από τις βάναυσες πολεμικές πράξεις σε άλλες χώρες. Οι καρδιές μας, τα συναισθήματά μας, τα συναισθήματά μας πάνε σε όλα αυτά τα αθώα θύματα. Η παγκόσμια κοινότητα αντέδρασε με άνευ προηγουμένου τρόπο σε αυτό που θεωρείται ευρέως σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη λύπη της για την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον πιο έντονο τρόπο με εξαιρετική πλειοψηφία. Μόνο τρεις άλλες χώρες ψήφισαν κατά αυτού του ψηφίσματος μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ακολούθησαν πράξεις αλληλεγγύης από εκατομμύρια ανθρώπους και κυρώσεις από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Το Ολυμπιακό Κίνημα καταδίκασε αμέσως έντονα την παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τη ρωσική κυβέρνηση, προέτρεψε τη μετεγκατάσταση όλων των αθλητικών εκδηλώσεων που σχεδιάζονται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία και ζήτησε να μην εμφανίζονται εθνικά σύμβολα κανενός είδους αυτών των χωρών σε καμία αθλητική εκδήλωση. Με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύαμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό. Μοιραζόμασταν τα συναισθήματα με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που, όπως εμείς, καλούν για ειρήνη. Ταυτόχρονα έπρεπε να μοιραστούμε τη σκληρή πραγματικότητα με όλους αυτούς.
Από τη μια έχουμε βαριά καρδιά. Από την άλλη, πρέπει να έχουμε ψυχραιμία για να διατηρήσουμε τις Ολυμπιακές μας αξίες που έχουν αντέξει στο χρόνο. Η εισβολή άλλαξε τον κόσμο. Η εισβολή δεν άλλαξε τις αξίες μας. Η εισβολή ενίσχυσε τη δέσμευσή μας στις αξίες μας της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της μη διάκρισης στον αθλητισμό για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι οι τρόποι προστασίας και προβολής τους. Αυτή η κατάσταση μας αναγκάζει –και μας δίνει την ευκαιρία– να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις αρχές και τις αξίες που αποτελούν το Ολυμπιακό Κίνημα και μας καθοδηγούν. Οι πολιτικές συνέπειες αυτού του πολέμου και οι αντίστοιχες πολιτικές κυρώσεις μας φέρνουν μπροστά στο εξαιρετικά δύσκολο δίλημμα να μην μπορούμε να εφαρμόζουμε πλήρως αυτές τις αρχές ανά πάσα στιγμή.
Η κατευθυντήρια αρχή μας είναι η ειρήνη. Αυτή την αποστολή μας εμπιστεύτηκε ο ιδρυτής μας Pierre de Coubertin. Όταν αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δημιούργησε τη ΔΟΕ το 1894, με την πλήρη υποστήριξη του Διεθνούς Κινήματος Ειρήνης εκείνη την εποχή, είπε: «Αν ευημερήσει ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. ”
Αυτό σημαίνει ότι ο αθλητισμός, και ειδικότερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μπορεί να είναι ένα ισχυρό σύμβολο ειρήνης και κατανόησης. Μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για το πόσο ειρηνικός θα μπορούσε να είναι ο κόσμος αν σεβόμαστε όλοι τους ίδιους κανόνες και ο ένας τον άλλον. Όλοι στην Ολυμπιακή κοινότητα εύχονται να μπορούσαμε να γίνουμε κάτι περισσότερο από σύμβολο και έμπνευση. Αλλά έπρεπε να μάθουμε για άλλη μια φορά τα σκληρά μαθήματα ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη και ότι οι αποφάσεις για τον πόλεμο και την ειρήνη αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτικής. Για να είναι τουλάχιστον ένα ισχυρό σύμβολο, να είναι μια εμπνευσμένη επίδειξη ενός –ίσως ουτοπικού– ειρηνικού κόσμου, να είναι ένα αξιόπιστο πολικό αντίθετο του πολέμου, το Ολυμπιακό άθλημα χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των αθλητών που αποδέχονται τους κανόνες, ακόμη και ιδιαίτερα αν οι χώρες τους στον «πραγματικό» κόσμο βρίσκονται σε αντιπαράθεση ή σε πόλεμο. Ένας ανταγωνισμός μεταξύ αθλητών μόνο από ομοϊδεάτες χώρες δεν είναι αξιόπιστο σύμβολο ειρήνης, είναι απλώς ένα ακόμη αθλητικό γεγονός. Αυτός είναι ο ρόλος μας: να παρέχουμε ένα αντί-παράδειγμα στον πόλεμο και τη διαίρεση – να μην αποδεχόμαστε, να ακολουθούμε και να εμβαθύνουμε τους διαχωρισμούς μεταξύ των ανθρώπων. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στο Ολυμπιακό Κίνημα. πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι μαζί για να επιτύχουμε την ενωτική αποστολή μας σε όλες τις περιστάσεις.
Αυτές οι αξίες, αυτές οι αρχές και αυτή η αποστολή μας καθοδήγησαν στο παρελθόν και θα μας καθοδηγήσουν στο μέλλον, αναγνωρίζοντας τις ιστορικές θεμελιώδεις αλλαγές του κόσμου που επέφερε η ρωσική εισβολή και τις άνευ προηγουμένου πολιτικές συνέπειές τους.
Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που ευθύνονται για αυτόν τον πόλεμο κατά παράβαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ως εκ τούτου, οι αθλητικοί αγώνες ή εκδηλώσεις δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Κανένα εθνικό ή κρατικό σύμβολο οποιουδήποτε είδους από αυτές τις χώρες δεν πρέπει να επιδεικνύεται σε καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Ολυμπιακό Κίνημα. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του φτηνού επιχειρήματος ότι πρόκειται για πολιτικοποίηση του αθλητισμού, αντίθετη στον Ολυμπιακό Χάρτη που απαιτεί πολιτική ουδετερότητα. Όποιος τόσο κατάφωρα παραβιάζει την Ολυμπιακή Εκεχειρία με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα δεν μπορεί να καταγγείλει τις συνέπειες ως πολιτικά υποκινούμενους.
Αυτή η ξεκάθαρη έκθεση της ρωσικής κυβέρνησης και των μελών της ως υπεύθυνων αναγνωρίζει επίσης ότι αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε από τον ρωσικό λαό, τους Ρώσους αθλητές ή τις ρωσικές αθλητικές οργανώσεις. Αλλά αντιμετωπίζουμε ένα άλυτο δίλημμα από αυτή την άποψη γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη μεγάλη ευθύνη να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια των αγώνων μας. Υπό αυτές τις μοναδικές συνθήκες δεν μπορούμε να αναλάβουμε πλήρως αυτή την ευθύνη, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των αγώνων. Με τη σύσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, δώσαμε σαφήνεια στα ενδιαφερόμενα μέρη μας, αποφύγαμε τις διαιρέσεις και τους βοηθήσαμε να διατηρήσουν την ενότητα. Χωρίς αυτό, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπου Ρώσοι ή Λευκορώσοι αθλητές θα συναγωνίζονταν για τίτλους, ενώ οι Ουκρανοί αθλητές δεν θα μπορούσαν, λόγω του πολέμου στη χώρα τους. Χωρίς αυτό, θα είχαμε βιώσει την πολιτικοποίηση των αθλητικών αγώνων από αθλητές ή ομάδες, ορισμένοι από τους οποίους ενθαρρύνονται από τρίτους. Έπρεπε επίσης να εξετάσουμε τους κινδύνους για την ασφάλεια για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές που συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες, λόγω των βαθιών αντιρωσικών και αντι-λεκορωσικών συναισθημάτων μετά την εισβολή.
Για όλους αυτούς τους λόγους, παροτρύνουμε κάθε αθλητικό οργανισμό στον κόσμο να προστατεύσει την ακεραιότητα, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια των αγώνων του, μην επιτρέποντας σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να λάβουν μέρος ή σε ειδικές περιστάσεις να απαγορεύσουν τουλάχιστον οποιαδήποτε αναγνώριση της εθνικότητάς τους. Αυτήν την προστατευτική προσέγγιση συμμερίζονται επίσης οι Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες υπό την προεδρία Ρώσων υπηκόων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη στάση των Ρώσων ή Λευκορώσων αθλητών και των αθλητικών τους οργανώσεων σχετικά με τη δέσμευσή τους για την ειρήνη, όπως κατοχυρώνεται στον Ολυμπιακό Χάρτη. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στη Ρωσία, όπου, βάσει νόμου, η δέσμευση για την ειρήνη έχει τεθεί υπό την ποινή φυλάκισης έως και
15 ετών.
Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε τις στενές μας διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Ολυμπιακού Κινήματος. Θα ήθελα πολύ να σας ενθαρρύνω επίσης να πάρετε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσετε με τη ΔΟΕ σχετικά με οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο μπορεί να έχετε.
Ταυτόχρονα, θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες αλληλεγγύης μας με την Ολυμπιακή Κοινότητα της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς ζουν στην Ουκρανία κάτω από αφόρητες συνθήκες, πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να φύγουν. Μας κυριεύει η εκδήλωση αλληλεγγύης από όλο το Ολυμπιακό Κίνημα. Για να κάνουμε αυτή τη βοήθεια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, όχι μόνο δημιουργήσαμε ένα ταμείο αλληλεγγύης, καλέσαμε επίσης το μέλος της ΔΟΕ, Sergii Bubka, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της NOC της Ουκρανίας, να ηγηθεί των προσπαθειών μας. Η ομάδα εργασίας του έχει ήδη παράσχει βοήθεια σε πολλούς από τους Ουκρανούς Ολυμπιακούς φίλους μας μέσω των 25 περιφερειακών γραφείων της NOC και άλλων ιδρυμάτων της NOC. Βρίσκονται σε επαφή με μια σειρά από ΕΟΕ των οποίων οι χώρες έχουν ήδη δεχθεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και προσφέρουν τη βοήθειά τους στο ολυμπιακό πνεύμα στα καλύτερά του. Στο ίδιο πνεύμα, Δεν ξεχνάμε τις άλλες ολυμπιακές κοινότητες που επλήγησαν από πόλεμο, πολεμικές καταστάσεις ή επιθετικές ενέργειες. Συνεχίζουμε να τους βοηθάμε, όπως στην Ουκρανία, μέσω της αντίστοιχης NOC τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο μοναδικός λόγω της παγκόσμιας ανταπόκρισης σε αυτόν και των εκτεταμένων συνεπειών για τον κόσμο, γεγονός που τον καθιστά σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία. Αυτό δημιουργεί επίσης μοναδικές προκλήσεις για το Ολυμπιακό μας Κίνημα. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Δεν μας κάνει να ξεχνάμε τα θύματα των άλλων πάρα πολλών πολέμων στον εύθραυστο κόσμο μας. Σε ένδειξη αλληλεγγύης με όλους αυτούς, παρακαλώ ελάτε μαζί μου κάνοντας έκκληση, παρακαλώντας, καλώντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο»
“Δώσε στην ειρήνη μια ευκαιρία”
Λωζάνη, 11 Μαρτίου 2022,