Σεμινάριο Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), σε συνεργασία με τη ΔΕΜΑ
«Το μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων»
Άρχισε το πρωί της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο το διήμερο σεμινάριο της Επιτροπής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων με θέμα «Το μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων» που διοργανώνει η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), σε συνεργασία με τη ΔΕΜΑ. Στο Σεμινάριο συμμετέχουν 24 Πρόεδροι και Αξιωματούχοι Ολυμπιακών Επιτροπών από 18 Μεσογειακές χώρες. Στο Σεμινάριο δίνουν το παρόν ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ Αλγερινός Αμάρ Αντάντι, και ο Ταμίας της ΔΕΜΑ Κίκης Λαζαρίδης. Χαιρετισμό στο σεμινάριο απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής.
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην Κύπρο, και αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα των Μεσογειακών Αγώνων οι οποίοι ακολουθούν φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών και του ενδιαφέροντος του κοινού σε αναντιστοιχία με την αύξηση των χωρών, των αθλημάτων, και των συμμετεχόντων σημειώνοντας τα εξής : «Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναλυθούν οι αιτίες και να βρεθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση των αγώνων»
Πρώτος ομιλητής στο Σεμινάριο ήταν ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ Αμάρ Αντάντι που ανέπτυξε το θέμα «Μεσογειακοί Αγώνες : Εξέλιξη – προκλήσεις για την διατήρηση των αγώνων». Ο κ. Αντάντι παρουσίασε τα στοιχεία από τις συμμετοχές χωρών, και αθλητών στα 66 χρόνια που πέρασαν από την πρώτη διοργάνωση στην Αλεξάνδρεια. Στις προτάσεις αναβάθμισης του Προέδρου της ΔΕΜΑ περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του κανονισμού που επιτρέπει μόλις σε οκτώ χώρες (από τις 26) να διοργανώσουν τους αγώνες, του εκσυγχρονισμού του προγράμματος με την συμπερίληψη περισσοτέρων των τριών μη Ολυμπιακών αθλημάτων, του καθορισμού του έτους διεξαγωγής των αγώνων με βάση τον τετραετή Ολυμπιακό κύκλο, και της συνεργασίας των χωρών που συμμετέχουν έτσι ώστε να εξασφαλισθούν μεγαλύτεροιι οικονομικοί πόροι για του αγώνες.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής που ανέπτυξε το θέμα Εμπειρίες Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και η δική τους οπτική γωνία”. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη διαχρονική συμμετοχή της Ελλάδας στους αγώνες, ανέδειξε τη δραστική μείωση στις τελευταίες διοργανώσεις του ποσοστού συμμετοχής των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών στους αγώνες. Κατέγραψε ως σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγώνες, την αύξηση των αθλημάτων, την αύξηση του κόστους για τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, το κόστος της κάθε διοργάνωσης και το μειωμένο ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στις προτάσεις του περιέλαβε την αλλαγή του χαραχτήρα των αγώνων, τη δημιουργία ελκυστικού αγωνιστικού προγράμματος, τη μείωση του κόστους των αγώνων και την επιλογή του καταλληλότερου χρόνος διεξαγωγής που θα αυξήσει τα κίνητρα και για τους αθλητές και για τα Μ.Μ.Ε.
Κατά την πρώτη μέρα του σεμιναρίου ομιλήτρια ήταν επίσης η κα Ροζάνα Τσιουφέττι, Διευύντρια Αθλητικών Σχολείων Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής που ανέπτυξε το θέμα “Η αξία και η σημασία των Μεσογειακών Αγώνων”. Στην τοποθέτηση της η κα Τσιουφέττι σημείωσε ότι οι προσεχείς Μεσογειακοί Αγώνες που θα γίνουν στην Ταραγόνα θα πρέπει να είναι οι τελευταίοι που θα διεξαχθούν με ένα τόσο εκτεταμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Τούλλιο Παρατόρε, Πρόεδρος Επιτροπής ΔΕΜΑ Συνεργασίας & Ανάπτυξης που παρουσίασε το θέμα “Η κληρονομιά των Μεσογειακών Αγώνων”. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το 95% των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (Αλμερία, Πεσκάρα και Μερσίνα) έχουν παραδοθεί στις αθλητικές αρχές και τα Πανεπιστήμια των πόλεων αυτών και σήμερα χρησιμοποιούνται, ενώ οι σημερινές βασικές αθλητικές υποδομές της Τυνησίας που φιλοξένησε τους αγώνες το 2001, δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες της διοργάνωσης εκείνης. Σε ότι αφορά το ίδιο το Σεμινάριο σημείωσε ότι πρώτη φορά γίνεται μια τόσο σοβαρή προσπάθεια για να εξεταστεί το μέλλον των αγώνων.
Τις παρουσιάσεις των ομιλητών ακολουθούσε συζήτηση για όσα κατατέθηκαν τα πορίσματα των οποίων θα κατατεθούν στην ΔΕΜΑ με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αγώνων. Η πρώτη μέρα του Σεμιναρίου ολοκλήρώθηκε με τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων και κατάθεση προτάσεων που θα συζητηθούν στο τέλος του σεμιναρίου.
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης, τίμησε τους ομιλητές παραδίδοντας τους αναμνηστική ρέπλικα, αντίγραφο του «Καραβιού της Κερύνειας», αναφερόμενος στην σημασία του για την ιστορία και την κληρονομιά της Κύπρου.
Συνάντηση με Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή είχαν ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ Αμάρ Αντάντι και ο κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής τους οποίους συνόδευσε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον αθλητισμό αλλά και στην εκπαίδευση με ιδιαίτερη έμφαση την προσφορά των Αθλητικών Σχολείων. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν το μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων όπως επίσης και για την επικείμενη διοργάνωση στην Ταραγόνα της Ισπανίας.
Ολοκληρώνεται την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου
Το σεμινάριο ολοκληρώνεται την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, με τρεις ακόμη ομιλίες : θα ανοίξει με την ομιλία του Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΕΜΑ Μάργουαν Μαγκούρ με θέμα «Μελλοντικές ενέργειες για καλύτερους Μεσογειακούς Αγώνες» και θα ακολουθήσει η ομιλία της Γραμματέως της Επιτροπής Αθλητών της ΚΟΕ και τέως πρεσβευτού “Fair Play» της Κύπρου Χρυσταλλένης Τρικωμίτη με θέμα “Fair Play”. Οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με αυτήν του Προέδρου της ΚΟΕ Ντίνου Μιχαηλίδη με θέμα «Κίνητρα για τη συμμετοχή των αθλητών κορυφής». Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα συμμετέχουν οι Αμάρ Αντάντι, Σπύρος Καπράλος, Μαργουάν Μαγκούρ, Ροζάνα Τσιουφέττι, και Χρυσταλλένη Τρικωμίτη και συμπερασμάτων που θα εξαχθούν από αυτήν.