Γι΄ άλλη μια χρονιά ορίστηκαν οι πρώτες αγωνιστικές των μικρών κατηγοριών υπό έντονη ζέστη, κάτι που πάει κόντρα στις οδηγίες διεθνών οργανισμών και απειλεί την υγεία των αθλητών
Μεγάλη απογοήτευση έφερε στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) η είδηση ότι η σέντρα στους πλείστους αγώνες των πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος β΄ κατηγορίας έχουν οριστεί στις 16:00.
Το τριήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της β΄ κατηγορίας, με τις δώδεκα από τις δεκαέξι ομάδες να έχουν οριστεί να παίξουν υπό έντονη ηλιοφάνεια, στις 4 το απόγευμα.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, εκείνες τις ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 34 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό (με την πραγματική αίσθηση να είναι στους 35 βαθμούς) και στους 30 βαθμούς στα παράλια (με την πραγματική αίσθηση στους 33 βαθμούς)!
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμφανίζεται, δυστυχώς, σταθερά κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με τους ιθύνοντες να επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος, αναγκάζοντας τον ΠΑ.Σ.Π. τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, να επαναλαμβάνει τον εαυτό του…
Λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε, ο ΠΑ.Σ.Π. απέστειλε σχετική επιστολή την Πέμπτη (06/09) στην ΚΟΠ.
Ασέβεια
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η υγεία των ποδοσφαιριστών που θα αγωνιστούν εκείνες τις ώρες θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο. Η τοποθέτηση της σέντρας τη συγκεκριμένη ώρα (16:00) στις μικρές κατηγορίες, αποτελεί αναμφίβολα ασέβεια προς τους αθλητές και γενικά τον κόσμο του ποδοσφαίρου (φιλάθλους, προσωπικό γηπέδων, αστυνομικούς επιτηρητές κτλ).
Κίνδυνος
Πρόσφατες έρευνες ήταν ξεκάθαρες επί του θέματος: Η FIFA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O), ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (I.L.O), η FIFPro και πολλοί άλλοι οργανισμοί και σύνδεσμοι, υποστηρίζουν με επιστημονικές έρευνες ότι η άσκηση πάνω από 32,2 βαθμούς κελσίου δεν επιτρέπεται και πρέπει να αναβάλλεται.
Συγκεκριμένα, οι έρευνες της FIFA, που είναι βασισμένες στο WBGT (Wet-bulb globe temperature), λένε ότι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 32 βαθμούς κελσίου πρέπει να γίνονται διαλείμματα για ενυδάτωση των αθλητών. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως για θερμοκρασίες πέραν των 32,2 βαθμών κελσίου, καθορίζει τον βαθμό τραυματισμού από θερμοπληξία ως εξαιρετικά πιθανή.
To ACSM (American College Sports Medicine) τονίζει ότι βάσει ερευνών η άσκηση πέραν των 32,3 βαθμών κελσίου πρέπει να διακόπτεται. Επίσης, η SMA (Sports Medicine Australia) τονίζει ότι σε θερμοκρασίες 36 βαθμών και άνω οι συνθήκες είναι ακραίες και πρέπει να αναβάλλεται η άσκηση ή ο αγώνας.
Τέλος ο Chief Medical Officer της FIFpro, Δρ Vincent Gouttebage (PhD) επεσήμανε ότι επιστημονικές έρευνες πολλών πανεπιστημίων προτείνουν την αναβολή αγώνων οι οποίοι θα διεξάγονται με θερμοκρασίες WBGT πέραν των 32 βαθμών. Επίσης τονίζει ότι ούτε τα διαλείμματα για νερό στο 30ο και 75ο λεπτό είναι αρκετά για να επιλύσουν το πρόβλημα της αφυδάτωσης στους αθλητές. Τα συμπτώματα από την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι κράμπες, οι ζαλάδες, οι πονοκέφαλοι, η απώλεια του μυϊκού ελέγχου του σώματος, η λιποθυμία και ο θάνατος.
Οι δικαιολογίες
Στον ΠΑ.Σ.Π. αντιλαμβανόμαστε ότι οι λόγοι που θα προταθούν ως αντεπιχείρημα είναι είτε οικονομικοί (π.χ. το κόστος χρήσης των προβολέων), είτε τεχνικοί (π.χ. ακαταλληλότητα των περισσοτέρων γηπέδων για διεξαγωγή νυχτερινών αγώνων). Όμως, είναι πλέον καιρός να βοηθήσουμε ουσιαστικά τόσο τις ομάδες όσο και τους Κύπριους ποδοσφαιριστές, που κατά μεγάλη πλειοψηφία αγωνίζονται στις μικρές κατηγορίες. Το ιδανικό θα ήταν όλοι οι αγώνες να είναι νυχτερινοί, αλλά εφόσον δεν πληρούνται τα βασικά κριτήρια για διεξαγωγή νυχτερινών αγώνων, τουλάχιστον ας μεταφερθούν όσο το δυνατό αργότερα μέσα στη μέρα.
Κάποιοι ίσως να μην αντιλαμβάνονται πόσο θα είναι το βάρος της ευθύνης σε περίπτωση απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής λόγω θερμοπληξίας…