beach volleyball a
beach volleyball a

«Τάκα τούκα, τάκα τούκα», οι ρακέτες από τη µία και εκεί ξαφνικά, που κάθεστε αµέριµνοι και απολαµβάνε- τε τον ήλιο και τη θάλασσα, να σου και ένα «κύµα» άµ- µου να ορµά απότοµα και απειλητικά κατά πάνω σας.

Μην ανησυχείτε, είναι οι γνωστοί φανατικοί αθλητές της παραλίας που παίζουν beach volley και ρακέτες. Και ενώ εσείς συνεχίζετε να κάθεστε ανενόχλητοι και να λιάζεστε κάτω από τον καυτό ήλιο (άντε κάνετε και κα- µιά βουτιά, έτσι για τη δροσιά), οι «αθλητές» της παραλίας γυµνάζονται και χάνουν θερµίδες. Ποιος κερδίζει όµως στη µάχη «ρακέτα-volley»;

Τάκα τούκα, τάκα τούκα, για δυνατά οστά και µυς

Οι ρακέτες είναι ιδανική άσκηση για ισχυρά οστά και µυς, ενώ πα- ράλληλα επιβραδύνουν την οστική απώλεια. Συµβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός µυϊκού τόνου σε όλο το σώµα, καθώς χρειάζεται να χρησιµοποιήσετε όλες τις µεγάλες µυϊ- κές σας οµάδες. Επιπλέον, επειδή είστε σε συνεχή κίνηση όταν παίζετε ρακέτες, ωφελείτε ιδιαίτερα τον πιο δυνατό µυ του σώ- µατος, την καρδιά. Μάλιστα, µία ώρα παιχνιδιού είναι ισοδύναµη µε τρία χιλιόµετρα τρέξιµο. Ο καρδιακός ρυθµός αυξάνεται και διατηρεί το 70% µε 80% της µέγιστης λειτουργίας του.

Ισορροπία, συντονισµός και ευελιξία

Για να τρέξετε, να φτάσετε το µπαλάκι και να ανταποδώσετε τη µπαλιά µε τη ρακέτα χρειάζεστε συντονισµό, ισορροπία και την ευελιξία. Η εξάσκηση µάλιστα, ενισχύει την απόλυτη αρµονία µεταξύ του χεριού και του µατιού, ενώ παράλληλα για να µπορέσετε να παίξετε ρακέτες χρειάζεται να ανα- γκάσετε στην ουσία το σώµα σας να τεντώσει, αυξάνοντας έτσι την ευελιξία σας. Επιπλέον, αν και οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα µπορεί να µειώσει το άγχος µε την αύξηση των ενδορφινών σας, οι ρακέτες φτάνουν στο σηµείο να εξα- λείψουν ολοκληρωτικά τις ανησυχίες σας. Όταν είστε απα- σχοληµένοι µε την έντονη αυτή φυσική δραστηριότητα, που απαιτεί συγχρονισµό, αντίληψη και ταχύτητα, σίγουρα το τε- λευταίο πράγµα που σας απασχολεί είναι αν θα είστε σε θέση να παραδώσετε το project, που αναλάβατε στο γραφείο. Όλη αυτή η διαδικασία ενισχύει την ενέργεια και την αισιο- δοξία σας, ενώ και σε σωµατικό επίπεδο, η τακτική σωµατι- κή δραστηριότητα µε τις ρακέτες µπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε πολλά προβλήµατα υγείας, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Στο δια ταύτα…οι θερµίδες

Η µία ώρα παιχνιδιού (µε ρακέτες εννοείται) µπορεί να σας απαλλάξει από περισσότερες θερµίδες, από ό,τι αν επιλέγα- τε µία άλλη δραστηριότητα, όπως είναι η αεροβική γυµναστι- κή, η προπόνηση µε βάρη, το µπάσκετ, ακόµα και το τένις. Ανάλογα µε το επίπεδο της έντασης και το βάρος σας, µπορείτε να κάψετε πάνω από 700 θερµίδες παίζοντας ρακέτες. Για ένα απλό, φιλικό παιχνίδι (µέτριας έντασης), µπορείτε να κάψετε µέχρι και 511 θερµίδες αν είστε 80 κιλά για παράδειγµα.

Αυτό το σετ, ποιός θα το πάρει;

Το beach volley, είναι ένα σωµατικά απαιτητικό άθληµα, που χρειάζεται δεξιότητα και αθλητική ικανότητα. Εκτός από αυτό, απαιτεί επίσης γοφούς και πόδια, έτοιµα για τρέξιµο και άλµα, χέρια δυνατά και συντονισµό µατιού-χεριού, για να µπορέσετε να αποκρούσετε την µπαλιά. Με λίγα όλα, απαιτεί απόλυτο συγχρονισµό όλου του σώµατος. Παίζοντας βόλεϊ σε τακτική βάση, είναι ένας καλός τρόπος για να αυξή- σετε τα επίπεδα της σωµατικής δραστηριότητάς σας και της ενέργειάς σας. Παράλληλα, µε το beach volley εξαλείφετε τις πιθανότητες εµφάνισης της κατάθλιψης και ενισχύετε τα συναισθήµατα της ευτυχίας και της ευηµερίας.

Ψυχή τε και σώµατι…

Το beach volley (περισσότερο από το volley, µάλιστα γιατί εδώ έρχεστε αντιµέτωποι και µε την ανισόπεδη και καυτή άµµο) απαιτεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή χρησιµοποιώντας µυαλό και σώµα. Αλλά το σηµαντικότερο σε αυτό το άθληµα, εκτός της φυσικής δραστηριότητας είναι οι ψυχικές αρετές που προ- σφέρει. Η κοινωνική αλληλεπίδραση, ως µέλος µιας οµάδας, προϋποθέτει ότι είστε διατεθειµένοι να µοιραστείτε ευκαιρίες, να σκεφτείτε τις κινήσεις του συµπαίκτη (αλλά και του αντι- πάλου σας) και να θυσιαστείτε για τον…πόντο. Η τακτική αυτή κοινωνική αλληλεπίδραση ενισχύει τα συναισθήµατα της ευ- τυχίας και βοηθά να αισθάνεστε σαν να είστε µέρος µιας οµά- δας εργασίας προς έναν κοινό στόχο. Ενεργώντας ως µέλος αυτής της οµάδας προϋποθέτει, ότι µπορείτε να γίνετε φίλα- θλος και να λειτουργείτε αρµονικά µε άλλους, ενώ, άλλο ένα γερό µάθηµα του beach volley, είναι ότι µαθαίνετε την αξία της σκληρής δουλειάς και της δικαιοσύνης. Ανταγωνιστικό και σω- µατικά απαιτητικό, το beach volley εξαρτάται και από το πόσο καλά θα αποδεχθείτε µία ενδεχόµενη ήττα.

Καρδιά και πνεύµονες σε πλήρη σύµπνοια

Στην ουσία, το beach volley είναι άθληµα ευχάριστο, που απαιτεί ωστόσο, τον συντονισµό και την σκληρή δουλειά όλων των µυϊκών οµάδων. Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε τα χέρια, τους ώµους και το στήθος για να χτυπήσετε την µπάλα, αλλά παράλληλα πρέπει να χρησιµοποιήσετε τα πόδια για να τρέχετε από τη µία µεριά του γηπέδου στην άλλη. Και στο τέλος ίσως χρειαστεί να καθίσετε οκλαδόν για να µη χάσετε την ισορροπία σας. Με απλά λόγια, πρέπει όλοι οι µυς σας να είναι σε πλήρη «συµφωνία». Αποτέλεσµα (ή προαπαίτηση ) αυτού, είναι µία δυνατή καρδιά και ένα αναπνευστικό σύστη- µα έτοιµο, να αντικρούσει τις…µπαλιές.

Στο δια ταύτα…οι θερµίδες

Σε ότι αφορά βέβαια την ουσία της άσκησης, οι 500 θερµίδες (το λιγότερο) θα σας ανταµείψουν για ένα παιχνίδι µίας ώρας. Για έναν µέσο άνδρα που ζυγίζει περίπου 86 κιλά, η απώλεια θερµίδων φτάνει τις 689 θερµίδες για µία ώρα beach volley, ενώ οι θερµίδες που καίει µία γυναίκα, που ζυγίζει κάτι παρα- πάνω από 70 κιλά, µπορούν να φτάσουν τις 591 για την ίδια ώρα. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου, για να υπολογίσε- τε καλύτερα είναι ότι, οι θερµίδες που καίγονται ανά λεπτό στο beach volley, για έναν µέσο άνθρωπο είναι 11 για τους άντρες και 10 για τις γυναίκες.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube