Μάρκαρης Περ.
Μάρκαρης Περ.

Ο Περικλής Μάρκαρης τους τελευταίους δέκα μήνες βρίσκεται στο μετερίζι του κυπριακού στίβου υπό την τρίτη του (και πιο νευραλγική, ασφαλώς) ιδιότητα, καθώς υπηρετεί, πια, από το αξίωμα του προέδρου της ΚΟΕΑΣ.  Προηγήθηκε η θητεία του ως Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, ενώ το ξεκίνημά του στον κλασικό αθλητισμό έγινε στον ΓΣΟ, υπό την ιδιότητα του αθλητή των δρόμων ταχύτητας.

Ο νυν πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ πέτυχε διακρίσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε ατομικό και ομαδικό επιπεδο. Μάλιστα, έφηβος ακόμη, το 1991, συμμετείχε στη δημιουργία παγκυπρίου ρεκόρ ανδρών στα 4Χ100μ. (40.80), στους ΑΜΚΕ της Ανδόρας και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο μαζί με τους Γιαννάκη Ζησιμίδη, Άννινο Μαρκουλλίδη και Πίτερ Πάγκαλο. Την ίδια χρονιά ήταν στην ομάδα (Ζησιμίδης,  που αναδείχθηκε τρίτη στη μικρή σκυταλοδρομία στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (Μπρούνο Τζάουλι) στην Αθήνα (Ζησιμίδης, Πάγκσλος, Κωνσταντινίδης).

Ως πρόεδρος, πλέον, μας μίλησε σε συνέντευξη ο κ. Μάρκαρης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικώς στις μέχρι στιγμής φετινές επιτυχίες του κυπριακού στίβου, λέγοντας:

« Μόνο υπερηφάνεια μπορούμε να νιώθουμε για τους αθλητές μας. Γιατί και φέτος έχουμε πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε μετάλλια και παρουσίες σε τελικούς σε Ευρωπαϊκούς αγώνες, σε Βαλκανικούς (Ανδρών/Γυναικών και Εφήβων/Νεανίδων), σε Ευρωπαϊκούς Εφήβων/Νεανίδων, σε Ευρωπαϊκούς Κάτω των 23 ετών και στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων. Επιπλέον έχουμε μέχρι στιγμής τέσσερις προκρίσεις αθλητών-τριών μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, σχολίασε, βεβαίως, και την παρουσία της Εθνικής μας Ομάδας Α/Γ στο Βάραζντιν, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, όπου, δυστυχώς, πέσαμε κατηγορία.

«Υπερηφάνεια αισθανόμαστε για την ομάδα που αγωνίστηκε στο Βάραζντιν. Ήταν μια ανταγωνιστική διοργάνωση υψηλού επιπέδου και η ομάδα μας έκανε ρεκόρ συγκέντρωσης βαθμών (260), ενώ κατέκτησε 4 πρώτες θέσεις, 2 δεύτερες και 2 τρίτες. Οι πλείστοι αθλητές μας πλησίασαν ή  ξεπέρασαν τις φετινές τους επιδόσεις. Μας στεναχωρεί η απώλεια του στόχου της παραμονής στη League B, η οποία, τελικώς, κρίθηκε στους 272.5 βαθμούς.  Εμείς «πληρώσαμε» κάποιες ατυχίες, όπως ο τραυματισμός της Παπαϊωάννου και η ακύρωση της Αθανασοπούλου, ενώ είχαμε και σημαντικές απουσίες (Χαντίρι, Χρήστος Δημητρίου, Παΐσιος Δημητριάδης, Ναταλία Χριστοφή)».C

Στην επόμενη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Ομάδων, η Κύπρος θα αγωνιστεί στην League C και όπως δηλώνει ο κ. Μάρκαρης:

«Αξιολογούμε τα φετινά αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό Ομάδων, με στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις άμεσης επανόδου στη League B το 2021. Εμείς και η Σερβία είμαστε τα φαβορί για την άνοδο, αφού έφυγε από τα πόδια μας το Ισραήλ, που παρέμεινε τελικώς στη League Β, ελέω του υποβιβασμού της Ρωσίας!».

Σχολιάζοντας ευρύτερα την λειτουργία του αθλητισμού στίβου, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ τόνισε:

«Οι αθλητές μας κάνουν θυσίες, είναι αξιέπαινοι γι’ αυτό. Η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός μας, στη δημιουργία εγκαταστάσεων και αθλητικών υλικοτεχνικών υποδομών. Οι προπονήσεις διεξάγονται σε δύσκολες συνθήκες σε όλη την Κύπρο. Π.χ., το ταρτάν στα πλείστα στάδια πρέπει να αλλαχθεί. Δεν έχουμε κλειστό γήπεδο στίβου. Θέλουμε υψηλό αθλητισμό, αλλά χωρίς υποδομές;».

Για τον συρμό των «μεταγραφών» στον διεθνή στίβο, στις οποίες καταφεύγουν πολλές χώρες για δημιουργία fast food ομάδων, ο κ. Μάρκαρης μας είπε:

«Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής άλλων χωρών, π.χ. Ισραήλ, Τουρκία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Δανία, Αυστρία κ.ά., που αποκτούν ξένους αθλητές και τους πολιτογραφούν έναντι αδρής αμοιβής. Δεν δίνουμε χρήματα για τέτοιους σκοπούς. Δεν θέλουμε μεταγραφές σκοπιμότητας. Εμείς έχουμε αθλητές που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Κύπρο, από τα σπλάχνα των συλλόγων μας».

Τέλος, για τη σχέση και τη συνεργασία της ΚΟΕΑΣ με τον ΚΟΑ και γενικότερα με την πολιτεία, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού τόνισε:

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε την πολιτεία και τον ΚΟΑ για τη συνεργασία μας. Πιστεύουμε ότι, θα εισακουστούν οι προβληματισμοί και οι θέσεις μας για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση. Την έχει ανάγκη ο κυπριακός στίβος, προκειμένου να κάνει ένα βήμα πιο ψηλά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε  το πλούσιο ταλέντο, την προπονητική τεχνογνωσία και την παράδοση που έχουμε στον κλασικό αθλητισμό».