Προχωρώντας στον σημερινό αγώνα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς ποιος θα στεκόταν στο βάθρο στο τέλος του αγώνα. Η σεζόν του Παγκοσμίου Κυπέλλου σλάλομ μέχρι στιγμής έχει δει δεκατέσσερις διαφορετικούς τερματισμούς στο βάθρο από τους πιθανούς δεκαοκτώ. Σήμερα, ο Γάλλος Clement Noel διεκδίκησε το χρυσό μετάλλιο για να γίνει ο Ολυμπιονίκης του σλάλομ.
Ο Νόελ είχε χάσει στο παρελθόν το βάθρο του Ολυμπιακού σλάλομ του 2018 κατά 0,04 δευτερόλεπτα, αλλά σήμερα κατάφερε να κάνει δύο δυνατές διαδρομές για να το διορθώσει. Ξεκινώντας με τη σαλιάρα 4, κατέλαβε την 6η θέση μετά το πρώτο του τρέξιμο, 0,38 δευτερόλεπτα πίσω από τον ηγέτη. Ωστόσο, με μια ισχυρή φόρτιση στο δεύτερο σερί του, ο Noel κατάφερε να μετρήσει σε έναν συνολικό χρόνο αρκετά γρήγορο για να κερδίσει και να διεκδικήσει το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο.
Για την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού:
“Αυτός ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες στην καριέρα μου. Δεν είναι συχνά που μπορείς να κερδίσεις ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένας πυροβολισμός – ένα λεπτό και 40 δευτερόλεπτα κάθε τέσσερα χρόνια.
“Το ήξερα ότι ήμουν σε φόρμα. Οι αγώνες μου τον Ιανουάριο δεν ήταν καλοί, αλλά η προπόνηση εδώ ήταν πολύ καλή, ήμουν γρήγορος.
«Αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω. Δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Ολυμπιονίκης… ουάου!
Για την ανάκαμψη από μια πραγματική βουτιά στη φόρμα τις εβδομάδες πριν από αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες:
“Έχασα λίγη αυτοπεποίθηση στις αρχές Ιανουαρίου και μετά δεν έκανα και τόσο καλό σκι στην προπόνηση. Έκανα μερικές καλές διαδρομές σε (το ) Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά πάντα έκανα λάθη ή είχα προβλήματα στις δεύτερες σειρές.
“Σημαίνει πραγματικά πολλά να είμαι στην καλύτερη φόρμα μου την πιο σημαντική μέρα της σεζόν.”
Σχετικά με το δεύτερο τρέξιμο με φουσκάλες, που τον οδήγησε από το έκτο στο πρώτο:
“Έμεινα έκπληκτος όταν πέρασα τη γραμμή τερματισμού όταν είδα το κενό. Ήξερα ότι ήταν ένα καλό δεύτερο τρέξιμο. Ήμουν λίγο τεταμένος στην αρχή, αλλά Προσπάθησα να κάνω σκι χαλαρά, ομαλά και να μην κάνω πολλές ερωτήσεις στον εαυτό μου και απλώς να κάνω σκι δωρεάν. Απέδωσε.”
Η αίσθηση σλάλομ της σεζόν Johannes Strolz (AUT) σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη διαδρομή. Ωστόσο, από κοντά τον ακολούθησε το νορβηγικό δίδυμο, Sebastian Foss-Solevaag και Henrik Kristoffersen, με μόλις 0,06 να μοιράζει τους τρεις. Ο τελευταίος που αντιμετώπισε τον λόφο Ο Strolz ήξερε ότι έπρεπε να κάνει ένα επιθετικό δεύτερο σερί για να έχει την ευκαιρία να νικήσει τον Noel, ωστόσο η απόδοσή του δεν ήταν αρκετή για να διεκδικήσει τη νίκη. Τερματίζοντας 0,61 δευτερόλεπτα πίσω από τον ηγέτη, ο Strolz κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο που είναι το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο του μετά το χρυσό στο συνδυασμό των αλπικών.
Για τη διεκδίκηση του αργύρου έχοντας προηγηθεί μετά την πρώτη διαδρομή:
“Ήταν πολύ καλό σήμερα. Η πρώτη διαδρομή ήταν πολύ καλή, βρήκα το όριο. Μερικά μικρά λάθη, αλλά συνολικά μια πολύ καλή διαδρομή.
“Προσπάθησα να είμαι επιθετικός στο δεύτερο τρέξε επίσης, προσπάθησα πραγματικά να το κάνω. Τώρα το ασημένιο μετάλλιο, είναι εντελώς τρελό. Είμαι τόσο χαρούμενος με αυτό, ειδικά με αυτή τη σεζόν σλάλομ, τόσοι πολλοί τύποι κάνουν γρήγορα σκι αυτή τη στιγμή στο σλάλομ. Το να μοιράζεσαι το βάθρο με τους Clement ( Noel , FRA , χρυσός Ολυμπιονίκης) και Sebastian ( Foss-Solevaag , NOR , χάλκινος μετάλλιος), είναι εκπληκτικό.
Για την υποστήριξη πίσω του που αξίζει τα μισά εύσημα για τα δύο Ολυμπιακά του μετάλλια:
“Σημαίνει πολλά γι’ αυτούς. Ξέρουν πόσο σκληρά δούλεψα γι’ αυτό. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δύο μεταλλίων ανήκει και σε αυτούς γιατί πάντα με στήριζαν. Πάντα πίστευε σε μένα. Με την οικογένεια και τους φίλους σαν αυτούς είναι πιο εύκολο να κάνεις πράγματα, αν πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά με αυτό το υπόβαθρο και αυτή την υποστήριξη μπορούν να συμβούν μαγικά πράγματα.”
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής σλάλομ του 2021, Sebastian Foss-Solevaag (NOR), τερμάτισε τρίτος στην πρώτη του διαδρομή και κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του για να τερματίσει τρίτος στη γενική. Τερματίζοντας 0,70 δευτερόλεπτα πίσω από τον Νόελ, ο Νορβηγός διεκδικεί το πρώτο του βάθρο και μετάλλιο σε Ολυμπιακό σλάλομ.
Για την κατάκτηση του χάλκινου Ολυμπιακού μετά το κλείσιμο πριν από τέσσερα χρόνια:
“Πραγματικά δεν έχει βυθιστεί ακόμα. Είναι περισσότερο βιασύνη. Είναι περίεργη αυτή η ατμόσφαιρα και εδώ.
“Είναι τεράστια ανακούφιση και είναι ένας τεράστιος στόχος, αλλά αν έχεις έναν στόχο αυτό δεν σημαίνει ότι θα το φτάσεις.
“Είχα μια καλή ευκαιρία στους περασμένους Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang και δεν τα κατάφερα. Άρα ήταν μεγάλο να το κάνω σήμερα. Σκέφτομαι πολύ από το σλάλομ στο PyeongChang.”
Για το αν το αποτέλεσμα του 2018 τον βάραινε:
“Φυσικά και το σκέφτεσαι. Ειδικά ένας κορυφαίος αθλητής, φυσικά ο κόσμος σε ρωτάει και γι’ αυτό, οπότε μετά το σκέφτεσαι ακόμα περισσότερο. “Αυτό είναι το δύσκολο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μόνο κάθε τέταρτο χρόνο. Επίσης, έχετε μόνο τέσσερις θέσεις για κάθε έθνος, και αυτό και αυτό, επομένως είναι τόσοι πολλοί παράγοντες – οι πιθανότητες είναι τόσο μικρές».
Ο Νορβηγός και χάλκινος μετάλλιος σλάλομ του 2018, Χένρικ Κριστόφερσεν, έχασε τον τρίτο τερματισμό στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων κατά 0,09 δευτερόλεπτα για να τερματίσει 4ος. Μετά το πρώτο του σερί, ο Kristoffersen τερμάτισε 0,02 δευτερόλεπτα πίσω από τον ηγέτη, ο Kristoffersen έσκασε την πύλη στο δεύτερο σερί του, αλλά πολύ χρόνο στο κάτω μισό της διαδρομής και τερμάτισε 4ος.
Όταν τερμάτισε τέταρτος, και όταν ήξερε ότι δεν είχε κάνει αρκετά για το βάθρο:
“Οι δύο τελευταίες πύλες. Ήξερα ότι το τελευταίο γήπεδο δεν ήταν καλό, και έτσι είναι.
“Κάνω μόνο κακό σκι. Κάνω σκι πολύ ασφαλές και τεχνικά κακό».
Για τον συμπαίκτη του Sebastian Foss-Solevaag (NOR) που κέρδισε το χάλκινο:
“Αυτό είναι ένα ατομικό άθλημα. Αλλά ο Sebastian είναι ένας εξαιρετικός τύπος, εξαιρετικός σκιέρ, γι’ αυτό τον σκέφτομαι, συγχαρητήρια σε αυτόν και σε όλα τα παιδιά στο βάθρο. Σίγουρα ο Clement (Ο Noel , FRA) άξιζε τη νίκη, ήταν μακράν ο ταχύτερος στο δεύτερο σερί».
Μια πολύ απογοητευτική μέρα και για τους Ελβετούς σκιέρ Loic Meillard και Daniel Yule. Μετά τις εμφανίσεις τους στο δεύτερο γύρο, οι Meillard και Yule κατευθύνονταν προς τη 2η και την 3η θέση. Οι Strolz και Foss-Solevaag έβαλαν τέλος στα όνειρά τους για Ολυμπιακό μετάλλιο και οι δύο Ελβετοί σκιέρ έχασαν το βάθρο με 0,10 και 0,16 δευτερόλεπτα.
Ο Loic Meillard τερμάτισε πέμπτος:
“Στο τέλος είναι μια χαρά, ένα δέκατο (του δευτερολέπτου) από το βάθρο, αλλά έτσι είναι, είναι μέρος του παιχνιδιού. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να αφαιρέσουμε αυτά τα εκατοστά του δευτερολέπτου « Στο τέλος είμαστε όλοι εδώ για το βάθρο, για το μετάλλιο, αλλά υπάρχουν μόνο τρεις θέσεις στην κορυφή και ξέρουμε ότι στο σλάλομ πρέπει να πιέσουμε, πρέπει να ρισκάρουμε, και νομίζω ότι αυτό έκανα. , αυτό προσπάθησα να κάνω. Δεν μου βγήκε σήμερα, αλλά στο τέλος δεν μετανιώνω».
Δυστυχώς, μερικά από τα φαβορί που κατευθύνθηκαν στον σημερινό αγώνα δεν είχαν τις επιδόσεις που ήλπιζαν. Οι Manuel Feller (AUT), Lucas Braathen (NOR) και Jakobsen Kristoffer (SWE) δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πρώτη τους διαδρομή. Ενώ ο Ιταλός, ο Alex Vinatzer απέτυχε να ολοκληρώσει το δεύτερο σερί του.
Ορισμένοι αθλητές θα αγωνιστούν στη μικτή ομάδα παράλληλα που έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 19 στις 11:00 τοπική ώρα / 04:00 CET.