Παρουσιάστηκε το Ψηφιακό Σχολείο του  Σαββάτου.
Παρουσιάστηκε το Ψηφιακό Σχολείο του Σαββάτου.

Σε συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου παρουσιάστηκε το Ψηφιακό Σχολείο για το  2021-2022

 Η ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να σας παρουσιάσουμε το Ψηφιακό Σχολείο του  Σαββάτου.

Πρόκειται για μια καινοτομία που ξεκίνησε από την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά αυτές τις μέρες, το ερχόμενο Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021, αρχίζει το φετινό πρόγραμμα. Η παρακολούθηση είναι βεβαίως ελεύθερη, από το σπίτι, με πρόγραμμα που μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεταξύ των ωρών 11:00 και 13:00.

Η ιδέα ξεκίνησε από την εμπειρία της εξοικείωσης του σχολείου με την ψηφιακή τεχνολογία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Βασίζεται στο δίκτυο στο οποίο έχουν πλέον ενταχθεί όλα τα σχολεία, όλοι και όλες οι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί μας, με περισσότερους από 100 χιλιάδες ενεργούς λογαριασμούς χρηστών.

Σκοπός είναι να παρέχουμε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα με θεματολογία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αναπτύσσει γνώσεις και δεξιότητες πέραν των πλαισίων του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου.

Αξιοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέσα από μια λογική που ξεπερνά τη στενά διδακτική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα, βίντεο, στατιστικά δεδομένα ή ευρήματα ερευνών και μια φιλικότερη, ίσως και παιγνιώδους λογικής, επικοινωνία. Στόχος να δοθούν τα μέσα και τα ερεθίσματα, ούτως ώστε τα παιδιά και οι νέοι μας να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες, έχοντας πρόσβαση και σε χρήσιμες πληροφορίες για καίριας σημασίας κοινωνικά θέματα.

Οι παρουσιάσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί καλύπτουν μια μεθοδολογία που αφορά στην Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στην Ψυχο-συναισθηματική Ενδυνάμωση των Παιδιών απέναντι στην Εμπειρία της Πανδημίας, σε ενημέρωση σχετικά με την ίδια την Πανδημία και τα Μέτρα Υγειονομικής Προστασίας και σε θέματα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Παράλληλα, προστίθενται και ιδιαίτερες ενότητες, όπως ενημέρωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό και τον Νομικό Γραμματισμό.

Υπάρχει η προοπτική να προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός και άλλων ενοτήτων που θα αφορούν την ενημέρωση για Προστασία από Εξαρτησιογόνες Ουσίες, την Ενσυναίσθηση σχετικά με την Αναπηρία και τα Άτομα με Αναπηρία, τον Χρηματοοικονομικό Γραμματισμό, την Οδική Ασφάλεια, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, τις Διατροφικές Συνήθειες, κ.ο.κ.

Στο επόμενο διάστημα θα κοινοποιηθεί και θα γνωστοποιηθεί περισσότερο αυτό το πρόγραμμα μέσα στα σχολεία από τους/τις εκπαιδευτικούς που θα απευθυνθούν στους μαθητές και μαθήτριες, αλλά και μέσω των γονέων.

Η φιλοδοξία είναι να αναπτυχθούν σταδιακά ξεχωριστά προγράμματα με παρουσιάσεις που θα απευθύνονται στις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης (οι δύο κύκλοι του Δημοτικού Σχολείου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο/Τεχνικές Σχολές), αλλά και με προοπτική να αναπτυχθούν και ειδικές παρουσιάσεις για γονείς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος το ΥΠΠΑΝ, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συνεργάζεται με άλλους δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια, επαγγελματικούς ή άλλους εξωτερικούς φορείς, αντλώντας γνώσεις, τεχνογνωσία και εμπειρίες που ενδυναμώνουν τη σχολική κοινότητα.

Ξεχωριστές δυνατότητες δίνει το ότι οι παρουσιάσεις αυτές θα είναι στη συνέχεια μόνιμα διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ (elearning.schools.ac.cy/index.php/el/meno-spiti-ucy/category/65-diadiktyaka-mathimata-psifiako-scholeio) και μπορεί να έχουν διάφορες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και αξιοποίηση για την κανονική διδασκαλία στα σχολεία ή και για εργασίες που μπορεί να αναλάβουν οι μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.

Το πρόγραμμα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, από τις 13 Νοεμβρίου 2021, φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα:

ΗμερομηνίαΠεριγραφή/ΘέμαΣυμμετέχοντεςΕισηγητές    Σύνδεσμος
13/11/21Πώς προστατεύομαι από τους αόρατους εχθρούς;Μαθητές

Γυμνασίου & Λυκείου / ΤΕΣΕΚ

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Παιδιατρικής Ευρωπ. Πανεπιστήμιο Κύπρου EUC, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας. Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής για COVID-19https://bit.ly/pi-ps01
27/11/21Διαδίκτυο: «Χρήσιμες συμβουλές για εφήβους»Μαθητές

Λυκείου / ΤΕΣΕΚ

Μάριος Πλουτάρχου, Υπεύθυνος Διαλέξεων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο-CYTAhttps://bit.ly/pi-ps02
11/12/21Η ψυχο-κοινωνική διάσταση της ΠανδημίαςΜαθητές Γυμνασίου / ΛυκείουΚαθηγητής Κ. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίαςhttps://bit.ly/pi-ps03
15/01/22Άγχος, ενσυναίσθηση, σχολική/διαδικτυακή βία και ποιότητα ζωήςΜαθητές Δημοτικού
(Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη), Γυμνασίου & Λυκείου
Δρ Κώστας Φάντης, Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρουhttps://bit.ly/pi-ps04
29/01/22Σχολικός εκφοβισμόςΜαθητές Στ’ Δημοτικού& Α’-Β’ ΓυμνασίουΠαρατηρητήριο για τη Βία στα Σχολεία-Π.Ι.https://bit.ly/pi-ps05
12/02/22Το επάγγελμα του δικηγόρου και οι έννοιες της Δικαιοσύνης, των Δικαστηρίων και του Κράτους ΔικαίουΜαθητές Στ’ ΔημοτικούΤζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου-Εκπρόσωπος τύπου και Μέλος του Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγουhttps://bit.ly/pi-ps06
26/02/22Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και πώς μπορούμε να την πετύχουμεΜαθητές ΓυμνασίουΔρ Μόνικα Σιάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρουhttps://bit.ly/pi-ps07  
12/03/22Παραγωγή και κατανάλωση – σπατάλη τροφίμων

 

Μαθητές Δημοτικού
(Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη)

και Γυμνασίου

Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη-ΠΙhttps://bit.ly/pi-ps08

 

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου θα ήθελα να απευθύνω στην Επιδημιολογική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, και ιδιαίτερα στην κα Πανά, καθώς και στους καθηγητές – πανεπιστημιακούς – μέλη της ομάδας του Υπουργείου Υγείας για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών εν μέσω πανδημίας, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, καθώς και στις δικές μας δομές, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και στη Μονάδα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Αειφόρο Ανάπτυξη όπως και στο Παρατηρητήριο για τη Βία.

 

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube