Παρουσιάστηκε την Πέμπτη η πορεία και η δράση του ΔΣ ΚΟΑ
ΚΟΑ απολογισμός 2021 12

Με το μήνυμα ότι ο αθλητισμός επανέρχεται, παρουσιάστηκε την Πέμπτη, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, η πορεία και η δράση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) από την ημερομηνία διορισμού του μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση παρουσίασης του απολογισμού ξεκίνησε με σύντομο φιλμάκι, όπου παρουσιάστηκαν οι κυριότερες δραστηριότητες του ΚΟΑ κατά την τελευταία διετία, με το κυριότερο του στοιχείο του ότι »ο ίδιος ο αθλητής είναι στο επίκεντρο του ΚΟΑ. Σε αυτόν τον επενδύουμε και προσδοκούμε για διακρίσεις και επιτυχίες».

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη η πορεία και η δράση του ΔΣ ΚΟΑ
ΚΟΑ απολογισμός 2021 Ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, είπε ότι μαζί με τον Κ.Ο.Α. «μέσα στην τελευταία τόσο δύσκολη χρονική περίοδο, παρά τις αναπάντεχες προκλήσεις της πανδημίας, κατορθώσαμε να κρατήσουμε ακμαίες τις δυνάμεις του αθλητισμού στη χώρα μας».

«Έχοντας διατηρήσει σε εγρήγορση τις δυνάμεις του αθλητισμού που, παρά το μικρό μέγεθος της χώρας μας, είναι τόσο πλούσιες και σημαντικές, προσβλέπουμε τώρα στη σταδιακή επαναδραστηριοποίηση που θα μας δώσει και πάλι όλες τις συγκινήσεις που συνδέονται με τις αθλητικές διοργανώσεις και μαζί τα ευγενή ιδεώδη που πάντα μεταφέρει ο αθλητισμός. Η παρουσία του Κ.Ο.Α. στα δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινά από το 1969 και παρά τις κατά καιρούς δύσκολες συνθήκες που γνώρισε η χώρα μας, ο οργανισμός αυτός αγκαλιάζοντας τον αθλητισμό κατάφερε να χαράξει σταθερά ανοδική πορεία», πρόσθεσε.

Στην πλούσια δράση του ΚΟΑ, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, περιλαμβάνονται στρατηγικής σημασίας συνεργασίες και συμφωνίες για την ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού.

«Συνεργασίες και συμφωνίες τόσο με δημόσιους ή κρατικούς φορείς, όσο και με ιδιωτικούς οργανισμούς και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Επισφραγίζοντας έτσι τη σωστή προσέγγιση ότι στα αθλητικά πράγματα χρειάζεται συμμετοχική προσέγγιση και συλλογική δραστηριότητα. Πολύ μεγάλης σημασίας για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη και αναβάθμιση του αθλητισμού μας, είναι και η υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού», πρόσθεσε.

Είπε, παράλληλα, ότι υπηρετώντας τον αθλητισμό και όντας αμέσως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής καθημερινότητας, ο ΚΟΑ ενδιατρίβει με τα κοινωνικά ζητήματα και έχει προσέγγιση ευαισθησίας και ανθρωπισμού.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, θα συνεχίσει να υπολογίζει και να στηρίζεται στη δράση και την προσφορά του ΚΟΑ για το καλό του αθλητισμού, του αθλητικού κόσμου και των αθλητών μας.

«Ιδιαίτερα στον παρόντα χρόνο, μέσα από τις ιδιαίτερες ανάγκες της επαναδραστηριοποίησης και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να είσαστε σίγουροι ότι θα είμαι δίπλα σας και θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση και του Υπουργείου στο έργο που επιτελείτε», συμπλήρωσε.

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη η πορεία και η δράση του ΔΣ ΚΟΑ
ΚΟΑ απολογισμός 2021 Ανδρέας Μηχαΐλιδης

Παρουσιάζοντας την πορεία και την δράση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε ότι ένα μεγάλο μέρος της πορείας «την οποία αφορά ο απολογισμός που αναλύουμε σήμερα, καθορίστηκε από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις πολυποίκιλες συνέπειες που αυτή επέφερε».

«Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες στις οποίες κληθήκαμε να εργαστούμε, προχωρήσαμε με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας. Μέλημά μας υπήρξε η δημιουργία ενός περιβάλλοντος προόδου και προοπτικής στον χώρο του αθλητισμού, καθορίζοντας πρώτα από όλα τους δικούς μας στόχους βάσει της Εθνικής Στρατηγικής που ο Οργανισμός έχει εκπονήσει για τον Αθλητισμό. Στο επίκεντρο της 28μηνης πορείας και δράσης μας βρίσκεται πάντοτε ο ίδιος ο Αθλητής. Για αυτόν εργαζόμαστε, σε αυτόν επενδύουμε, από αυτόν προσδοκούμε νέες διακρίσεις και επιτυχίες, δίνοντας του προς την κατεύθυνση αυτή τα απαραίτητα εχέγγυα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τους 28 αυτούς μήνες, μεταξύ άλλων, πέτυχαν τη σταδιακή αναβάθμιση του θεσμικού και διοικητικού πλαισίου του κυπριακού αθλητισμού και τον εκσυγχρονισμό όλων των τμημάτων του ΚΟΑ, επικεντρώθηκαν στην αμέριστη στήριξη του επαγγελματικού αθλητισμού και του αθλητισμού κορυφής, μέσα από το Νέο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης, στοχεύοντας νέες διακρίσεις για την πατρίδα μας, ενδυνάμωσαν τα ερασιτεχνικά σωματεία και του αθλητές όλων των κατηγοριών, εδραιώνοντας επιλογές υγιούς ενασχόλησης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες άθλησης στους νέους, στους πολίτες μας και σε οργανωμένα σύνολα.

«Ενισχύσαμε τα προγράμματα αναπτυξιακού αθλητισμού και τη λειτουργία των αθλητικών σχολείων, προωθώντας την αυξανόμενη ενασχόληση των μαθητών στον αθλητισμό. Θωρακίσαμε την πρόσβαση στον αθλητισμό όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, κυρίως των ατόμων με αναπηρία και αθλητών ΑΜΕΑ, μακριά από τους όποιους αποκλεισμούς και διακρίσεις. Συνεχίσαμε την υλοποίηση των σχεδιασμών του ΚΟΑ, βασισμένων στο εξαγγελθέν κυβερνητικό πρόγραμμα και πλήρως εναρμονισμένων με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις και οδηγίες της Λευκής Βίβλου. Προχωρήσαμε στην ενίσχυση του θεσμού και των προγραμμάτων «Αθλητισμός για Όλους», στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ερασιτεχνικού και κοινωνικού αθλητισμού στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τους 28 αυτούς μήνες ο ΚΟΑ θωράκισε τον καθαρό αθλητισμό, μακριά από απαγορευμένες ουσίες, εισάγοντας αυστηρότερες διαδικασίες όσον αφορά το πεδίο καταπολέμησης της μάστιγας του ντόπινγκ και ενίσχυσης των προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης, προχώρησε στον σχεδιασμό για δημιουργία περιφερειακών γηπέδων και την αναβάθμιση των αθλητικών  εγκαταστάσεων και υποδομών, τόσο στις πόλεις όσο και την ύπαιθρο.

«Θεωρώντας την έμπρακτη στήριξη προς τα προσφυγικά σωματεία ως ηθική υποχρέωση και επιτακτική ανάγκη για τον ΚΟΑ και την Κυβέρνηση, εξασφαλίσαμε επιπρόσθετη χορηγία ύψους 750.000 ευρώ, η οποία θεσμοθετήθηκε – για πρώτη φορά – στον ετήσιο προϋπολογισμό. Κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα της έναρξης των εργασιών του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην πόλη της Λεμεσού, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 35 εκ. ευρώ, επιλύοντας στην πορεία μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί. Προχωρούμε πλέον – εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί – προς την αποπεράτωση του έργου μέχρι τον Ιούνιο του 2022»,  πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών Κυβέρνησης και ΚΟΑ για ενίσχυση της ασφάλειας στους αγωνιστικούς χώρους, «εφαρμόσαμε σειρά στοχευμένων μέτρων, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο για πάταξη της βίας στα γήπεδα».

«Προς την κατεύθυνση αυτή, επιπλέον, εδραιώσαμε μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών τον θεσμό της Κάρτας Φιλάθλου, με την έκδοση μέχρι στιγμής 110.000 συνολικά καρτών. Αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί αισθητά με την επιστροφή μας στην κανονικότητα και ταυτόχρονα την πολυπόθητη επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Έχουν δρομολογηθεί σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την νέα νομοθεσία που διέπει την λειτουργία του Οργανισμού και κατ’ επέκταση του αθλητισμού, τα νέα κριτήρια χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, καθώς επίσης και αυτά σε σχέση με τις αξιολογήσεις του εγκεκριμένου προσωπικού τους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι οι ιδιάζουσες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού, δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον χώρο του αθλητισμού σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στον ατομικό όσο και στον ομαδικό αθλητισμό.

«Προπονήσεις, αγώνες και πρωταθλήματα τερματίστηκαν, σημαντικά προγράμματα του ΚΟΑ αναστάλθηκαν, αθλητικές εγκαταστάσεις έκλεισαν. Η δίψα όλων μας για επιστροφή στην κανονικότητα, για επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους και στις κερκίδες είναι όντως μεγάλη. Από τον περασμένο Μάρτιο, αγαπητές φίλες και φίλοι, παραμείναμε στοχοπροσηλωμένοι στην ορθή διαχείριση της κρίσης της πανδημίας και στην πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον χώρο του αθλητισμού, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι κύρια στόχευση τους υπήρξε εξαρχής η άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών που επέφερε η πανδημία, τόσο σε αγωνιστικό και ψυχολογικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

«Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας μας, δώσαμε το άπαν των δυνάμεων μας για να δώσουμε την απαιτούμενη ώθηση στον κυπριακό αθλητισμό, οδηγώντας τον ακόμη πιο μπροστά. Δώσαμε το άπαν των δυνάμεών μας προκειμένου να αφήσουμε το δικό μας στίγμα στο αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου, με τόλμη και αποφασιστικότητα, ανοίγοντας νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον. Στην προσπάθεια αυτή, χρειάστηκε πολλή υπομονή και επιμονή», σημείωσε.

Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι οι αθλητές μας για ακόμη μία φορά θα μας κάνουν υπερήφανους, προβάλλοντας και εκπροσωπώντας επάξια την χώρα μας διεθνώς».

«Είμαστε βέβαιοι ότι, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της ιδιαίτερης μας πατρίδας στο εξωτερικό, θα υψώσουν ψηλά την κυπριακή σημαία στην κορυφαία αυτή αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, συνεχίζοντας τα μεγάλα άλματα προόδου του κυπριακού αθλητισμού. Η συνεργασία μας με την ΚΟΕ και την ΚΕΠΕ είναι στενή και ειλικρινής, τους ευχαριστώ θερμά», συμπλήρωσε.

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη η πορεία και η δράση του ΔΣ ΚΟΑ
ΚΟΑ απολογισμός 2021 η Γενική Διευθύντρια  του ΚΟΑ Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη

Η Γενική Διευθύντρια  του ΚΟΑ Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, σε σύντομο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, είπε ότι η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί μια συνηθισμένη εκδήλωση, «γιατί πραγματοποιείται εν μέσω περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας που επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας μας και δομές και κατ΄ επέκταση και τον αθλητισμό και δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό».

«Ως Διεύθυνση του Οργανισμού και ως εκ τούτου ως εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του ΔΣ, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι η όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδιασμών με κύριο μέλημα μας την διαρκή αναβάθμιση και εξέλιξη του αθλητισμού στη χώρα μας», κατέληξε.

Action In Sports

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Action In Sports