29 C
Limassol
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
Περισσότερο

    Παρίσι: Η ακραία ρουτίνα ασφαλείας της ισραηλινής αντιπροσωπείας

    Επωφελούμενη από ένα μέγιστο επίπεδο προστασίας από την τραγωδία των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, η ισραηλινή αντιπροσωπεία, που θα περιλαμβάνει μεταξύ 80 και 90 αθλητών, θα παρευρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σε ένα εξαιρετικά τεταμένο πλαίσιο.

    «Δεν ασχολούμαστε με τα θέματα ασφαλείας, μόνο με τα αθλητικά της αντιπροσωπείας». Η απάντηση της Ισραηλινής Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΙΕΟΕ) είναι λακωνική, πιστή στη διακριτικότητα που επιβάλλουν τα εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας που περιβάλλουν τους αθλητές, προπονητές και στελέχη της κατά τις διεθνείς διοργανώσεις. Ιδιαίτερα κατά τους Αγώνες, που ακόμα φέρνουν μνήμες της τραγωδίας του Μονάχου.

    Παρίσι: Η ακραία ρουτίνα ασφαλείας της ισραηλινής αντιπροσωπείας
    Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο, ένας Παλαιστίνιος κομάντο πήρε όμηρους έντεκα μέλη της ισραηλινής αποστολής μέσα στο Ολυμπιακό χωριό. 

    Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, οκτώ τρομοκράτες της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» είχαν πάρει ομήρους έντεκα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας (ένας από αυτούς δολοφονήθηκε άμεσα) μέσα στο ολυμπιακό χωριό του Μονάχου, τότε προστατευμένο μόνο από τριάντα αστυνομικούς, εκ των οποίων μόνο δύο ήταν οπλισμένοι. Μετά από διαπραγματεύσεις και την αναχώρηση του κομάντο προς στρατιωτικό αεροδρόμιο, η επιχείρηση των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας, που έγινε χωρίς ραδιόφωνα ή αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξελίχθηκε σε φιάσκο. Ο απολογισμός ήταν 17 νεκροί: όλοι οι ισραηλινοί όμηροι, πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές και ένας Γερμανός αστυνομικός. Μια τραγωδία που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

    Πενήντα δύο χρόνια αργότερα, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί στο Παρίσι σε ένα ξανά τεταμένο πλαίσιο. Η αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει «80 με 90 αθλητές, σε 18 διαφορετικά αγωνίσματα, αριθμός παρόμοιος με αυτόν της αντιπροσωπείας στο Τόκιο», όπως μας διευκρινίζει η ΙΕΟΕ. Με γεωπολιτικό υπόβαθρο, τις τρομοκρατικές σφαγές που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ακολουθούμενες από την θανατηφόρα και καταστροφική απάντηση του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδυάζεται με μια ανθρωπιστική καταστροφή.

    Οι αθλητές συνοδεύονται συστηματικά από φρουρούς ασφαλείας

    Η κρίση αυτή πήρε νέα τροπή στις 20 Μαΐου, με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του υπουργού Άμυνας, Γιαάβ Γκάλαντ, για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Τρεις υψηλόβαθμοι ηγέτες της Χαμάς περιλαμβάνονται επίσης σε αυτό το αίτημα, για τους ίδιους λόγους. Ένα άλλο προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη την Παρασκευή στο Ισραήλ, όταν το Διεθνές Δικαστήριο, η ανώτατη δικαστική αρχή των Ηνωμένων Εθνών, απαίτησε την «άμεση» διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

    «Παρά τα φρικτά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ολυμπιακής αντιπροσωπείας μας», επανέλαβε, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, η ΙΕΟΕ. «Θα είναι ένας πραγματικός αγώνας για να φτάσουμε 100% προετοιμασμένοι, τόσο αθλητικά όσο και ψυχικά», εξηγούσε η πρόεδρός της, Γιαέλ Αράντ, «Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά μας για να διασφαλιστεί η ασφάλειά μας».

    Οι Ισραηλινοί αθλητές και το προσωπικό τους ενημερώνονται παραδοσιακά λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή τους στο εξωτερικό για τα μέτρα ασφαλείας που θα τους περιβάλλουν, καθώς συνοδεύονται πάντα από φρουρούς ασφαλείας. «Εδώ και έξι χρόνια που εργάζομαι εδώ, δεν έχουμε φύγει ποτέ από τη χώρα χωρίς υπηρεσία ασφαλείας, άτομα που προετοιμάζουν το έδαφος και εξετάζουν τα καταλύματά μας», λέει ο Ρενό Λονγκιέβρ, διευθυντής υψηλής απόδοσης της ισραηλινής ομάδας στίβου. «Αυτό το προφίλ διατηρείται από το 1972. Από τις νεανικές κατηγορίες, οι Ισραηλινοί αθλητές μαθαίνουν αντανακλαστικά, όπως το να μην μιλούν εβραϊκά στα αεροδρόμια».

    Δεν υπάρχει αμφισβήτηση της συμμετοχής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην τελετή έναρξης

    Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εξελικτικά, σύμφωνα με την κυβερνητική κατάταξη – ανά χρώμα – των κινδύνων που πιθανώς αντιμετωπίζονται σε κάθε χώρα που επισκέπτονται. Στο πλαίσιο αυτό, η ΙΕΟΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Σιν Μπετ (ή Σαμπάκ), την ακαταμάχητη υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, αυτή την «αόρατη ασπίδα» που είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη συλλογή πληροφοριών, την αναγνώριση και την αντικατασκοπεία.

    Η Αράντ δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ μέχρι στιγμής τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της στην τελετή έναρξης στη Σηκουάνα. Μια αντιπροσωπεία που θα μείνει «όπως οι άλλοι» στο ολυμπιακό χωριό, όπου θα συνοδεύεται από ένοπλους φρουρούς. Ένα πρόσθετο προνόμιο ασφαλείας που χορηγήθηκε με ειδική άδεια από τις γαλλικές αρχές. Σχετικά με αυτό το θέμα, το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να παραμείνει σιωπηλό. Οι ισραηλινές αρχές, που επίσης επικοινώνησαν, απάντησαν: «Δεν υπάρχουν σχόλια για θέματα ασφαλείας». Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρξει «αποστολή αστυνομικών», ενώ η Γαλλία έχει επικοινωνήσει με 45 χώρες για να την βοηθήσουν στην ασφάλεια των Αγώνων, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας.

    Επιπλέον, η ελίτ αστυνομική μονάδα RAID θα είναι παρούσα στο εσωτερικό του ολυμπιακού χωριού, στη Σεν-Σεν-Ντενί, όπου θα «διαθέτει εφεδρεία επέμβασης 24 ώρες το 24ωρο», μας εξηγούσε τον περασμένο μήνα ο αρχηγός του RAID, Γκιγιόμ Κάρντι. Σε επικοινωνία με το θέμα, η ΔΟΕ αναφέρει ότι η ασφάλεια «αποτελεί ευθύνη των εθνικών αρχών» και ότι «οι αρχές αυτές έχουν ενημερώσει [τη ΔΟΕ] ότι εργάζονται εδώ και αρκετά χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα απαιτηθούν τα αυστηρότερα μέτρα».

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα είναι σε επαγρύπνηση από τις 24 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων: το Ισραήλ, που δεν είχε συμμετάσχει στο ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου από το 1976, θα παίξει τον πρώτο του αγώνα στις φάσεις ομίλων στο Parc des Princes, στο Παρίσι, ενάντια στο Μαλί, πριν αντιμετωπίσει την Παραγουάη στις 27 Ιουλίου, πάλι στο Parc des Princes, και την Ιαπωνία στις 30 Ιουλίου στη Ναντ.

    Έξι έως οκτώ Παλαιστίνιοι αθλητές αναμένονται στο Παρίσι

    «Θα είναι εκεί!» Σε συνέντευξή του πριν από ενάμιση μήνα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, επιβεβαίωσε την παρουσία Παλαιστίνιων αθλητών στους Αγώνες του Παρισιού. Μέχρι στιγμής, μόνο ένας έχει προκριθεί. Αυτός είναι ο Όμαρ Ισμαΐλ, ένας 18χρονος αθλητής ταεκβοντό, που προπονείται στο Ντουμπάι. Ο νεαρός άνδρας που αγωνίζεται στην κατηγορία -58 κιλών κέρδισε το εισιτήριό του κατά τη διάρκεια προκριματικού τουρνουά στο Τάι’αν (Κίνα), στα μέσα Μαρτίου. Δεν θα είναι ο μόνος Παλαιστίνιος εκπρόσωπος. Άλλοι ελπίζουν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω προσκλήσεων. «Έχουμε δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι η Παλαιστινιακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα επωφεληθεί από προσκλήσεις» (στο πλαίσιο των «θέσεων καθολικότητας»), δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ στο AFP στα τέλη Απριλίου, προσθέτοντας ότι θα αριθμούν «έξι έως οκτώ». Σε ερώτηση, η ΔΟΕ ανέφερε ότι «παρέχει τη στήριξή της στους Παλαιστίνιους αθλητές που προσπαθούν να κερδίσουν το εισιτήριό τους» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    682ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ