600
600

Ομιλία Αρχηγού Αποστολής Πανευρωπαϊκών Αγώνων 2014 / NationalDirectorSpecialOlympicsCyprus κ. Ελένης Ρωσσίδου.

 

Σε λίγες μέρες 22 Αθλητές μας με  6 προπονητές, 1 αρχηγό αποστολής και 1 βοηθό αρχηγό αποστολής θα εκπροσωπήσουν τη Κύπρο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες SpecialOlympics. Στους μοναδικούς αγώνες όπου το σλόγκαν “ή προσπάθεια μετράει»  παίρνει σάρκα και οστά.

 

Δυο χιλιάδες αθλητές από 58 χώρες, 1000 προπονητές, 4000 εθελοντές και 40 χιλιάδες θεατές θα βρίσκονται εκεί. Στις 9 Σεπτεμβρίου το στάδιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο θα γεμίσει χαρούμενα πρόσωπα.

 

Εκτός από το αθλητικό κομμάτι θα διεξάγονται ταυτόχρονα  και άλλα προγράμματα των SpecialOlympics τα οποία στοχεύουν στην υγεία, κοινωνικοποίηση και το σεβασμό των αθλητών όπως το YouthinAction,το πρόγραμμα  HealthyAthletes και το TorchRun. Στο πρόγραμμα HealthyAthletes συμμετέχουμε με 3 Ιατρούς εθελοντές και στο YouthinAction με δύο άτομα και τη συντονίστρια τους. Η αποστολή όπως πάντοτε στηρίζεται και από την Αστυνομία Κύπρου με το Φιλανθρωπικό Σωματείο CyprusPoliceTorchRun όπου 1 αστυνομικός μας θα συμμετέχει μεταφέροντας τη φλόγα σε διάφορες πόλεις του Βελγίου. Το άναμμα της φλόγας θα γίνει αύριο στην Αλεξανδρούπολη και θα μεταφερθεί στο Βέλγιο στις 9 Σεπτεμβρίου. Από εκεί το TorchRun θα καλύψει 450 χιλιόμετρα μεταφέροντας τη φλόγα σε ολόκληρη τη χώρα.  Όσο αφορά τους αγώνες 22 αθλητές μας θα επιχειρήσουν να ορίσουν από την αρχή την έννοια της προσπάθειας και της πίστης στη ζωή.

 

Στο Βέλγιο η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί  στα αθλήματα του Bocce, Στίβου, Κολύμβησης, Ποδηλασίας, και Ενόργανης Γυμναστικής. Στο Στίβο θα συμμετάσχουμε με 6 αθλητές, στα αγωνίσματα των 100 μ, 200μ, σφαίρα, μήκους, 4Χ100, 50μ τρέξιμο και  50μ περπάτημα. Στην κολύμβηση συμμετέχουμε με 4 αθλητές/αθλήτριες στα αγωνίσματα 4Χ25 μικτό, 25 μ ελεύθερο, 25 μ ύπτιο, 50μ πρόσθιο, 50μ ελεύθερο και 50μ ύπτιο. Στο Bocce με 4 αθλητές/αθλήτριες στα αγωνίσματα του ατομικού, διπλού και ομαδικού.  Στην Ενόργανη με 4 αθλητές/αθλήτριες στα αγωνίσματα έδαφος, δοκό, δίζυγο και ίππος και στην Ποδηλασία συμμετέχουμε με 4 αθλητές  αθλήτριες στα αγωνίσματα των 1000 μ, 2000μ, 500μ, 5000μ.

 

Η κυπριακή αποστολή αναχωρεί  στις 9 Σεπτεμβρίου. Στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας, η αποστολή μας θα φιλοξενηθεί τις πρώτες πέντε μέρες από τη πόλη Leuven του Βελγίου. Η Τελετή έναρξης είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου στο στάδιο Heyzel στις Βρυξέλλες εκεί όπου η Βασίλισσα Mathilde θα κηρύξει την έναρξη των αγώνων.

H Τελετή Λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

 

 

Καταλήγοντας πιστεύω ότι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι το πιο ισχυρό εφόδιο μιας κοινωνίας και γι’ αυτούς τους αγώνες η κοινωνία μας το έχει αποδείξει έμπρακτα με όλους τους χορηγούς και εθελοντές που συνέβαλαν για να κάνουν το όνειρο των αθλητών μας πραγματικότητα έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στους Ευρωπαϊκούς αγώνες “TheGamesoftheHeart”, όπως τιτλοφορούνται . Σας διαβεβαιώνω ότι οι αθλητές των SpecialOlympics Κύπρου θα δώσουν το δικό τους αγώνα στους Ευρωπαϊκούς Ειδικούς Αγώνες, τον αγώνα που δίνουν καθημερινά ακόμα και όταν τα φώτα του σταδίου σβήσουν. Και ο στόχος είναι ο ίδιος, άλλοτε μεταφράζεται σε χειροκρότημα και άλλοτε σε αποδοχή σε ένα περιβάλλον σεβασμού και ισότιμης αποδοχής.