Johnny K. Tsirio Stadium Athletes
Photo: Johnny K. Tsirio Stadium Athletes

Με τη συμμετοχή των κορυφαίων Κύπριων αθλητών Στίβου θα διεξαχθούν στις 9 και 10 Ιουνίου στο «Τσίρειο» στη Λεμεσό, τα φετινά Medochemie Παγκύπρια Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών, τ οποία αναμένεται να είναι από τα πιο συναρπαστικά και πιο ανταγωνιστικά των τελευταίων πολλών χρόνων.

Του Στέλιου Στυλιανού

Ιδιαίτερα σε κάποια αγωνίσματα, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ ίσως ο νικητής/ νικήτρια να κριθεί στο φώτο φίνις στις κούρσες ή στον πόντο, σε άλματα και ρίψεις.

Η Action IN Sports βλέποντας το πρόγραμμα των αγώνων κάνει μια πρώτη εκτίμηση για τους πιθανούς νικητές καθώς και ποιοι είναι πιθανόν να ανέβουν στο βάθρο. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο πως πάντα στους αγώνες γίνονται και εκπλήξεις, οπότε λογικό είναι να δούμε και ανατροπές. 

Η εκτίμηση για την 1η μέρα των αγώνων:

ΣΦΥΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Στον αγώνα ως φαβορί μπαίνει η Χρυστάλλα Κυριάκου που ωστόσο θα «δεχθεί» πίεση από τις δύο 16χρονες, την Βαλεντίνα Σάββα και την Αιμιλία Κολοκοτρώνη. Δηλωμένες είναι μόλις 7 αθλήτριες που αν γίνει κάποια «στραβή» με τις τρεις που αναφέραμε πιο πάνω την 4η καλύτερη επίδοση έχει η κορασίδα Άντρη Δημητρίου.

3000 ΣΤΗΠΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Και σε αυτό το αγώνισμα λίγες συμμετοχές με μόλις 6 αθλήτριες δηλωμένες να εκκινήσουν. Πρώτο λόγο για την νίκη έχει η Χρυστάλλα Χατζηπολυδώρου με κυριολεκτικά τη μάχη για τα μετάλλια να είναι πολύ μεγάλη μεταξύ των υπολοίπων κοριτσιών.  Χαριτίνη Παύλου, Ζοζάν Τιμουρτουρκάν, Άντρεα Λοϊζίδου και Σταυρούλα Θρασυβούλου θα παλέψουν για το βάθρο.

ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΑΝΔΡΩΝ: Αρκετές συμμετοχές στο αγώνισμα με τον δευτεραθλητή  Ελλάδας Θοδωρή Χρυσανθόπουλο να κατεβαίνει εκτός συναγωνισμού (5.45m τελευταίος τους αγώνας). Ένας καλός – και υγιής- Νίκανδρος Στυλιανού δεν θα έχανε την 1η θέση. Αν ο 31χρονος είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση θα ψάχνουμε για 2ο και 3ο με πρώτες επιλογές τον Αντρέα Καζαμία και τα αδέλφια Ταμάνη (Χρίστος και Αντρέας) βάσει επιδόσεων με τον 1ο να έχει βλέψεις ακόμα για την κορυφή.

ΥΨΟΣ ΑΝΔΡΩΝ: Σταθερά πάνω από τα 2,20 είναι το τελευταίο διάστημα ο Βασίλης Κωνσταντίνου που φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Από εκεί και πέρα οι αθλητές του Γιώργου Αποστολίδη, Κυριάκος Παμπακάς και Ιωάννης Ανανιάδης αλλά και ο Σωκράτης Λάμπρου θα παλέψουν για μετάλλιο.

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η Γαβριέλλα Φελλά σε επανεμφάνιση σε παγκύπριο πρωτάθλημα θέλει και θα παλέψει να πάρει την νίκη. Δηλωμένη είναι η Στυλιάνα Κυριακίδου που δεν έχουμε δει σε τι κατάσταση βρίσκεται τη φετινή χρονιά (έχει μεγάλο ατομικό αλλά από το 2017) και αποτελεί ερωτηματικό. Από την άλλη η Παρασκευή Θρασυβούλου είναι σταθερή σε βολές πάνω από 12 μέτρα (στο Πανελλήνιο 6/6 μάλιστα έριξε 13.09) και θα κοντράρει την Φελλά για το χρυσό.

ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Το πρώτο φαβορί ακούει στο όνομα Χριστιάνα Έλληνα. Ρίχνει κοντά στο ατομικό της ρεκόρ και είναι 5-6 μέτρα πάνω από τον ανταγωνισμό, ωστόσο χρειάζεται να το επιβεβαιώσει. Από εκεί και πέρα πραγματικά οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν 3-4 αθλήτριες που είναι πολύ κοντά και γύρω από τα 40 μέτρα και όποια βρεθεί στη μέρα της θα πάρει μετάλλιο. Θα δώσουμε Μαργαρίτα Έλληνα και Ραφαέλλα Ιωάννου ως εκτίμηση ωστόσο αφήνουμε και τα ονόματα Κατερίνα Αδάμου, Γεωργία Παπαδοπούλου και Μαρία Ειρήνη Λιόδη για διάκριση.

ΜΗΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Έντεκα οι δηλωμένες αθλήτριες με δύο μεγάλα ονόματα, Νεκταρία Παναγή-Λουκά και Φιλίππα Φωτοπούλου να παλεύουν για το χρυσό. Είναι και οι δυο σε πολύ καλή κατάσταση και ίσως δούμε το καλύτερο μήκος των τελευταίων χρόνων. Για την 3η θέση αναμένεται να δούμε μάχη με 2-3 αθλήτριες να «βλέπουν» βάθρο. Χριστονύμφη Παίδιου, Παντελίτσα Χαραλάμπους και Μαρία Ονησιφόρου έχουν πιθανότητες χωρίς να αποκλείσουμε και την επταθλήτρια Χαριθέα Ηρακλέους.

100μ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Οκτώ οι δηλωμένες αθλήτριες στο αγώνισμα που και εδώ έχουμε μεγάλα φαβορί. Η Ναταλία Χριστοφή είδαμε στα «Βενιζέλεια» ότι μπορεί να τρέξει ακόμα και κάτω από το παγκύπριο ρεκόρ και θα επιδιώξει να κερδίσει. Δάφνη Γεωργίου με πρόσφατα νέο ατομικό ρεκόρ είναι το 2ο φαβορί για βάθρο ενώ και η Αγγελική Αθανασοπούλου θέλει μετάλλιο.  Το οπουδήποτε λάθος ίσως εκμεταλλευτεί και η Μaria Leech για διάκριση.

110μ ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΝΤΡΩΝ: Επανεμφάνιση Μίλαν Τραϊκοβιτς που θέλει από τους Παγκύπριους αγώνες την νίκη και μια καλύτερη επίδοση από αυτή που έχει πετύχει μέχρι στιγμής. Είναι το μεγάλο φαβορί στο αγώνισμα και περιμένουμε να δούμε σε τι κατάσταση είναι. Από εκεί και πέρα δηλωμένος είναι ο δεκαθλητής Έλβις Κριούκοβ και έχει στα πόδια του καλούς χρόνους ενώ από κοντά είναι και ο Κωνσταντίνος Τζιακουρής. Δεν ξεγράφουμε και τον πρωταθλητή μας στα χαμηλά εμπόδια Τάσο Βασιλείου.

1500m ΓΥΝΑΙΚΩΝ:  Όταν στο αγώνισμα τρέχει η κάτοχος του παγκυπρίου ρεκόρ δεν μπορεί να μην είναι φαβορί. Ναταλία Ευαγγελίδου λοιπόν στο 1500αρι με την Μερόπη Παναγιώτου να θέλει να είναι κοντά. Πιο κάτω θα δούμε Μαρία Παπαναστασίου και γιατί όχι και την Βικτώρια Αντρέου. Στην κούρσα θα δούμε και την πρωταθλήτρια Ελλάδος στο 800αρι Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου που θα βοηθήσει ώστε να δούμε ωραίο αγώνα.

1500m ΑΝΤΡΩΝ:  Στο αγώνισμα είναι δηλωμένος ο Αμίν Χαντίρι ως εκ τούτου αν και δεν έχει τρέξει την απόσταση φέτος, έχει ατομικό ρεκόρ κάτω από 3:40:00 οπότε αυτομάτως παίρνει τον τίτλο του φαβορί. Αν δεν επιβεβαιώσει όμως τα προγνωστικά, υπάρχουν αθλητές με επιδόσεις κοντά στα 4 λεπτά που θα τον απειλήσουν. Στο βάθρο  είναι πιθανόν να δούμε κάποιον από τα αδέλφια Κουσή (Πέτρος και Νάσος)  ή τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη ή ακόμα και τους Μισιάρα και Αποστολίδη που ο μεν  «ανεβαίνει» από το 800αρι και ο δε  κατεβαίνει από τις 3.000 και 5.000 μέτρα.

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ:  Παρέλλη παρόντος άλλα σενάρια δεν περνούν από το μυαλό. Ο πρωταθλητής μας και κάτοχος του παγκυπρίου ρεκόρ είναι εξαιρετικά πιθανό να προσθέσει άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στη συλλογή του.  Για το βάθρο όμως αναμένεται να δούμε ωραία μάχη μεταξύ 3 αθλητών που είναι δηλωμένοι ότι θα συμμετάσχουν. Χριστόφορος Γενεθλή, Γιώργος Κονιαράκης και Ραφαήλ Αντωνίου θέλουν μετάλλιο και εκτιμούμε ότι είναι πολύ κοντά.

ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΝΔΡΩΝ: Ένας στους δύο θα πάρει μετάλλιο. Μόλις 6 οι συμμετοχές στο αγώνισμα που έχει φαβορί τον Γρηγόρη Νικολάου ο οποίος θέλει άλματα -όπως έχει δηλώσει –πάνω από 16 μέτρα. Από εκεί και πέρα Αντρέας Χρυσάνθου και Χρίστος Ζαφείρη εκτιμούμε ότι θα ανέβουν στο βάθρο, χωρίς να ξεγράφουμε και τον νεαρό Παναγιώτη Μυλωνά.

3000 ΣΤΗΠΛ ΑΝΔΡΩΝ: Ο Νικόλας Φράγκου δείχνει να μην έχει αντίπαλο στο αγώνισμα και είναι γύρω στα  45 δευτερόλεπτα πιο κάτω σε χρόνους από τον 2ο. Τώρα για το βάθρο έχουμε τρία ονόματα. Κωνσταντίνος Τιμινής, Γιώργος Κωνσταντίνου και Γιώργος Τοφή ενώ για μετάλλιο θα παλέψει και ο Ειρηναίος Ηλία.