19 C
Limassol
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Περισσότερο

    Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών: Ο Φαν Ζεντόνγκ και η Γουάνγκ Μανγιού από την Κίνα νικητές στο απλό, πρωτιά για τη Σουηδία στο διπλό ανδρών

    Η ιστορική εβδομάδα για την επιτραπέζια αντισφαίριση με το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην αμερικανική ήπειρο ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το φινάλε στο George RBrown Convention Center γράφτηκε με τέσσερις όμορφους τελικούς, που επιφύλαξαν συγκινήσεις και νέα ονόματα στη λίστα των παγκόσμιων πρωταθλητών. Στο απλό ανδρών έφτασε στην κορυφή του κόσμου o 25άχρονος Κινέζος Φαν Ζεντόνγκ, που ήταν και 1ο φαβορί των αγώνων. Στον τελικό με τον εκπληκτικό νεαρό Σουηδό Τρουλς Μέρεγκαρντ επιβλήθηκε με 4-0 σετ. Η 23χρονη Κινέζα Γουάνγκ Μανγιού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό γυναικών. Στον τελικό ξεπέρασε με 4-2 τη συμπατριώτισσά της Σουν Γινγκσά, με την οποία νωρίτερα είχαν κατακτήσει το τρόπαιο στο διπλό γυναικών. Την προτελευταία μέρα της διοργάνωσης θυμίζουμε, η Κίνα είχε πάρει την πρωτιά και στο διπλό μικτό με τον Βανγκ Τζουκίν και τη Σουν Γινγκσά. Σε άλλη χώρα πήγε το χρυσό μετάλλιο μόνο στο διπλό ανδρών, όπου ολοκλήρωσαν την έκπληξη οι Σουηδοί Ματίας Φαλκ/Κρίστιαν Κάρλσον. Ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και χάρισαν στην Ευρώπη τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο μετά από 18,5 χρόνια. Στο ιστορικό Παγκόσμιο πρωτάθλημα των ΗΠΑ η Ελλάδα είχε εκπροσώπηση με τους πρωταθλητές Γιάννη Σγουρόπουλο, Κατερίνα Τόλιου και τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Βατσακλή.

    Ο τελικός του απλού ανδρών προσέλαβε τεράστιο ενδιαφέρον για όλους τους φίλους του αθλήματος. Το κατάφερε ο 19χρονος Μέρεγκαρντ αυτό, πρώτα γιατί προχώρησε αναπάντεχα με έξι δύσκολες νίκες, παρότι βρισκόταν στο νούμερο 77 της παγκόσμιας κατάταξης κι έξω από τους 32 seeded αθλητές του αγωνίσματος και δεύτερον γιατί θα μετρούσε πια το μπόι του με τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Κίνας, τον Φαν Ζεντόνγκ. Στο καθοριστικό ματς όμως, το νούμερο 1 των αγώνων απέδωσε εξαιρετικά και πρόσθεσε τον παγκόσμιο τίτλο στην πλούσια συλλογή του! Ο Φαν ήταν ασυναγώνιστος στον τελικό και με φοβερό ρυθμό κατέβαλλε τον Μέρεγκαρντ με 4-0 σετ (11-6, 11-9, 11-7, 11-8). Βρέθηκε πίσω στο 3ο και το 4ο σετ, όμως έβρισκε πάντα τις λύσεις με το γρήγορο και τρομερά ποιοτικό παιχνίδι του επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του πρώτου φαβορί στο Χιούστον. Στα 25 του χρόνια και μετά τον χαμένο τελικό του 2017 ο Φαν Ζεντόνγκ πήρε αυτό που απόλυτα άξιζε με την πρόοδό του κι έγινε ο 12ος Κινέζος, που σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο στο απλό. Συνολικά ήταν το 21ο χρυσό στο αγώνισμα για την Κίνα.    

    Άξιος θαυμασμού φυσικά και ο Μέρεγκαρντ από την άλλη πλευρά με την εκπληκτική πορεία του. Το μέλλον του προμηνύεται λαμπρό. Μετά τον Ματίας Φαλκ το 2019 η Σουηδία ευτύχησε να έχει ξανά εκπρόσωπό της στον τελικό του απλού, ο Μέρεγκαρντ ήταν ο 7ος στην ιστορία της χώρας και βάδισε στα χνάρια του προπονητή του Στέλλαν Μπένγκτσον, που είχε πανηγυρίσει τον παγκόσμιο τίτλο πριν από 50 χρόνια, το 1971 στην Ιαπωνία. Την 3η θέση πήραν ο Γερμανός Τίμο Μπολ και ο Κινέζος Λιανγκ Τζικούν.

    Το απλό γυναικών ήταν κινεζική υπόθεση από την αρχή ως το τέλος, καθώς μάλιστα πήγαν στη χώρα και τα τέσσερα μετάλλια. Η Γουάνγκ Μανγιού και η Σουν Γινγκσά αποτέλεσαν νέο ζευγάρι στον τελικό του αγωνίσματος. Έδωσαν σπουδαία «παράσταση» μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους, χάρισαν σασπένς και θέαμα. Η Γουάνγκ έχασε το 1ο σετ στην παράταση κι έγραψε το τελικό 4-2 επικρατώντας εκείνη στο 6ο σετ στην παράταση (11-13, 11-7, 6-11, 11-6, 11-8, 17-15). Η Γουάνγκ έγινε η 16η παγκόσμια πρωταθλήτρια του απλού γυναικών από την Κίνα, ενώ γενικά η χώρα πανηγύρισε την 24η πρωτιά της στο αγώνισμα. Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο για τη… δυναστεία της είναι ότι από το 1995 έως σήμερα οι φιναλίστ του τελικού στο απλό γυναικών είναι πάντα από την Κίνα! Την 3η θέση μοιράστηκαν η Τσεν Μενγκ και η Γουάνγκ Γιντί.  

    Στο διπλό ανδρών ο Ματίας Φαλκ και ο Κρίστιαν Κάρλσον ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο και η Ευρώπη πανηγύρισε ξανά χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2003 στο Παρίσι (και την πρωτιά του Αυστριακού Βέρνερ Σχλάγκερ στο απλό). Νικώντας στον τελικό τους Λιμ Γιονγκ Χουν/Γιανγκ Βουτζίν από την Κορέα με 3-1 σετ ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο 4ο σετ έχαναν 8-10 και το γύρισαν με τέσσερις πόντους στη σειρά για να φτάσουν σε ένα πραγματικό επίτευγμα (11-8, 15-13, 11-13, 12-10)! Σε έναν άθλο, εάν λάβουμε υπόψη ότι νωρίτερα είχαν αποκλείσει δύο ζευγάρια από την Κίνα, στη 16άδα είχαν σημειώσει οριακή επικράτηση απέναντι σ’ ένα ακόμα δίδυμο από την Κορέα, ενώ στους «32» είχαν νικήσει τους Ρώσους πρωταθλητές Ευρώπης Γκρέμπνεφ/Κάτσμαν από τους οποίους είχαν ηττηθεί το καλοκαίρι μόλις στον 2ο γύρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος!

    Ο Φαλκ και ο Κάρλσον χάρισαν στη Σουηδία τον 6ο παγκόσμιο τίτλο της στο διπλό ανδρών. Έφεραν χρυσό μετάλλιο στη χώρα για πρώτα φορά μετά από 24 χρόνια και την πρωτιά του Γιαν Όβε Βάλντνερ στο απλό και τρόπαιο στο διπλό έπειτα από 30 χρόνια. Το 1991 ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Πίτερ Κάρλσον/Τόμας Βον Σίλε, ενώ οι πρωτιές είχαν αρχίσει στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με παίκτες όπως ο Χανς Άλσερ, ο Κίελ Γιόχανσον, ο Μίκαελ Άπελγκρεν, ο Ουλφ Κάρλσον και ο Στέλλαν Μπένγκτσον! Ο διάσημος Γιόργκεν Πέρσον, που ήταν ως κόουτς πίσω από τους Κάρλσον/Φαλκ, είχε πάει στον τελικό του διπλού το 1997 με τον Βάλντνερ.

    Ο Λιμ και ο Γιανγκ έζησαν μεγάλη επιτυχία άσχετα από την ήττα στον τελικό, μάλιστα το ασημένιο μετάλλιο είναι η καλύτερη θέση για την Κορέα στο αγώνισμα ύστερα από 8 χάλκινα. Το χάλκινο μετάλλιο στο Χιούστον πήραν οι Κινέζοι Λιν Γκαογιουάν/Λιανγκ Τζικούν και οι Ιάπωνες Σουνσούκε Τογκάμι/Γιουκίγια Ούντα.

    Στο διπλό γυναικών τέλος, η Γουάνγκ Μανγιού και η Σουν Γινγκσά στέφθηκαν πρωταθλήτριες κόσμου για δεύτερη φορά στη σειρά. Στον τελικό μάλιστα, κατέβαλλαν ξανά τις Μίμα Ίτο και Χίνα Χαγιάτα από την Ιαπωνία, όπως είχαν κάνει και στη Βουδαπέστη το 2019! Οι Κινέζες επικράτησαν στα τρία σετ με 11-9, 11-7 και 11-8 και συνέχισαν μία τεράστια παράδοση. Η αχανής ασιατική χώρα κατακτά συνεχώς τον παγκόσμιο τίτλο στο διπλό γυναικών από το 1989, ενώ είναι σταθερά παρούσα στους τελικούς από το 1979 (42 χρόνια με μία ήττα μόνο)! Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Τσεν Μενγκ/Κιαν Τιανγί επίσης από την Κίνα και οι Σάρα Ντε Νούτε/Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο.

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ