19 C
Limassol
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Περισσότερο

    Παγκόσμια Γυμνασιάδα Σχολικού Αθλητισμού 2025: Η Κυπριακή Αποστολή Ξανά Στο Προσκήνιο της Ιστορίας

    Με μεγάλη προσμονή και εθνική περηφάνια, η Κύπρος ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα Σχολικού Αθλητισμού (ISF), που θα φιλοξενηθεί στη Σερβία, από τις 4 μέχρι τις 14 Απριλίου 2025. Πρόκειται για τη σπουδαιότερη πολυαθλή διοργάνωση για μαθητές από ολόκληρο τον κόσμο, ένα διεθνές αθλητικό φόρουμ που δοξάζει όχι μόνο το αγωνιστικό πνεύμα άλλα και το πνεύμα του “ευ αγωνίζεσθαι”, προσφέροντας ταυτόχρονα ευκαιρίες νέων γνωριμιών και αθλητικής καταξίωσης.


    Η Σύνθεση και το Πρόγραμμα της Αποστολής

    Η αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα απαρτίζεται από 33 αθλητές, 12 προπονητές, 2 κριτές και 6 διοικητικούς, συνολικά δηλαδή 53 άτομα, τα οποία θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα: Στίβο (Athletics), Κολύμβηση (Swimming), Ενόργανη Γυμναστική (Mens & Women Artistic Gymnastics), Πυγμαχία (Boxing), Ταεκβοντό (Taekwondo), Τζούντο (Judo), Ξιφασκία (Fencing), Τοξοβολία (Archery), Αντισφαίριση (Tennis) και Αντιπτέριση (Badminton). Την αρχηγία της αποστολής αναλαμβάνει η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Θεότη Ππούρου, η οποία, μαζί με τους έμπειρους συνεργάτες της, θα οδηγήσει την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων.

    Οι αφίξεις στο Βελιγράδι έχουν προγραμματιστεί για τα χαράματα της 4ης Απριλίου (ώρα 05:45). Από εκεί, οι αθλητές της Ενόργανης Γυμναστικής θα αναχωρήσουν οδικώς για το Νόβι Σαντ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του συγκεκριμένου αθλήματος, και θα επιστρέψουν στις 9 Απριλίου, αμέσως μετά τη λήξη των αγωνισμάτων. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής θα μεταβούν στο Ζλάτιμπορ, την καρδιά της διοργάνωσης, όπου θα διεξαχθούν τα υπόλοιπα δέκα αθλήματα. Εκεί, θα μείνουν μέχρι τις 14 Απριλίου 2025 και θα επιστρέψουν συλλογικά στην Κύπρο.


    Η Ιστορική Σημασία της Γυμνασιάδας

    Η Γυμνασιάδα αποτελεί τη σημαντικότερη πολυαθλή διοργάνωση για μαθητές – μια αθλητική γιορτή που ξεκίνησε το 1971, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (ISF). Στις καταβολές της, το άθλημα-πρωταγωνιστής ήταν ο στίβος, όμως με τα χρόνια προστέθηκαν κολύμβηση, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, καθώς και πλήθος άλλων αγωνισμάτων, όπως αυτά που βλέπουμε στη φετινή διοργάνωση.

    Από το 1976 και έπειτα, οι Παγκόσμιες Γυμνασιάδες καθιερώθηκαν ως διετής (και αργότερα τετραετής) θεσμός, αλλά από το 2014 έως σήμερα επιστρέφουν σε διετή συχνότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1994 η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία, ενώ το 2006 έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που επισφραγίζει την πλούσια βαλκανική συμμετοχή και τη στενή σύνδεση του ελληνόφωνου χώρου με τον σχολικό αθλητισμό.


    Η Κυπριακή Παράδοση στον Στίβο και οι Μεγάλες Εμφανίσεις
    Η μακρά ιστορία του κυπριακού στίβου στις Παγκόσμιες Γυμνασιάδες Σχολικού Αθλητισμού αποτυπώνει το βάθος και τη δυναμική του αθλητισμού μας. Ξεκινώντας από το μακρινό 1974, όταν μέρος των αγώνων διεξήχθη στη Φλωρεντία (Ιταλία) και το Βισμπάντεν (Γερμανία), μέχρι την 11η Γυμνασιάδα στη Λευκωσία το 1994, και φτάνοντας ως τις πρόσφατες διοργανώσεις του 21ου αιώνα, Κύπριοι αθλητές σημείωσαν επιδόσεις που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα.

    • 1976, Ορλεάνη (Γαλλία): Ο Αντώνης Γεωργαλλίδης έτρεξε τα 200μ σε χρόνο 21.40, ενώ ο Μιχαήλ Ροδοσθένους προσγειώθηκε στα 7.44μ στο μήκος, κατακτώντας σημαντικές θέσεις ανάμεσα σε κορυφαίους μαθητές-αθλητές.

    • 1974, Φλωρεντία (Ιταλία) / Βισμπάντεν (Γερμανία): Εκεί ξεχώρισε η Μαρία Δράκου στο μήκος, καταγράφοντας επίδοση 5.95μ (+0.7) το 1984, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των Κυπρίων που διακρίνονταν στο άλμα.

    • 1988, Βαρκελώνη (Ισπανία): Η Στέλλα Θεοχάρους εντυπωσίασε στα 400μ με εμπόδια, τερματίζοντας σε 59.95, επίδοση που επιβεβαίωσε τη σταθερή άνοδό μας στα δρομικά αγωνίσματα.

    • 1990, Μπριζ (Βέλγιο): Η Ανδρούλα Σιάλου ολοκλήρωσε τα 400μ. σε 56.07, επιδεικνύοντας τη συνέπεια και τη δυναμική του κυπριακού στίβου στις διεθνείς μαθητικές διοργανώσεις. Ο Κώστας Ποχανης, συμμετέχοντας στα 400μ. εμπόδια, πέτυχε χρόνο 52.99 και κατέλαβε την τρίτη θέση, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

    • 2002, Καέν (Γαλλία): Η Άλκηστις Καλλινίκου σήκωσε ψηλά τη σημαία της Κύπρου, διανύοντας τα 400μ σε 54.43.

    • 2013 (πραγματοποιήθηκε το 2014), Μπραζίλια (Βραζιλία): Οι Π. Ανδρέου και Ν. Χριστοφή πρόσθεσαν το όνομά τους στη λίστα των διακριθέντων, με τις επιδόσεις 11.88 στα 100μ και 14.09 στα 100μ εμπόδια αντίστοιχα.

    • 2016, Τραμπζόν (Τουρκία): Ο Γ. Κονιαράκης έριξε τον δίσκο στα 62,06μ, ενώ ο Ηλ. Ευαγγέλου εκτόξευσε τη σφύρα στα 58,43μ, επιβεβαιώνοντας ότι τα αγωνίσματα ρίψεων αποτελούν ισχυρό σημείο της Κύπρου.

    • 2018, Μαρακές (Μαρόκο): Ο Ι. Κεσίδης με εντυπωσιακή βολή στα 78,36μ στη σφύρα, ενώ η Β. Σάββα ακολούθησε με 69,77μ, πετυχαίνοντας αμφότεροι εξαιρετικές επιδόσεις.

    • 2022, Νορμανδία – Καέν (Γαλλία): Οι Κεσίδης (78,36μ στη σφύρα) και Σάββα (69,77μ στη σφύρα) επανέλαβαν τις επιτυχίες τους, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή πρωτοπορία των Κυπρίων αθλητών στις ρίψεις.

    Παράλληλα, ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις κατέχει η 11η Γυμνασιάδα που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία (17-20/5/1994), όπου οι μαθητές-αθλητές είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν ενώπιον του κυπριακού κοινού, γεμίζοντας τα στάδια με συγκίνηση και εθνική περηφάνια. Όλα αυτά τα επιτεύγματα, από τις πρώτες συμμετοχές μέχρι και τις πλέον πρόσφατες, καταδεικνύουν το πώς η Κύπρος έχει χτίσει μια αδιάσπαστη παράδοση στίβου σε διεθνές επίπεδο, με διακριθέντες που μετατρέπουν το πάθος τους σε μεγάλες στιγμές για τον σχολικό αθλητισμό.


    Η Νέα Γενιά του Λανιτείου: Δέκα Μαθητές Στόχος Μεγάλος

    Ανάμεσα στα 33 μέλη της ομάδας του 2025, οι 10 μαθητές των αθλητικών τμημάτων του Λανιτείου Γυμνασίου συγκεντρώνουν ήδη πάνω τους τα φώτα των προσδοκιών. Πρόκειται για τους:

    • Μονιάτη Ευανθία (Στίβος)

    • Καρτούδης Σέργιος (Στίβος)

    • Παναγιώτου Μάριος (Στίβος)

    • Ψαλτάκης Ιωάννης (Στίβος)

    • Ομπούτου Σιον Άντριου (Στίβος)

    • Αθανασίου Βερόνικα (Στίβος)

    • Κερμανού Μαρία (Κολύμβηση)

    • Γεωργίου Παπακυριακού Αντρέα (Τένις)

    • Κολοκασίδης Δημήτρης (Judo)

    • Θεοδούλου Φοίβη (Ενόργανη Γυμναστική)

    Παγκόσμια Γυμνασιάδα Σχολικού Αθλητισμού 2025: Η Κυπριακή Αποστολή Ξανά Στο Προσκήνιο της ΙστορίαςΟ Καθηγητικός Σύλλογος του Λανιτείου, υπερήφανος για τη συμμετοχή και την πρόοδο αυτών των νέων, εύχεται ολόψυχα κάθε επιτυχία στο δύσκολο αγωνιστικό έργο που έχουν μπροστά τους. Η εικόνα μιας φωτογραφίας από την πρώτη παγκόσμια Γυμνασιάδα στη Γαλλία το 1976, όπου συμμετείχαν και Κύπριοι αθλητές, υπενθυμίζει σε όλους ότι οι σημερινοί μαθητές κουβαλούν μια σπουδαία αθλητική κληρονομιά στις αποσκευές τους.


    Οι Επιτυχίες του Παρελθόντος ως Οδηγός: Η Αναφορά στη Βραζιλία (2022-2023)

    Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που μαθητές του Λανιτείου Αθλητικού Σχολείου ανέβασαν στο βάθρο της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας (2022-2023). Εκεί, η κυπριακή αποστολή κατέκτησε οκτώ μετάλλια, εκ των οποίων τα έξι ήταν από μαθητές του Λανιτείου. Διακρίθηκαν η Μαρίνα Χατζηκώνστα (αργυρό στη σφαίρα, χάλκινο στον δίσκο), ο Λάμπρος Χριστοφίδης (δυο χάλκινα στα 100μ και 200μ) και ο Αλέξανδρος Καραολής (δυο χάλκινα στην Ενόργανη, στους κρίκους και στον Ίππο). Τέτοιες ιστορίες επιτυχίας διαμορφώνουν ένα συνεχές νήμα διάκρισης, στο οποίο η τωρινή γενιά καλείται να δώσει τη δική της συνέχεια.


    Η Μεγάλη Πρόκληση και το Μήνυμα της Επόμενης Μέρας

    Η συμμετοχή στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα ISF 2025 δεν είναι απλώς μια αθλητική υποχρέωση, αλλά μια ευκαιρία για τους νεαρούς μαθητές να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε διεθνές επίπεδο. Η αθλητική αυτή εμπειρία προσφέρει εφόδια ζωής, καλλιεργώντας τη σωματική και πνευματική ανθεκτικότητα, τη συνεργασία, τον σεβασμό και τη φιλία μεταξύ των αθλητών διαφόρων χωρών.

    Με τα αεροπορικά εισιτήρια ήδη κλεισμένα και το πρόγραμμά τους καθορισμένο, οι 33 αθλητές της κυπριακής ομάδας ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Μέσα τους, μεταφέρουν τη φλόγα της άμιλλας και ένα κομμάτι της ιστορίας του κυπριακού σχολικού αθλητισμού. Δίπλα σε αυτούς, η προπονητική και διοικητική ομάδα εργάζεται αδιάκοπα, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες προετοιμασίας και διαμονής.

    Είθε τα όνειρα και οι φιλοδοξίες της νέας γενιάς να ξεδιπλωθούν στους αθλητικούς χώρους του Ζλάτιμπορ και του Νόβι Σαντ, και να επιστρέψουν στην πατρίδα με νέες διακρίσεις, εμπειρίες και άσβεστες αναμνήσεις. Άλλωστε, όπως επιβεβαίωσε η πορεία της Κύπρου στη Γυμνασιάδα από το 1976 ως σήμερα, κάθε συμμετοχή δεν είναι απλώς μια αθλητική δοκιμασία, αλλά ένα κεφάλαιο στον μεγάλο τόμο των επιτυχιών του κυπριακού σχολικού αθλητισμού.

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    708ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ